Talabani: Türkmenlere yüzde 10 temsil hakkı verdik

Güncelleme Tarihi:

Talabani: Türkmenlere yüzde 10 temsil hakkı verdik
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2002 11:18

KYP Lideri Talabani CNN Türk'te önemli açıklamalarda bulundu. Talabani K.Irak'ta Türkmenlere yüzde 10 temsil hakkı tanıdıklarını ve bunu tartışabileceklerini açıklarken, Saddam'ın BM tasarısını onaylayacağını tahmin ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

KYB Lideri Celal Talabani CNN Türk'ün konuğu oldu ve çarpıcı açıklamalarda bulundu. Burçin İmir'in sorularını yanıtlayan Celal Talabani Saddam'ın Irak parlamentosunun geri çevirdiği yasayı onaylayacağını tahmin ettiğini söyledi.

KYB Lideri "BM kararı çok önemli ve Irak halkının yararına. Kitle imha silahları K.Irak'ta Kürtlere karşı kullanıldı komşularımıza karşı kullanılabilir bu karar çıkarımızadır, Saddam bu kararı yüzde 80 ihtimalle  kabul edecek. Barışsever bir insan olduğunu göstermeye çalışacak o yüzden böyle bir oyun oynuyor" dedi.

TÜRKMENLERE YÜZDE ON TEMSİL HAKKI ÖNERDİK

Talabani 'Türkmenler bölgede Kürt ve Arapların sahip olduğu bütün haklara sahip olmalıdır. Irak Ulusal Parlamentosu ve bölgesel Parlamento'da yer almalıdırlar. Biz onlara yüzde 10'luk bir temsil önerdik parlamentoda ancak bu da tartışılabilir. Ortak bir karara varabilir.' diye konuştu.

Haberin Devamı

ANAYASAYI DEĞİŞTİRİRİZ

KYB Lideri konuyla ilgili olarak Anayasalarını değiştirebileceklerini ancak Türklmenlerin birinci sınıf vatandaş statüsünde olduğunu açıkladı. Talabani 'Anayasa'da bir takım değişiklikler olacaktır. Bir çok grup değişiklik istiyor. Mesela Asuriler istiyor. Ben burda Türk dostlarımın görüşlerini alacağım. Bu hazırlanan Kur'an değil değiştirilebilir. Arap dostlarımızla tartışacağız.' derken KDP Lideri Barzani'nin de böyle düşündüğün söyledi.
Talabani 'Barzani ile aramızda uyum var ve bütün bunları konuşacağız. Barzani ile konuştum. Türkiye ile gerginlik olmaz. Ben kendisine bu durumu banlattım. O da Türkiye ile ilişkilerinin iyi olmasını istiyor' dedi.

K.IRAK'TA CIA YOK, GELİRLERSE KAPIMIZ AÇIK

Talabani bölgedeki ABD güçleri varliğina dair "ABD güçlerinin K.Irak'ta olduğu yönündeki haberleri teyid edemem. CNN'den bir grup geldi. Ardından CIA'den bir grup geldi diye bir takım haberler yayıldı. Ancak böyle bir durum yok. Neden çıkıyor bu haberler anlamıyorum. Ancak CIA'den gelmek isteyen varsa kapımız açık daha doğrusu gelmek isteyen herkeze kapımız açık." diye konuştu.

TÜRK ASKERİ VARLIĞI

Talabani ayrıca "Türkiye bölgeye birlikler gönderiyor. Türkiyenin orda gücü var. Bir takım birlikler var. Halkımıza karşı bölgeye karşı birşey yapmıyorlar, ekonomik anlamda fayda sağlıyorlar " dedi.

Talabani PKK - Kadek konusunda şu açıklamalarda bulundu "PKK Kadek sorununa askeri anlamda çözüm bulmak imkansız. Bunlar sürekli isim değiştiriyor slogan değiştiriyor. Genel Af bu sorunu çözecektir. Benim tahminim 5 bin kadar silahlı militanları var."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!