Ukrayna savaşı bir yaşında... Tek isteğimiz barışın gelmesi

Güncelleme Tarihi:

Ukrayna savaşı bir yaşında... Tek isteğimiz barışın gelmesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2023 07:00

Rusya’nın Ukrayna işgalinde birinci yıl geride kaldı. 24 Şubat 2022’de başlayan Rus işgali yüz binlerce kişinin ölümüne, milyonlarca kişinin ise evinden yurdundan olmasına neden oldu. Savaş ülkenin özellikle doğusundaki Donbas bölgesi başta olmak üzere büyük yıkıma yol açtı.

Haberin Devamı

Bugün, yıkıcılığıyla tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgınını bile unutturan Ukrayna işgalinin ilk yıldönümü. 24 Şubat 2022’de Rus ordusu, aynı anda üç cepheden Kiev’e doğru ilerlemeye başlamıştı. Daha ilk saatlerde Rus helikopterleri Kiev semalarında görülmüş, ilerleyen günlerde tanklardan oluşan 50 km’lik konvoy başkente birkaç km mesafeye kadar yaklaşmıştı. Savaşla geçen bir yılın yorduğu milyonlarca Ukraynalının hislerini, Donetsk’te yaşayan Lyubov Stepanova’nın şu sözleri özetliyor: “İnsani yardım, ekmek ya da yiyecek istemiyoruz. Silahları susturun ve bize barış verin. Tek istediğimiz bu. Sadece barış istiyoruz.”

MANŞETTEN DÜŞMEYENLER

Batı yanlısı Volodimir Zelenski hükümetinin Avrupa Birliği ve NATO ile yakınlaşmasından rahatsız olan Rus lider Vladimir Putin, Ukrayna’yı “Nazilerden arındırma” söylemiyle başlattı “özel askeri operasyon” adını verdiği işgali. Bunu yaparken, 2014’te tek taraflı ilhak ettiği Donbas bölgesindeki etnik Rusların, milliyetçi Ukraynalıların zulmüne uğradığını savundu.

Birleşmiş Milletler’e göre Mart 2022, tüm savaşın siviller açısından en ölümcül ayı oldu. Nisanda Rusların geri çekildiği Kiev banliyölerinden Buça’da, infaz edilen yüzlerce sivilin cesetleri toplu mezarlardan çıkarıldı. Mayıs ayında manşetler Mariupol ile doluydu. Azov çelik fabrikasındaki siviller ve askerlerin tahliyesi için aralarında Türkiye’nin de olduğu bir dizi ülke Putin’i ikna etmeye uğraştı.

Yılan Adası işgalin bir diğer simge yeri oldu. Şubatta Rusların çıktığı Odessa açıklarındaki adayı Ukrayna haziranda geri aldı. Bundan önce nisan ayında, Rus donanmasının gözde gemisi Moskva, ada yakınlarında batırıldı. Çatışmaların ortasında kalan, kontrolün sürekli el değiştirdiği Zaporojye ve Çernobil nükleer santrallarının durumu da manşetlerden düşmedi.

Haberin Devamı

Ukrayna savaşı bir yaşında... Tek isteğimiz barışın gelmesi


SAHADA SON DURUM NE

Başlangıçta Ukrayna’ya gelişmiş saldırı silahları vermekte tereddüt eden Batılı ülkeler, aylar ilerledikçe daha cesur hale geldi. Ukrayna ordusu direnebildiği kanıtlayınca, temmuzdan itibaren HIMARS gibi uzun menzilli füzeler, haftalar önce de Leopard gibi saldırı tankları Kiev’e gönderilmeye başlandı. Bugün Rusya, ilk kazanımlarını büyük ölçüde geri vererek doğu sınırlarına geri çekilmiş durumda. Ağır kış koşullarının da etkisiyle savaş, cephede kısmen donuk halde sürüyor. Yine de Kırım’dan Donbas’a doğru uzanan Azak Denizi kıyıları hâlâ Rus askerinin kontrolünde. 

Haberin Devamı

141 ÜLKE RUSYA’YA ‘UKRAYNA’DAN ÇEKİL’ ÇAĞRISI YAPTI

Savaşın ilk yıldönümü vesilesiyle toplanan BM Genel Kurulu, Rusya’ya “kayıtsız, şartsız ve hemen Ukrayna topraklarından çekilme” çağrısında bulunan karar tasarısını oy çokluğuyla kabul etti. 193 üyeli kurulda oylanan tasarı, 141’e karşı 7 oyla kabul edilirken Çin ve Hindistan’ın da aralarında bulunduğu 32 ülke çekimser kaldı. Ukrayna lideri Zelenski, “Karar, Ukrayna’ya küresel desteğin açık ve önemli bir göstergesidir” dedi.

YÜZ BİNLERCE CAN KAYBI MİLYONLARCA MÜLTECİ

- SİVİL KAYIP: 30 bin (Norveç ordusuna göre)

- RUS ASKERİ KAYBI: 180 bin ölü ya da yaralı

- UKRAYNA ASKERİ KAYBI: 100 bin ölü ya da yaralı

- MÜLTECİ: 8 milyon Ukraynalı ülkesini terk etti

- YIKILAN SİVİL KONUT: 149 bin bağımsız birim

- HASARLI OTOMOBİL: 195 bin

- HASARLI SAĞLIK TESİSİ: 1131

- HASARLI EĞİTİM TESİSİ: 3021

- 42: Ukrayna’ya silah gönderen ülke sayısı

Haberin Devamı

PUTİN DEVAM DEDİ

Moskova’daki Lujniki Stadı’na önceki akşam 200 bin destekçisini toplayan Rusya lideri Putin, “Rus dünyası” sloganlarını tekrarlayarak, “Tarihi topraklarımız için kahramanca savaşıyoruz. Haklı davamızda zafer bizim olacak” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!