Terörist saldırıların düÄŸümü çözülüyor

Güncelleme Tarihi:

Terörist saldırıların düğümü çözülüyor
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 16, 2001 14:03

ABD bir yandan Taliban'ı vurmak için yığınak yapıyor diğer taraftan da ülke içindeki Bin Ladin'e bağlı teröristlerin peşinde. Bin Ladin'le ilişkili ikinci bir kişi için tutuklama kararı alan ABD, Mehmet Aktaş adlı bir Türk'ü de ifadesine başvurmak üzere arıyor.
 Sizce terör saldırıların ardından dünyada neler deÄŸiÅŸecek?

Haberin Devamı

ABD Adalet Bakanlığı, soruşturma çerçevesinde 25 kişinin sorgulandığını ve ifadeler çerçevesinde New Jersey´de bir apartman dairesine baskın düzenlediklerini açıkladı. Adalet Bakanlığı apartman baskınını sonrasında terörist saldırıların mimarı olmakla suçlanan Usame Bin Ladin´le doğrudan bağlantısı olduğu belirlenen bir kişinin tutuklandığını da belirtti. Böylece terörist saldırılarla doğrudan bağlantısı saptanarak tutuklananların sayısı ikiye çıktı.

FBI, Pentagon´a çakılan uçak içindeki teröristler olduğunu belirlediği iki kişinin kimliğinden yola çıktı.

DÜĞÜM ÇÖZÜLÜYOR

CNN'in haberine göre, FBI, Halid El Midhar adlı teröristin, Malezya´nın Kuala Lumpur kentinde Usame Bin Ladin´in adamlarından biriyle buluştuğunu öğrendi. Geçen yıl Ekim ayında Yemen´deki Amerikan savaş gemisi Cole´e düzenlenen saldırıya karışmakla suçlanan Bin Ladin´in adamı, Halid El Midhar ile uzun süre görüştü.

El Midhar bu yıl içinde ise, California eyaletinin San Diego kentindeki bir apartman dairesinde, Salim El Hamzi ve kardeşi Navak´la buluştu. Halid El Midhar ve Salim El Hamzi, FBI´ın terörist oldukları şüphesiyle izlenenler listesinde bulunuyordu.

3 kişiye daha sonra Arizona Phoenix´de yaşayan Hani Hanjour da katıldı. Hani Hanjour Arizo´nın Scottsdale kentinde uçuş ve pilotluk dersleri almıştı.

FBI 4 kişinin Pentagon´a çakılan American Airlines´ın 77 uçuş sayılı yolcu uçağını kaçıran terörist ekip olduğunu belirtiyor.

MEHMET AKTAÅž ADLI TÃœRK DE ARANIYOR

Bu arada, FBI ve New Jersey polisi Mehmet Aktaş adlı bir Türk´ün görüldüğü yerde yakalanması için Amerika çapında kırmızı bülten çıkardı. New Jersey'de yayınlanan The Star Ledger gazetesinin haberine göre, Polis Aktaş'ın teröristlerden bir veya ikisini tanıdığı yolunda ihbar aldı.

Atlantik yakasındaki kumar şehri Atlantic City'de plaj üstündeki gezinti yerinde bilezik ve kolyelere takılan pirinç tanelerine isim yazarak hayatını kazanan Mehmet Aktaş'ın kaldığı Seaside Heights ilçesindeki Thunderbird Moteli'nde sabaha karşı baskın yapan polis ekipleri Türk olduğu bildirilen kişiyi bulamadılar.

Ä°FADESÄ°NE BAÅžVURULACAK

Seaside Emniyet Amiri James Costello, ``Rice Man-Pirinççi'' lakabıyla tanınan Aktaş'ın Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon saldırılarıyla ilgisi olmadığını, ancak teroristlerden bir veya ikisini tanıdığını açkladı. Arizona eyaletinden bir kadnın ihbarı üzerine aranmasına başlanan ``Pirinççi'' Mehmet'in yan komşusu motelin tamircisi Eric Stout, ``Mehmet üç aydır burada kalıyordu.

´Turist mevsimi sona erdi, ben Oklahoma'ya gidiyorum´ diyerek çarşamba günü (saldırlardan bir gün sonra) ayrıldı. Her akşam oturup konuşurduk. Üç yl önce Amerika'ya geldiğini söylemişti. Kirasını zamanında öderdi. Hiçbir sorun çıkardığı olmadı şimdiye kadar'' diye açklamada bulundu. FBI ajanı Sandra Carroll, ``Mehmet Aktaş'ı Dünya Ticaret Merkezi saldırısıyla ilgili bilgisi olup olmadığını tesbit için aryoruz'' dedi.

KAMÄ°KAZE PÄ°LOTUN PASAPORTU BULUNDU

FBI soruşturma çerçevesinde New York´da Dünya Ticaret Merkezi´ne çarpan yolcu uçaklarından birinin Kamikaze pilotluğunu yapan teröristin pasaportu tesadüf eseri buldu. Pasaport, ticaret merkezinin enkazı arasında çıktı. FBI adını açıklamadığı bu kişinin de ilişkide olduğu arkadaşlarını arıyor.

İNGİLTERE´DE DE TERÖRİST AVI

Ä°ngiliz iç istihbarat birimi MI5'ınÂterörist Usame bin Laden'in Ä°ngiltere'deki baÄŸlantılarını ortaya çıkarmak için kapsamlı bir araÅŸtırma baÅŸlattığı bildirildi.

The Independent Gazetesi'nin haberinde, MI5'ın, dış istihbarat birimi MI6'in de desteğini alarak, bin Ladin ile ilişkili olabilecek bütün kişi ve oluşumları yakın izlemeye aldığı belirtildi.

