Başbakan Yıldırım: Merkel ile tüm konuları sansürsüz konuşacağım

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Yıldırım: Merkel ile tüm konuları sansürsüz konuşacağım
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2018 12:39

Başbakan Binali Yıldırım, yarın Berlin’de Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile görüşecek. Görüşmede, bozulan ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açılması hedefleniyor. Görüşme öncesi Alman televizyon kanalı ADR’ye konuşan Yıldırım, Şansölye Merkel’le tüm konuları ‘sansürsüz’ konuşacağını söyleyerek, Türkiye’de tutuklu bulunan Türk-Alman gazeteci Deniz Yücel’in serbest bırakılmasıyla ilgili olarak olumlu mesajlar verdi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE ve Almanya bozulan ilişkilerde yeni bir sayfa açmak istiyor. Başbakan Binali Yıldırım ikili ilişkileri yeniden düzenlemek ve normalleştirmek için yarın Berlin’e geliyor.

Başbakan Yıldırım: Merkel ile tüm konuları sansürsüz konuşacağım
Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, pazartesi günü hükümetin basın toplantısında iki ülke arasındaki ilişkiler için “Normalleşmeden oldukça uzak” deyimini kullanmıştı. Sözcü Seibert, ilişkilerin normalleşmesinin önündeki en büyük engel olarak da gazeteci Deniz Yücel’in bir yıldır herhangi bir iddianame ve yargı süreci olmadan tutuklu bulunmasını göstermişti.

ZORLU GÖRÜŞME

Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile Başbakan Binali Yıldırım arasındaki görüşmenin yarın yerel saatle 16.00’da başlaması ve bir saat sürmesi planlanıyor.

Haberin Devamı

İki başbakan saat 17.00’de kameralar önüne geçerek ortak basın açıklaması yapacak ve gazetecilerin sorularını yanıtlayacak. Ziyaretin oldukça zor geçeceği bekleniyor. Almanya, tam bir yıldır Türkiye’de tutuklu bulunan Deniz Yücel’in serbest bırakılmasını istiyor.

Deniz Yücel, Türkiye’de ‘teröre destekle’ suçlanıyor. Almanya ise bu suçlamanın temelsiz olduğunu savunuyor. İlişkilerin düzelmesinin önündeki diğer bir engel ise Almanya’nın darbeci subaylara sığınma hakkı tanıması. Türkiye Almanya’yı ‘darbecilere kucak açmakla’ eleştiriyor.

Başbakan Yıldırım: Merkel ile tüm konuları sansürsüz konuşacağım

Hem Türk hem de Alman vatandaşı olan Deniz Yücel 14 Şubat 2017'de ifade vermek üzere gittiği emniyette gözaltına alınmış ve 27 Şubat'ta da terör suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. 

‘TÜM KONULARI SANSÜRSÜZ KONUŞACAĞIM’

Görüşme öncesi Alman televizyon kanalı ARD’ye konuşan Yıldırım, “Gelin yeni bir sayfa açalım. Geçmişi unutalım. Geleceğe bakalım ve ilişkilerimizi daha da geliştirelim” dedi. Başbakan Yıldırım, Şansölye Merkel’le tüm konuları ‘sansürsüz’ konuşacağını söyledi. Gazeteci Deniz Yücel’in kısa zamanda serbest bırakılacağını umduğunu söyleyen Yıldırım, “En azından mahkemeye çıkacak. Her duruşma serbest kalması için bir şans. Türkiye bir hukuk devleti. Hukuk devletinde davalara yargı karar verir. Biz sadece duygu ve düşüncelerimizi ifade edebiliriz. Ama kendimizi yargının yerine koyamayız” diye konuştu. Bugün, yani 14 Şubat tarihinde yayınlanan röportaj, Deniz Yücel’in Türkiye’de tutuklanmasının birinci yıl dönümüne denk geliyor.

Haberin Devamı

GABRİEL: TEK SEÇENEK DENİZ YÜCEL’İN SERBEST KALMASI

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de gazeteci Deniz Yücel’in serbest bırakılması talebini tekrarladı. Gabriel, Yücel’in tutukluğunu ‘Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerde en büyük engel’ olarak niteleyerek, “Biz hukukun üstünlüğünde hızlı bir yargı süreci istiyoruz. Bizim açımızdan tek seçenek Deniz Yücel’in serbest bırakılması” dedi.
Almanya hükümet sözcüsü Steffen Seibert de Twitter hesabından, “Deniz Yücel bir yıldır tutuklu. Bugüne kadar ortada bir iddianame ortada yok. Federal hükümet bizim açımızdan anlaşılmaz nedenlerle Türkiye’de tutuklu bulunan onun ve öteki Alman vatandaşlarının serbest bırakılması için çalışmalarını sürdürüyor” mesajını paylaştı.

Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!