Tüm gözler Fukushima'da... Radyoaktif su denize boşaltılmaya başlandı!

Güncelleme Tarihi:

Tüm gözler Fukushimada... Radyoaktif su denize boşaltılmaya başlandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2023 12:23

Fukushima Daiichi Nükleer Santrali'ndeki arıtılmış radyoaktif atık suyun kontrollü olarak denize boşaltılmasına başlandı. Çin eylemin "Bencilce ve sorumsuzca" olduğunu belirterek Japonya'yı kınadı.

Haberin Devamı

Japonya'da 2011 yılında meydana gelen 9 büyüklüğündeki Büyük Doğu Japonya Depremi ve tsunaminin ardından Fukushima Daiichi Nükleer Santrali'nde biriken arıtılmış radyoaktif atık suyun tahliyesine ilişkin planda sona gelindi. Tahliye işlemi için santralden Pasifik Okyanusu açıklarına uzanan 1 kilometrelik su altı tüneli inşa eden tesis işletmecisi Tokyo elektrik iletişim ve dağıtım şirketi TEPCO'dan yapılan açıklamada, yaklaşık bin tankta muhafaza edilen 1.3 milyon ton arıtılmış suyun tahliyesine yerel saatle 13.00 civarında başlandığı duyuruldu. İlk tahliye operasyonunun 17 gün süreceği, 7 bin 800 ton arıtılmış suyun denize boşaltılacağı aktarıldı.

Japonya'da izin verilen maksimum trityum konsantrasyonun 40'ta biri oranında arıtılan suyun tahliyesine başlanmasının ardından santral açıklarındaki sularda radyoaktif madde ölçümü yapılacağı ve sonuçların kamuoyuyla paylaşılacağı belirtildi. Güvenlik prosedürleri kapsamında yüksek miktarda arıtılmış suyun bir defada deşarj edilememesi nedeniyle tahliye işleminin tamamlanmasının 30 yılı bulması bekleniyor.

Haberin Devamı

NÜKLEER FACİA YAŞANMIŞTI

Çernobil faciasından sonraki en büyük nükleer felaket olan Fukushima Nükleer Santrali kazasında, deprem ve tsunaminin ardından 3 nükleer çekirdeğin erimesi sonucu radyasyon sızıntısı meydana gelmişti. Güvenlik riski nedeniyle binlerce kişi bölgeden tahliye edilmiş, kaza sonrasında 1.3 milyon ton radyoaktif atık su oluştuğu açıklanmıştı. Japonya hükümeti uzun bir araştırma sürecinin ardından atık suyun uluslararası standartlar çerçevesinde arıtılarak denize boşaltılmasına karar vermişti. Tokyo'nun kararı, başta yerel balıkçılar olmak üzere Japonya’nın bazı komşularının da tepkisini çekmişti.

Japonya hükümeti şeffaf şekilde yürütülecek tahliye sürecinin Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) tarafından da denetleneceğini açıklamıştı. IAEA uzmanlarının yaklaşık 2 yıllık çalışma sonucu hazırladığı raporda, Tokyo'nun tahliye planının uluslararası standartlara uygun olduğu belirtilmiş ve tahliyenin çevre üzerinde "önemsiz" bir etkiye sahip olacağı kaydedilmişti.

ÇİN TEPKİLİ: BENCİLCE VE SORUMSUZCA

Haberin Devamı

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Japonya hükümetinin Fukushima Daiichi Nükleer Santrali’nde 2011'deki deprem ve tsunami sonucu biriken radyoaktif atık suyu Pasifik Okyanusu’na boşaltmaya başlamasına tepki geldi. Açıklamada, Pekin'in Çin halkının gıda güvenliğini ve sağlığını korumak için gerekli tüm tedbirleri alacağı vurgulanarak, "Çin, Japonya’nın girişimine kararlılıkla karşı çıkmakta ve bunu şiddetle kınamaktadır. Çin, Japon tarafı nezdinde bu yanlış eylemi durdurmaları hususunda resmi girişimde bulunmuştur" ifadeleri kullanıldı. Nükleer güvenlikle ilgili bir konu olan nükleer içerikli suyun okyanusa boşaltılmasının etkilerinin Japonya’nın sınırlarının ötesine geçtiğine işaret edilerek, "Suyun okyanusa zorla başlatılması, küresel kamu yararını hiçe sayan son derece bencilce ve sorumsuzca bir eylem" denildi.

Haberin Devamı

DENİZ ÜRÜNLERİ İTHALATI DURDURULDU

ÇİN Gümrük Genel İdaresinden yapılan açıklamada ise Japonya’dan deniz ürünleri ithalatının durdurulduğu belirtildi. Karara gerekçe olarak Fukushima Nükleer Santrali’ndeki atık suyun okyanusa boşaltılmasından kaynaklı olarak gıda güvenliğine yönelik radyoaktif kirlilik riskinin önlenmesi gösterildi. Yapılan açıklamada, Çinli tüketicilerin sağlığını korumak ve ithal gıdaların güvenliğini sağlamak için Japonya menşeli deniz ürünlerinin ithalatının 24 Ağustos 2023 itibarıyla tamamen askıya alındığı vurgulandı.

Tüm gözler Fukushimada... Radyoaktif su denize boşaltılmaya başlandı

GÜNEY KORE'DE PROTESTOLAR

Japonya'nın Fukuşima Daiichi Nükleer Santrali'nde biriken arıtılmış radyoaktif atık suyu denize boşaltmaya başlaması, Güney Kore'de üniversite öğrencileri tarafından protesto edildi. Yerel saatle 13.00 civarında Japonya'nın Seul Büyükelçiliği'nin bulunduğu binaya gelen protestocular, konsolosluk bölümünün bulunduğu 8. kata çıktı. "Denizler Japonya'nın çöp kutusu değildir" ve “Kirli suyun tahliyesine son” pankartları taşıyan protestocular, 9. ve 11. katlar arasında bulunan büyükelçilik bölümüne ulaşmaya çalıştı. Çok geçmeden gruba müdahale eden polis, 16 kişiyi "gösteri kanununa muhalefet" suçlamasıyla gözaltına aldı. Olayın ardından yaklaşık 40 kişilik öğrenci grubu, büyükelçilik binası önünde basın açıklaması yaparak Japonya'nın kararını protesto etti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!