Bin Laden'in örgütünü ayakta tutmak ve Batı ülkelerinde yaşayan Müslümanlardan adam ve para bulmak için İngiltere'de güçlü bir örgütlenmeye girdiğini belirten gazete, halen İngiltere içinde bin Laden'in kamplarında eğitim gören yüzlerce kişi bulunduğunun saptandığını kaydetti.

Gazete, MI5 direktörü Stephen Lander'in, konuyla ilgili araÅŸtırmalarının ilk sonuçları konusunda BaÅŸbakan Tony Blair'eÂbrifing verdiÄŸini belirtti. Bin Ladin'in örgütüyle ilgili olarak bundan böyle Ä°ngiltere'nin tavrını sertleÅŸtirdiÄŸini yazan gazete, bunun nedenini de, üst düzeydeki bir istihbarat yetkilisinin, "ABD'de olanların Ä°ngiltere'de de yaÅŸanmaması için bir neden yok" sözleriyle açıkladı.

YABANCI YARDIM GÖREVLİLERİ AFGANİSTAN'I TERKETTİ

ABD'nin saldırısının beklendiği Afganistan'daki Taliban yönetiminin ülkeyi terketmelerini istediği yabancı yardım görevlileri başkent Kabil'den ayrılmaya devam ediyor.

Bölgedeki kaynaklar, Uluslararası Kızılhaç Komitesi çalışanı 5 kişinin yanı sıra çok sayıda Batılı yardım kuruluşu görevlisinin Kabil'den bir uçakla ayrılarak komşu Pakistan'a gittiğini bildirdi.

Aynı kaynaklar, 10 Kızılhaç görevlisi ile ülkenin bazı bölgelerindeki diğer yabancı kuruluş çalışanlarının da karayoluyla geçsaatlerde ülkeyi terketmelerinin beklendiğini bildiriyor.

Kızılhaç Komitesi'nin Afganistan'daki yetkilisi Robert Monin, kendileri ayrılırken, yerel çalışanların görevlerine devam edeceklerini, ülkeye dönmelerini umduklarını söyledi.

Taliban, güvenliklerini garanti edemeyeceği gerekçesiyle, dün yabancı görevlilerin ülkeden ayrılmalarını istemişti.

ABD ASKERÄ° YIÄžINAK YAPIYOR

Öte yandan ABD'nin Japonya'daki Yokusuko Deniz Üssü'nde bulunan savaş gemilerinden Cowpens'in, dün sabah Ortadoğu'ya gitmek üzere Pasifik Okyunasu'na açıldığı duyuruldu.

Japon basınının haberlerinde, New York ve Washington'da terörist saldırıların düzenlendiÄŸi 11 Eylül'den bu yana, ABD'nin Japonya'daki savaÅŸ gemilerinden ilkinin dün Pasifik Okyanusu'na açıldığı belirtildi.Â

Kanagawa eyaletindeki Yokusuko Deniz Ãœssü'nden dün sabah ayrıldığıbildirilen Cowpens'in OrtadoÄŸu'ya gittiÄŸi ve buraya bir haftada ulaÅŸacağı tahmin ediliyor. Geminin baÄŸlı olduÄŸu 7. Donanma Komutanlığı, geminin yola çıktığını teyit etmekle birlikte, gideceÄŸi yer ve görevi hakkında bilgi vermekten kaçındı.  Â

Karadan karaya Tomahawk füzeleri ve Aegis hava savunma sistemi bulunan Cowpens'in, aynı anda birçok hedefe saldırma yeteneğine sahip olduğu kaydedildi.

BÄ°N LADÄ°N ISRARLI: BEN YAPMADIM

ABD´nin birinci hedef ismi terörist lideri Usame bin Ladin, bu saldırılarla ilgisi olduğunu bir kez daha yalanladı.

Pakistan'ın Peşaver kentinde bulunan Afgan İslami Basın Ajansı'na açıklama gönderen bin Ladin, ''ABD parmağıyla beni gösteriyor, ama bunu asla ben yapmadım'' ifadesini kullandı.

Bin Ladin, yardımcısı Abdüssamed aracılığıyla ajansa gönderdiÄŸi açıklamada, ''Bunu yapanlar, kendi çıkarları için yaptılar. Ben Afganistan'da yaşıyorum ve bu tür eylemlere izin vermeyen Emir'ül Mü'minun Molla Ömer'e baÄŸlıyım'' diye yazdı. Â

TALÄ°BAN YÄ°NE TEHDÄ°T ETTÄ°

Bin Ladin´i Afganistan´da himaye eden Taliban yönetimi ise, Usame bin Ladin'e desteğini yineledi.

Taliban yönetiminin ''DışiÅŸleri Bakanı'' Vekil Ahmed Mütevekkil,ÂAfgan Ä°slami Basın Ajansı'na verdiÄŸi demeçte, ''Bin Ladin konusundaki tavrımızda deÄŸiÅŸiklik yok'' dedi. Mütevekkil, komÅŸu ülkeleri de, ABD'nin Afganistan'a olası saldırısına yardımcı olmamaları konusunda uyardı. Mütevekkil, ''Amerikan planına yardım eden ülke olursa, ona saldırırız'' dedi.

Ä°RAN, AFGANÄ°STAN SINIRINI KAPATIYORÂ

Öte yandan, Ä°ran Resmi Haber Ajansı IRNA, Tahran yönetiminin, olası bir mülteci akınını önlemek için Afganistan ile olan sınırını kapatacağını bildirdi.Â

Haberin Devamı

 

Haberin Devamı

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!