Suriye satrancı

Güncelleme Tarihi:

Suriye satrancı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2017 23:37

Suriye’deki kimyasal katliam ve misilleme sonrası Esad rejimine karşı Batı’nın tonu sertleşirken, en güçlü yedi Batı ülkesinin dışişleri bakanları dün ortak tutum için G7 zirvesinde bir araya geldi. Zirveye Türkiye de davet edildi. Rusya ise ABD’yi suçlayan açıklama yaptı.

Haberin Devamı

İDLİB vilayetindeki Han Şeyhun kasabasına geçen hafta Şam yönetimi uçaklarının düzenlediği belirtilen kimyasal saldırı ve ABD misillemesi sonrası Beşar Esad’ın akıbetine dair tartışmalar giderek şiddetleniyor. Dünyanın en kalkınmış yedi ülkesinin oluşturduğu G7 üyelerinin (ABD-Fransa-İngiltere-Almanya-Japonya-İtalya-Kanada) dışişleri bakanları İtalya’nın Lucca kentinde dün iki gün sürecek zirvede bir araya geldi. Bu zirveden sonra yarın Rusya’ya geçecek olan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın da katıldığı toplantıda en az 87 kişinin hayatını kaybettiği kimyasal katliam ile Washington’ın misilleme amaçlı rejimin Şayrat Hava Üssü’ne 59 Tomahawk füzesi fırlatmasını izleyen gelişmeler ve benimsenecek ortak tutum görüşülen ana konuları oluşturdu. G7 bakanlarından zirve öncesi sert ve suçlayıcı açıklamalar geldi.

Haberin Devamı

‘RUSYA BAŞARISIZ OLDU’

Tillerson’ın zirve öncesi Amerikan CBS televizyonuna Esad rejiminin müttefiki Rusya’ya yönelik suçlayıcı ifadeleri dikkat çekti. Tillerson Doğu Ghouta’daki kimyasal katliamı kastederek, “Rusya 2013’te kimyasal silah anlaşmasına dair belli garantiler verdi ve BM Güvenlik Konseyi kararları uyarınca da Suriye’nin kimyasal silah stoklarının imhasının da garantörü olacaktı. Rusya bu taahhüdü yerine getirmede başarısız oldu. Ve bunun sonucu olarak onların bunu yerine getirememesi daha fazla çocuk ve masum insanın hayatını kaybetmesine yol açtı” dedi.      

‘YENİ HAMLELER YAPILABİLİR’

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer dünkü basın toplantısında, Suriye’deki kimyasal gaz ve varil bombası saldırılarına değinerek, “Eğer bir daha böyle bir faaliyet görürsek, yeni hamleler yapma ihtimalini açık tutuyoruz” diye konuştu. Dün Moskova’yı ziyaret etmesi beklenen ancak artan gerilimden ötürü seyahatinden vazgeçen İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ise, “(Rusya Devlet Başkanı) Putin için destek verdiği tiran ile ilgili (Beşar Esad) gerçekle yüzleşme vakti geldi” dedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı ise dün yayınladığı açıklamasında ABD’nin füze operasyonunun saldırgan bir eylem olduğunu, uluslararası yasaları ihlal ettiğini belirtti.

Haberin Devamı

SDG’YE SU VE MUZ İKMALİ

Suriye’nin kuzeyindeki Tabka kenti civarında ABD desteğindeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile DEAŞ arasındaki çatışmalar sürerken, Fırat Nehri üzerinden bu örgüt üyelerine su ve yiyecek ikmalini Reuters görüntüledi. YPG’nin ana unsur olduğu SDG’ye gelen gıda paketleri arasında muz ve krem peynirin de yer aldığı görüldü. SDG’den üst düzey bir isim, ABD’nin mart sonunda DEAŞ’tan alınan Tabka Hava Üssü’ne inşa çalışması kapsamında mühendis gönderdiğini kaydetti. Tabka Hava Üssü, Rakka’nın 45 km batısında yer alıyor. 

  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!