Türkiye’den AB’ye reform mesajı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’den AB’ye reform mesajı
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2019 08:30

Son dönemde “Reform gündemine döndük” mesajını her fırsatta veren Türkiye, 15 Mart’taki Ortaklık Konseyi’nde de bu vurguyu somut vaat ve tespitlerle destekledi.

Haberin Devamı

Türkiye, AB hedefinden sapmadığı, gerekli adımları atmayı sürdürdüğü ancak Brüksel’in de atması gereken adımlar olduğu mesajını verdi. Hürriyet’in ulaştığı 60 sayfalık tutum belgesinde reform ve süreç konusunda öne çıkan vurgular şu şekilde: 

 REFORM GÜNDEMİ: Türkiye, olağanüstü halin kaldırılmasıyla tekrar reform gündemine döndü. Yeni sistemde reformlar çok daha hızlı şekilde gerçekleştirilecek. AB standartlarına uyum çabaları kararlı şekilde sürdürülecek. Önceliklerden biri Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin 2017’de başlattığı denetim sürecinden en kısa zamanda çıkmak.

SOMUT ADIMLAR: Yeni Yargı Reformu Stratejisi, temel hakların korunması, yargı bağımsızlığı, hizmetlerin ve insan kaynaklarının kalitesi, adalete erişim, ceza muhakemesi sistemi ve alternatif sorun çözme mekanizmaları konusunda kapsamlı amaç ve hedefler içerecek. Strateji yakın zamanda kabul edilecek. İnsan Hakları Eylem Planı için başlatılan güncelleme çalışmaları 2019’un ilk çeyreğinde bitirilecek. Heybeliada Ruhban Okulu’nun sürdürülebilir bir formül çerçevesinde yeniden açılmasına yönelik değerlendirmeler sürüyor.

Haberin Devamı

EKONOMİK REFORMLAR: Önlemler alındı. Daha iyi bir iş ortamı oluşturulması amacıyla reformlar, yargı ve hukukun üstünlüğünün iyileştirilmesi gibi siyasi reformlarla destekleniyor. 

ÜYELİK STRATEJİK HEDEF: Türkiye, Avrupa’nın tarihi, sosyoekonomik ve kültürel olarak ayrılamaz parçası. AB üyeliği stratejik dış politika hedefi olmayı sürdürüyor. AB, Türkiye ile ilişkileri popülist görüşlerin ve kısa vadeli siyasi kazanımların etkisinde kalmadan uzun vadeli stratejik perspektifle ele almalı.

MÜZAKERE AB’NİN DE SORUMLULUĞU: AB, Türkiye’ye yönelik olarak inanılır bir çıpa olarak hareket etmeli. Müzakereler teknik temelde yürütülmeli ve siyasi blokajlar engel olmaktan çıkmalı. Katılım perspektifini canlı tutmak ve müzakereleri ilerletmek her iki tarafın da çıkarına. Süreci ayakta tutma sorunluluğu sadece Türkiye’ye değil AB’ye de ait.

ZİRVE BEKLENTİSİ: 2019’da Türkiye-AB Zirvesi yapılmasını bekliyoruz. Bu zirveler, üzerinde anlaşıldığı gibi, düzenli şekilde yapılmalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!