Tunus’ta Gannuşi’ye tutuklama kararı

Güncelleme Tarihi:

Tunus’ta Gannuşi’ye tutuklama kararı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2023 07:00

Tunus’ta 17 Nisan’da evine düzenlenen baskının ardından gözaltına alınan ılımlı İslam çizgisindeki Ennahda Hareketi’nin lideri Raşid el-Gannuşi (81), 48 saatlik savcılık sorgusunun ardından Tunus Asliye Mahkemesi tarafından dün sabaha karşı tutuklandı.

Haberin Devamı

Gannuşi’nin beraberinde gözaltına alınan toplam 8 Nahda üyesinin ise tutuksuz yargılanmalarına karar verildi. Nahda mensubu avukat Habib bin Sidhum, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Gannuşi’nin yanı sıra 11 kişinin daha soruşturma dosyasında yer aldığını ve soruşturmanın “devlet güvenliğine karşı komplo” dosyası kapsamında olduğunu kaydetti.

BÜROLAR KAPATILMIŞTI

Gannuşi’nin gözaltına alınmasından kısa bir süre sonra Nahda’nın genel merkez binası polis tarafından boşaltılarak aranmış ve partinin ülke genelindeki büroları kapatılarak faaliyetleri askıya alınmıştı. Resmi makamlardan Gannuşi’nin neyle suçlandığına ilişkin bir açıklama gelmezken, 81 yaşındaki siyasetçinin geçen hafta bir muhalefet toplantısında söylediği iddia edilen, “Nahda’sız, siyasal İslamsız, solcu veya başka herhangi bir bileşensiz Tunus, bir iç savaş projesidir” sözleri nedeniyle gözaltına alındığı iddia edilmişti. Arap baharı sonrasında Nahda, ülkenin önemli bir siyasi gücü olarak ortaya çıkarken son dönemde yetkileri elinde toplayan Cumhurbaşkanı Kays Said yönetimi, Nahda’yı hedef almaya başlamıştı.

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ’NDEN TEPKİ: ‘ENDİŞE DUYUYORUZ’

Raşid el Gannuşi’nin tutuklanmasının ardından Dışişleri Bakanlığı bir yazılı açıklama yayınladı. “Tunus’ta, Ennahda Partisi lideri ve Halkın Temsilcileri Meclisi eski Başkanı Raşid Gannuşi’nin tutuklanmasından endişe duyuyoruz” denilen açıklamada, bu adımın “Tunus’un toplumsal barışına fayda sağlamayacağı” belirtildi. Açıklamada, “Tunus’ta demokratik geçiş sürecinin toplumun tüm kesimlerini içeren, geniş bir uzlaşı temelinde yürütülmesi” gerektiğine vurgu yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!