Sürpriz danışman

Güncelleme Tarihi:

Sürpriz  danışman
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2017 23:26

ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray’ın kritik görevlerinden olan Ulusal Güvenlik Konseyi Danışmanlığı’na sürpriz bir atama yaparak muvazzaf subay Korgeneral Herbert Raymond McMaster’ı getirdi. Rusya ile yakın ilişkisinden ötürü istifa etmek zorunda kalan Michael Flynn’in yerine getirilen McMaster parlak askeri kariyeriyle dikkat çekerken otoriteyi sorgulayan yapısıyla Trump yönetimiyle nasıl uyum sağlayabileceği merak konusu.

Haberin Devamı

ABD’de Rusya’nın Washington Büyükelçisiyle yaptığı telefon görüşmesinin içeriğini doğru aktarmadığı için patlak veren tartışmalar sonrası Ulusal Güvenlik Danışmanlığı’nı bırakan Michael Flynn’in halefi önceki gün belli oldu. ABD Başkanı Donald Trump, bu göreve adı Amerikan basınında adaylar arasında geçmeyen 54 yaşındaki Korgeneral Herbert Raymond McMaster’ı getirdi. Trump, kararını Florida eyaletinde bulunan ve ‘Kışlık Beyaz Saray’ diye tarif ettiği Mar-a-Lago malikânesinde açıkladı. McMaster, ABD Ordusu Kapasite Entegrasyon Merkezi Direktörü ve Eğitim ve Doktrin Komutanlığı Komutan Yardımcılığı görevinde bulunuyordu.

‘MUHTEŞEM BİR YETENEK’

McMaster için “muhteşem bir yetenek ve deneyim adamı” ifadesini kullanan Trump, son iki günde yeni adayı hakkında çok şey okuyup izlediğini söyledi. Yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı’nın ordu içinde son derece saygın bir kişilik olduğuna vurgu yapan Trump, “Böyle bir komutana sahip olduğumuz için onurluyuz” dedi. Bu koltuğa bir süredir vekalet eden emekli Korgeneral Keith Kellogg ise yine Trump tarafından Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) Özel Kalemi görevine seçildi. McMaster ile birlikte çalışacak. Basına kısa bir açıklama yapan Herbert McMaster ise “Milletimize hizmet etmeye devam edecek olmanın bir ayrıcalık olduğunu söylemek istiyorum. Bana bu fırsatı verdiğiniz için size minnettarım” ifadelerini kullandı. 1953’te kurulan Ulusal Güvenlik Konseyi, Beyaz Saray bünyesinde görev yapıyor. Savunma, dışişleri, uluslararası ekonomi politikası ve istihbaratın koordinasyonundan sorumlu. Başkan, Ulusal Güvenlik Danışmanı’nı Kongre’den bağımsız belirliyor. Ulusal Güvenlik Danışmanı, Başkan’a yakın çalıştığı için Beyaz Saray’daki kilit pozisyonlardan biri olarak kabul ediliyor.

Haberin Devamı

‘UYUMLU ÇALIŞIR MI’

İngiliz Reuters ajansı, McMaster’ın atanmasını bazı siyasi gözlemciler için sürpriz olduğunu belirtti. Ajans, son derece yetenekli bir askeri taktisyen olarak tanınan Herbert McMaster’ın otoriteyi sorgulayan bir tarza sahip olmasının, eleştirilere yeterince tolerans göstermemekle eleştirilen yeni Beyaz Saray yönetimiyle nasıl uyumlu çalışacağına dair soru işaretlerini artıracağını aktardı. CNN televizyonu da McMaster’ın her şeye onay veren biri olmayacağını belirtti. Atlantic dergisi ise atama için, “Bu iyi haber. ABD ve dünya bu kararla daha güvenli” diye yazdı.

Haberin Devamı

* Trump, Ulusal Güvenlik Danışmanlığı’na emekli Korgeneral Michael Flynn’i getirmişti. Ancak Flynn, ABD Başkanı Obama’nın Moskova’ya yeni yaptırımları açıkladığı 29 Aralık 2016’da Rusya’nın Washington Büyükelçisi’yle yaptığı telefon görüşmesi sonrası ağır eleştirilmişti. 

EN ETKİLİ KİŞİLER ARASINDA

 ABD ordusunda Korgeneral rütbesindeyken Ulusal Güvenlik Danışmanı olan Herbert Raymond McMaster, parlak askeri kariyeri ve akademik çalışmaları ile tanınıyor. Michael Flynn’den ayrı olarak herhangi bir ideolojik angajmana sahip biri olarak değerlendirilmiyor.

 1991’de Birinci Körfez Savaşı’ndaki bir çarpışmada, yüzbaşı rütbesinde komuta ettiği 9 tanklık birliği, kayıp vermeden 80’den fazla Irak tank ve zırhlı aracını tahrip etti. 73 Easting Çarpışması olarak bilinen bu harekât sonrası Gümüş Yıldız madalyası aldı.

Haberin Devamı

 2005’te Irak’ın Telafer kentinin yeniden kontrolü için Üçüncü Zırhlı Süvari Alayı’na komuta etti. Bu operasyon General David Petraeus tarafından “isyana karşı koyma doktrini” üzerine bir kılavuzda örnek olay olarak yer aldı. O dönem Deniz Piyade Generali olan ABD Savunma Bakanı James Mattis de bu kılavuzun hazırlanmasında Petraeus ile birlikte çalıştı.

KİTABIYLA TANINDI

 Yüksek lisans ve doktora derecesi olan McMaster, 1997’de yayımlanan “Dereliction of Duty” (Görevi İhmal) adlı kitabıyla dikkat çekti. Doktora tezinin geliştirilmiş versiyonu olan bu kitapta 1960’lardaki Vietnam Savaşı dönemi Amerikan hükümeti ve askeri komuta arasındaki ilişkileri ele aldı. Amerikan Genelkurmay Başkanlığı’nı o dönem ABD Başkanı olan Lyndon Johnson’a yeterince karşı çıkmamakla eleştirdi. Çalışmasında ordunun nesnel askeri hedefleri yerine getirmek için gereğine uygun kullanılması gerektiğini vurguladı. 2014’te Amerikan Time dergisi tarafından “en etkili 100 kişi” arasında gösterildi.   

BAKMADAN GEÇME!