Törende dronla suikast girişimi

Güncelleme Tarihi:

Törende dronla suikast girişimi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2018 00:43

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, başkent Caracas’ta düzenlenen askeri törende patlayıcı yüklü bir insansız hava aracının (dron) infilak ettiğini ve bunun kendisine yönelik bir suikast girişimi olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

BOMBA yüklü dron saldırısında Maduro’nun yara almadığı açıklandı. Maduro, saldırının ardından yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, “Bu, beni öldürme girişimiydi. Bugün (önceki gün) bana bir suikast girişimi düzenlediler” derken, “Dron benim için geliyordu ancak bir sevgi kalkanı beni korudu” dedi. “Bu saldırının arkasında (Kolombiya Devlet Başkanı) Juan Manuel Santos’un olduğu konusunda bir şüphem yok” şeklinde konuşan Maduro, saldırıyı finanse eden kişilerin Florida’da bulunduğunu, ABD Başkanı Donald Trump’ın bu terörist gruplara müdahale etmesi gerektiğini ifade etti.

Muhalefet partileri Maduro’nun bu olayı, kendilerini tasfiye etmek için kullanabileceği uyarısı yaparken, Venezuela lideri son açıklamasında saldırının arkasında “Venezuela sağ partilerinin olduğundan şüphesinin olmadığını” söyledi. Maduro, “Azami cezalar verilecek. Kimseye acınmayacak” dedi. Venezuela televizyonu tarafından canlı yayınlanan törende olay anına ilişkin görüntülerde, Maduro ve First Lady Cilia Flores’in bir patlama sesinin ardından büyük bir şaşkınlıkla gökyüzüne baktığı ve daha sonra çevrelerinin güvenlik görevlileriyle sarıldığı görülüyor.

Haberin Devamı

‘TİŞÖRT GİYEN ASKERLER’
Öte yandan, kendilerine “TişörtGiyen Askerler” adını veren grup, saldırının sorumluluğunu Twitter’dan üstlendi. Bu grup, patlayıcı dolu dronun hedefe ulaşmadan önce askerler tarafından düşürüldüğünü öne sürdü. Başsavcı Tarık William Saad ise saldırının tüm yönetim kadrosunu ortadan kaldırma amaçlı olduğunu ifade etti. ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, saldırıda ABD’nin dahlinin bulunmadığını söyledi. Kolombiya Dışişleri, Maduro’nun suçlamalarını ‘saçma’ olarak niteleyerek, iddiaların temelsiz olduğunu savundu.

Törende dronla suikast girişimi
Saldırıda 7 askerin yaralandığı bildirildi.

GAZ PATLAMASI MI
Venezuelalı yetkililer olayda bomba yüklü üç insansız hava aracının kullanıldığını söylerken, AP haber ajansının aktardığına göre, yerel itfaiye ekiplerinin raporu Venezuela hükümetinin açıklamalarıyla örtüşmüyor. AP’ye konuşan üç yetkili, olayın yakınlardaki bir binada doğalgaz tankında yaşanan patlama nedeniyle gerçekleştiğini söyledi. Olay yerinden çekilen görüntülerde, apartmanın penceresinden dumanlar yükseliyor.

Haberin Devamı

İBRAHİM KALIN: GÜÇLÜ OL DOSTUM
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Maduro’ya destek mesajı yayınladı. Kalın, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, “Stay strong mi amigo” (Güçlü ol dostum) ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise saldırıyı kınadığını açıkladı. Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise “Venezuela Ulusal Muhafız Birlikleri’nin kuruluşunun 81. yıldönümü vesilesiyle başkent Caracas’ta düzenlenen, Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro Moros, eşi ve oğlu, hükümet üyeleri ve askeri yetkililerin katıldığı törende meydana gelen ve Cumhurbaşkanının şahsına yönelik olduğu anlaşılan saldırı büyük bir üzüntü ile karşılanmıştır. Söz konusu menfur saldırıyı şiddetle kınıyoruz” denildi.

Haberin Devamı

REKOR ENFLASYON
Uluslararası Para Fonu (IMF), kısa süre önce yaptığı açıklamada, ülkedeki yüzde 15 bin 657 oranındaki enflasyonun yıl sonuna kadar yüzde 1  milyon sınırına dayanabileceğini bildirmişti. Venezuela hükümeti, ekonomik krize karşı attığı son hamle ile para birimi Bolivar’dan 5 sıfır atma kararı almıştı. Resmi asgari ücretin 5.5 milyon Bolivar olduğu ülkede, cari kura göre bu ücret sadece 1. 5 dolara denk geliyor. Ülkede bir kilo etin fiyatı neredeyse asgari ücretin iki katı; yani 10 milyon Bolivar. Venezuela basını, Maduro’nun ‘hiperenflasyon’ sorununa karşı atabileceği adımlar arasında, ülke içinde dolar kullanımını yaygınlaştırmak olduğunu belirtiyor. 2008 yılında hiperenflasyon sorunuyla karşı karşıya kalan eski Zimbabwe Devlet Başkanı Robert Mugabe, dolar ve Euro benzeri para birimlerinin kullanımını artırarak soruna müdahale etmeyi seçmişti.

Haberin Devamı

YÜZDE 68 OY İLE YENİDEN SEÇİLMİŞTİ
- 1998’de iktidara gelen Hugo Chavez’in 2013’te ölümünün ardından, koltuğu mart ayında Maduro devraldı.

- 2014 yılında ABD Başkanı Barack Obama’ya Venezuela ile doğrudan görüşme çağrısında bulundu.

- 2016 ve 2017 yıllarında Maduro karşıtı geniş gösteriler düzenlendi. Nicolas Maduro, yeterli ekonomik reform yapmamakla suçlandı.

- Mayıs 2016’da ekonomik kriz nedeniyle OHAL ilan edildi.

- 55 yaşındaki Maduro, 2017’de Venezuela meclisini bypass eden Anayasa Konseyi’ni kurdu. ABD, Maduro’ya yönelik yaptırımları açıkladı.

- Nicolas Maduro, 20 Mayıs’ta yüzde 68 oy oranıyla yeniden seçildi. Seçime katılım yüzde 46 oldu.

 

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!