Türkiye’den yasağa devam... Ukrayna’ya hibe edilen gemiler Montrö’ye takıldı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’den yasağa devam... Ukrayna’ya hibe edilen gemiler Montrö’ye takıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2024 07:00

Türkiye, İngiltere’nin Ukrayna’ya hibe ettiği mayın avlama gemilerinin Boğazlardan geçişine, ‘Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin ihlâli anlamına geleceği gerekçesiyle izin vermeyeceğini duyurdu.

Haberin Devamı

İngiltere hükümeti, geçen ay yaptığı açıklamada, Ukrayna’ya Rusya ile savaşında deniz operasyonlarını güçlendirmeye yardımcı olmak amacıyla Kraliyet Donanması’na ait iki mayın avlama gemisini Ukrayna Donanmasına devredeceklerini duyurmuştu. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan önceki gün yapılan açıklamada ise İngiltere’nin Ukrayna’ya hibe ettiği mayın avlama gemilerinin Türk Boğazları’ndan Karadeniz’e geçmesine izin verildiği yönündeki haberlerin doğru olmadığı belirtildi.

DEĞİŞMEZ KARARLILIK

Açıklamada, “Türkiye, Rusya’nın Ukrayna’ya özel askeri operasyonunu derhal ‘savaş’ olarak nitelendirdi ve Montrö Boğazlar Rejimi Sözleşmesi’nin 19. maddesi uyarınca, Boğazları savaşan tarafların (Rusya ve Ukrayna) savaş gemilerine kapattı. 1936 yılından beri Montrö Sözleşmesi’ni tarafsızca ve titizlikle uygulayan Türkiye, Karadeniz’de gerilimin tırmanmasının önlenmesi için, bu savaş süresince de değişmez kararlılığını ve ilkeli tutumunu muhafaza ediyor” ifadeleri kullanıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!