Türkiye’den İdlib’e bin konutluk proje

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’den İdlib’e  bin konutluk proje
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2017 23:31

Suriye’deki iç savaş yüzünden 4.5 milyon milyon kişi ülke içinde mülteci oldu. Suriyeli muhaliflerin kontrolündeki İdlib’de konut projesi başlatan Türkiye, mülteciler için Kızılay öncülüğünde bin konutluk kent kuracak.

Haberin Devamı

İÇ savaşın 7’nci yılına girdiği Suriye’de, milyonlarca insan ülkesini terk ederken geride kalanlar kamplarda yaşam mücadelesi veriyor. Türkiye, İdlib vilayetinde kamplarda yaşayan Suriyeliler için kalıcı konut projesi başlattı. Türk Kızılayı’nın öncülüğünde bin konutluk kent kurulacak. Suriye’de devam eden iç çatışma, milyonlarca insanı yerinden etti. Savaşın ilk başladığı dönemde 3.5 milyonu Türkiye’ye olmak üzere 5 milyonun üzerinde Suriyeli ülkesini terk etti. Ülkesini terk etmeyen Suriyelilerden 4.5 milyonu da ülke içinde sığınmacı durumuna düştü. Hava saldırısı, kimyasal saldırı ve çatışmaların ortasında kalan Halep ve Humus’tan evlerini terk eden 700 bin Suriyeli, muhaliflerin kontrolündeki İdlib kentinde kurulan kamplara ve çadırkentlere sığındı. Hürriyet, ihtiyaçların büyük kısmını Kızılay üzerinden Türkiye’nin karşıladığı bu kamplara girdi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE UMUT OLDU

Kamplarda zor şartlarda yaşam mücadelesi veren Suriyelilerin tek umudu Türkiye. Burada kendilerini güvende hissetmeyen Suriyeliler, Türkiye’nin Fırat Kalkanı operasyonuyla terör örgütlerinden temizlediği bölgelere geçmek istiyor. Halep’teki çatışmalarda Türkiye’nin öncülüğünde açılan insani koridordan getirilerek İdlib’deki kampa yerleştirilen Meryem Mati, “Eşimi çatışmalarda kaybettim, 3 çocuğumla çatışmaların ortasında kaldık. Evimiz yıkıldı, Türkiye’nin yardımlarıyla buraya getirildik ve hayata tutunduk. Ancak burada da kendimizi güvende hissetmiyoruz. Türkiye’nin kontrol ettiği bölgelere geçmek istiyoruz” dedi.

DULLARA ÖNCELİK

Türk Kızılay’ı İdlib’in kuzey kırsalında bin kalıcı konut yapmak için çalışmalara başladı. Konutlara İdlib’de kamplarda yaşayanlar, yetim çocuklar ve dul kadınlar yerleştirilecek.

Türkiye’den İdlib’e  bin konutluk proje

DİRİYKEN ÖLÜYÜZ

Bombardımanda sağ kolunu kaybeden Hassan Sido “İç savaşta Suriye birinci kuşak neslini kaybetti. Devam eden çatışmalar, yaşanan dramlar ve savaş travmasıyla yeni kuşak, yani 2’nci nesil Suriyeliler de yok oldu. Bütün dünyanın gözü önünde bir ülke yok oldu, kayıp bir nesil olduk” ifadelerini kullandı. 3 oğlunu çatışmalarda kaybeden Nasibe de dramını gözyaşları içinde anlattı. Nasibe, “Hayatta kaldık ama hiçbir Suriyeli yaşamıyor. Hepimiz diriyken ölüyüz. Zulüm, kan, gözyaşı, acılar ve dramlar. Hangimiz yaşıyoruz” sözleriyle duygularını dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!