Türkiye istedi koalisyon vurdu

Güncelleme Tarihi:

Türkiye istedi koalisyon vurdu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2016 20:39

Kilis’in geçtiğimiz günlerde IŞİD’in Katyuşa roketlerine hedef olması ve iki kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Türkiye, IŞİD mevzilerinin vurulması ve muhaliflere destek verilmesi için ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinden talepte bulundu. Dün hem koalisyon uçakları hem de Türk topçu birlikleri, sınırın öte tarafında muhaliflerle savaşan IŞİD hedeflerini vurdu.

Haberin Devamı

ABD liderliğindeki koalisyon güçlerine ait savaş uçakları, Katyuşa roketatarlarının hedefi olan Kilis’in karşısındaki terör örgütü IŞİD mevzilerine önceki gece başlayan ve dün sabaha kadar süren yoğun hava harekâtı düzenledi. Dün günün ağarmasından sonra da Türk topçu birliği Fırtına obüsleriyle IŞİD’i vurdu. Koalisyon güçlerinin hava harekâtının IŞİD’in son 5 gün içerisinde Kilis’i hedef alıp, 2 kişinin ölümüne neden olan Katyuşa mermileri göndermesi ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın bölgeyi ziyaret etmesinin ardından gerçekleşmesi dikkat çekti.

KOALİSYON HAVADAN

Edinilen bilgiye göre, koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının Kilis’in hemen karşısında sınır hattındaki IŞİD mevzilerine yönelik hava harekâtı hem Türkiye’nin talebi, hem de bölgede IŞİD’e karşı savaşan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarına destek olmak için yapıldı. Bölgedeki askeri kaynaklar, hava operasyonuyla IŞİD’in Türkiye’yi hedef alan seyyar kamyonetlere monte Katyuşa roketatarlarının vurulduğunu söylediler. Geçen 18 Ocak ve 8 Mart’ta da Suriye’nin IŞİD denetimindeki Bab bölgesinden ateşlenen roket mermileri Kilis’te bir okul ile mahalleye isabet edip, 4 kişinin ölümüne neden olunca, koalisyon güçleri o dönem de Türkiye’nin isteği üzerine hava bombardımanı yapmıştı. Türkiye, geçen yıl 24 Kasım’da Rus uçağının düşürülmesinden bu yana tüm Suriye Hava Sahası’nı kontrol eden Rusya tehdidi nedeniyle Suriye içindeki IŞİD’e yönelik hava harekâtlarına katılamıyor.

Haberin Devamı

TÜRK TOPÇUSU KARADAN

Koalisyon güçleri hava harekâtının sona ermesinden sonra dün şafak vaktinden itibaren sınırda konuşlu Türk topçu birliği devreye girdi. Askeri kaynaklar, ÖSO unsurlarına destek vermek için Fırtına obüslerinin IŞİD mevzilerine yoğun top atışı yaptıklarını, dün öğle saatlerinde TV ekranlarına yansıyan Suriye tarafından yükselen dumanların kaynağının da Türk topçu atışı olduğunu söylediler. Askeri kaynaklar İHA’larla tespit edilmiş mevzilere çok büyük zayiat verildiğini söylediler.

Haberin Devamı

MUHALİFLER TAARRUZA GEÇTİ

Koalisyon uçakları ve Türkiye IŞİD’in hedeflerini vururken, Kilis’in karşısında 6 köyü ele geçiren IŞİD militanlarına karşı harekât başlatan muhalif grupların oluşturduğu Fetih Ordusu mensupları, öğle saatlerinde 2 köyde denetimi sağladı. Fetih Ordusu içerisinde yer alan Türkmenlerin oluşturduğu Muntasır Billah Tugayı Komutanı Firas Paşa, DHA muhabirine son birkaç gündür batıdaki Cerablus’tan aldıkları destek ile Azez’e yakın noktadaki köyleri ele geçiren IŞİD militanlarına karşı saldırı başlattıklarını söyledi. Firas Paşa şöyle konuştu: “Bugün (dün) öğle saatlerinde ilk olarak Türkiye sınırındaki Baragat Köyü’nü geri aldık. Son olarak da saat 13.00 sıralarında savaş uçaklarının birkaç hava saldırısı yaptığı İğde Köyü’nde kontrolü sağladık. Şu anda da IŞİD’in ele geçirdiği Kafr Gran Köyü’ne ilerliyoruz.”

Haberin Devamı

MÜLTECİ KAMPINA SALDIRI: 2 ÖLÜ

IŞİD’in özellikle İğde Köyü’nü ele geçirmesinin ardından bu köye yakın noktada olan Türkiye sınırındaki Sucu kampında kalan binlerce Suriyeli sivilin Azez ve Esselame Sınır Kapısı’na ilerlediğini belirten Firas Paşa şöyle devam etti: “Şu anda kontrolü sağladık. Şu anda kampta bulunanlara güvende olduklarını anlattık. Dün gece (önceki gece) ve bu sabah (dün) kamptan ayrılarak güvenli gördüğü Azez veya Esselame Sınır Kapısı’na gidenlere de geri dönebileceklerini söyledik.”

18 YARALI GETİRİLDİ

A.A. ise IŞİD’in; muhaliflerin Azez-Cerablus hattında ilerleyişine misilleme olarak Kilis’in karşısındaki İğde, Havar Kilis ve Harameny sığınmacı kamplarına saldırdığını, İğde kampında bir kadın ile çocuğun öldüğünü bildirdi. Halep’e bağlı Azez ilçesinde, ÖSO ile DAEŞ arasındaki çatışmalarda yaralanan 18 Suriyeli, Kilis’te tedavi altına alındı. Muhalifler, IŞİD kontrolündeki Azez-Cerablus hattında kontrolü sağlamaya çalışıyor.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!