Trumpçı vekil ABD’yi karıştırdı... Meclis Başkanı’nı oylamayla devirdi

Güncelleme Tarihi:

Trumpçı vekil ABD’yi karıştırdı... Meclis Başkanı’nı oylamayla devirdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2023 07:00

Ukrayna’ya yardımlara karşı çıkan Trump yanlısı vekiller ABD’yi karıştırdı. Cumhuriyetçi vekil Matt Gaetz, yardımlar konusunda rakip Demokratlarla işbirliği yaptığını öne sürdüğü Meclis Başkanı Kevin McCarthy’nin oylamayla görevden alınmasında başı çekti. ABD şimdi başkan deviren popülist Gaetz’i konuşuyor.

Haberin Devamı

ABD’nin Florida eyaletinde yerel siyasetle kariyerine başlayan 41 yaşındaki Matt Gaetz, ABD Kongresi’nde ilk kez Temsilciler Meclisi Başkanı’nı oylama ile indiren vekil olarak tarihteki yerini şimdiden aldı.

BAŞKAN GAETZ’İ SUÇLADI

Haftasonu devletin kepenk indirmesini engellemek adına 45 günlük geçici bütçe tasarısını oylamaya sunan eski Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy’yi görevden indirmek için tasarıyı hiç bekletmeden Meclis’e sunan Gaetz’in tek hoşnutsuzluğu McCarthy’nin Demokratlar ile iş tutması mıydı? Eski başkana göre sadece bununla sınırlı değil. Görevden alındıktan hemen sonra basın mensuplarının karşısına geçen McCarthy, duygusal bir konuşma yaparken, kendisini hedef göstererek koltuğundan eden Floridalı vekile veryansın etti. McCarthy, “Matt Gaetz’i hepiniz tanıyorsunuz. Bunun şahsi olduğunu biliyorsunuz. Harcama ile hiçbir alakası yoktu” dedi.

Trumpçı vekil ABD’yi karıştırdı... Meclis Başkanı’nı oylamayla devirdi

Temsilciler Meclisi üyesi Matt Gaetz’in çocukluğu daha sonra Jim Carrey’nin oynadığı Truman Show filminin çekildiği evde geçmişti.

Haberin Devamı

CİNSEL TACİZ DAVASI

“Gaetz’in McCarthy’ye husumet beslemesi için bir sebep var mı” sorusu da önümüzdeki günlerde Washington’da sık sık sorulacak sorulardan biri. Gaetz’in suçlandığı cinsel istismar ve yasadışı uyuşturucu kullanma suçlamaları sonrasında McCarthy’nin onayıyla Temsilciler Meclisi’nde soruşturma açılması, Floridalı vekili köşeye sıkıştırmıştı. Temsilciler Meclisi Etik Komitesi, Gaetz hakkında açtıkları soruşturmanın bir parçası olarak birkaç ay önce tanıklara ulaşmaya başlamıştı. Eğer Gaetz suçlu bulunursa Cumhuriyetçilerin, 41 yaşındaki siyasetçiyi vekillikten atma planları da bulunuyor.

TRUMP’A YAKIN İSİM

Eski Başkan Donald Trump’a yakınlığı ve tam sadakati ile bilinen Floridalı vekil, siyasete ısındığı Florida’da 2006-2016 yılları arasında eyalet senatörlüğü yaptı. Avukatlık yapan Gaetz’in babası da Florida’da aktif siyaset yapmış bir isim. Gaetz’in çocukluğu da daha sonra Jim Carrey’nin oynadığı ‘Truman Show’ filminin çekildiği evde geçmiş. Aşırı sağcı yönelimlere sahip olmakla suçlanan genç siyasetçi, 2020 seçimlerinde hile olduğunu savunmuş ve Başkan Joe Biden’ın azledilmesi gerektiğini sık sık dile getirmişti. 2018 yılında dönemin başkanı Donald Trump’ın Kongre’deki hitabına Yahudi Soykırımı’nı inkâr eden birini davet ettiği için eleştiri oklarının sebebi olan Gaetz, beyazların üstünlüğünü savunan bir kişiyi de metin yazarı olarak almakla suçlanmıştı.

Haberin Devamı

ILIMLILAR MESAFELİ

Cumhuriyetçi partinin “Trumpizm” kanadının önemli yüzlerinden biri olan Floridalı siyasetçi, adını şimdiden tarihe yazdırırken, partisi içindeki ılımlı Cumhuriyetçileri de kendine düşman etmiş halde. Ancak aslan yelesi saçları, Hollywood gülümsemesi ve şovmen tavırlarıyla Gaetz’in muhafazakâr kanalları izleyen doğal seçmen kitlesi arasında popülaritesi giderek artıyor.

Görevden alma oylaması, Gaetz ile McCarthy’nin ilk hesaplaşması değildi. Ocak ayında McCarthy, Temsilciler Meclisi Başkanlığı’nı garanti altına almaya çalışırken, Gaetz ve diğer Trump’a sadık vekiller, emsali görülmemiş 15 tur oylamaya zorlayarak, taviz üstüne taviz koparmayı başarmıştı.

Haberin Devamı

BATI’YI TEDİRGİN EDEN KRİZ

Bütçe krizi, eski Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy’nin koltuğuna mal olurken aynı zamanda Cumhuriyetçi partiyi böldü, Kongre’de kaosa sebep oldu ve uluslararası manada Ukrayna’yı tedirgin etmeyi başardı. Demokratların geçici bütçe tasarısında olmasını istediği Ukrayna yardımlarına Cumhuriyetçilerin şiddetle karşı çıkmasından ötürü hükümeti kapatmaktansa tasarı, yardımlar olmadan geçirilmişti. Bu, ABD içinde Ukrayna yanlılarını tedirgin ederken uluslararası ölçekte de endişeye sebep oldu.

Meclis başkanı krizi sonrası Batılı liderler ile bir telefon görüşmesi gerçekleştiren ABD Başkanı Joe Biden, taahhütlerde bulundu. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre; Kanada, İtalya, Japonya, Polonya, Romanya, Birleşik Krallık, Fransa, NATO, Avrupa Birliği liderlerinin bulunduğu telefon görüşmesinde Biden, “ABD’nin Ukrayna’yı ne kadar sürerse sürsün destekleme taahhüdünü yineledi.”

Haberin Devamı

Öte yandan ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, yeni yardımlar Kongre tarafından onaylanmazsa, mevcut fonların, Ukrayna’ya yardımda birkaç ay yetebileceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!