Suriye’nin deprem bilançosu da ağır

Güncelleme Tarihi:

Suriye’nin deprem bilançosu da ağır
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2023 07:00

Kahramanmaraş merkezli çifte deprem Suriye’de en çok muhaliflerin kontrolündeki ülkenin kuzeybatısını vurdu. Ülkede can kaybı 5200’ü geçerken evsiz kalanların sayısının 5.3 milyonu bulduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Kendi yaralarını sarmaya uğraşan Türkiye’nin yokluğunda, Suriye’nin kuzeyinde durum kötüleşiyor. Deprem sonucu hem Türkiye üzerinden yardımlar, hem Türkiye’den belediye ve devlet kurumlarının buradaki faaliyeti aksıyor. Suriye’de en ağır hasarın olduğu kuzeyde Şam rejimi de yok. Arama kurtarmayı İngiltere’nin desteklediği Beyaz Baretliler yürütüyor.

5 MİLYON KİŞİ EVSİZ KALDI

Birleşmiş Milletler’e göre deprem yüzünden Suriye’de 5.3 milyon kişi evsiz kaldı. Bunların çoğu zaten savaş yüzünden yerinden olmuş kişilerdi. Silahlı muhalif grupların kontrolündeki kuzeyde yaklaşık 4 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyarken Esad rejimi, buraya yardım konvoylarının geçişine izin verdiğini söyledi. Ancak Hürriyet’e konuşan sahadaki aktörlere göre bu henüz gerçekleşmedi.

Haberin Devamı

Suriye’nin deprem bilançosu da ağır

REJİMDEN YARDIM YOK

Suriye-Türkiye Ortak Mülteci Komitesi İletişim Sorumlusu Inas al-Najjar, Suriye’nin kuzeyine şu ana kadar sadece Türkiye sınırından konvoy geçtiğini, rejim bölgesinden yardımın söz konusu olmadığını söyledi. Bölgeye giren ilk yardımlar, Irak Kürt yönetimince hazırlandı ve Türkiye üzerinden taşındı. “Arama-kurtarma çalışmalarına Mısırlı bir ekip katıldı, ancak onlar da zaten Türkiye’de yaşayan gönüllüler. Yani Mısır’dan gelmediler” diyen Najjar, yine Türkiye’ye gelen İspanyol ekibin küçük bir kısmının Suriye’ye geçtiğini, fakat enkaz kaldırmak için ekipmanlarının yetersiz kaldığını söyledi. Najjar, Katar’dan bir ekibin bugün Suriye’ye girmesini beklediklerini de kaydetti.

CENAZELER GÖTÜRÜLÜYOR

Öte yandan Türkiye’de ölen Suriyelilerin ülkelerine son yolculuğu da sürüyor. Şu ana kadar 975 Suriyelinin cenazesi sınırdan geçti. Göç İdaresi Başkanlığı verilerine göre depremin vurduğu 10 ilde geçici koruma statüsünde 1 milyon 634 bin Suriyeli yaşıyordu. Yıkımın en çok olduğu Gaziantep ve Hatay’da bu sayı sırasıyla 460 bin ve 354 binin üzerindeydi. Türkiye’deki Suriyeli kaybının çok büyük olduğunu söyleyen Najjar, “Tanıdığım, bildiğim herkes en az 10 yakınını kaybetti. Hatay’da ‘Suriyeliler sokağı’ denilen yerdeki tüm evler yıkıldı” dedi. İçişleri Bakanlığı henüz ölen Suriyeliler için ayrı bir veri yayınlamazken, bunlar AFAD’ın açıkladığı can kaybı verisine dahil edilmiyor.

Haberin Devamı

DÜNYA MÜSLÜMAN ÂLİMLER BİRLİĞİ: DEPREMZEDELER ZEKÂT İÇİN ÖNCELİKLİ

- Dünya Müslüman Âlimler Birliği, zekâtların depremzedelere verilmesi çağrısı yaptı. Fetva kurulundan yazılı açıklamada, “Depremden etkilenenlerin bir kısmı çocuk, aile, ev ve malları dahil sahip oldukları her şeylerini kaybetmiştir. Dolayısıyla fakir, borçlu ve evsiz olmaları hasebiyle zekât verilen birden fazla sınıfa dahil olmuşlardır” ifadeleri kullanıldı. Arap Körfez Ülkeleri İslam Hukuku Alimleri Kurulu Başkanı Şeyh Acil en-Neşmi de yayımladığı fetvada, “Zekat bir iki yıl da olsa erkenden verilebilir” dedi.

ABD, SURİYE’YE YARDIMI YPG ÜZERİNDEN YAPACAK

- ABD Merkez Komutanlığı, Suriye’de depremden zarar gören bölgelere ulaşabilmek için Pentagon, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ve Ankara’nın terör örgütü olarak kabul ettiği YPG’nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri (SDF) ile koordinasyon içerisinde olduklarını belirtti. Açıklamada Türkiye’ye ek yardımlar gönderebilmek için ABD Avrupa Komutanlığı ile görüşmelerinin sürdüğü aktarılırken taziyede bulunuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!