Şüpheli kazada üç ihtimal var

Güncelleme Tarihi:

Şüpheli kazada üç ihtimal var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2023 07:00

Ukrayna İçişleri Bakanı Denis Manastirski ve yardımcılarını cepheye taşıyan helikopter Kiev yakınlarında bir apartman ile anaokulu arasına düştü. Olayda hava taşıtındaki bakan dahil 9 kişi öldü. Yerde ise biri çocuk 5 kişi can verdi. Yetkililer sabotaj dahil üç ihtimal üzerinde duruyor.

Haberin Devamı

Ukrayna’da başkent Kiev yakınlarında oldukça şüpheli bir trajedi yaşandı. Dün sabah saatlerinde Ukrayna İçişleri Bakanlığı’na ait “Eurocopter” tipi helikopter henüz bilinmeyen nedenle bir anaokulun bahçesine çakıldı. Kazada helikopterde bulunan Ukrayna İçişleri Bakanı, bakan yardımcısı ve bakanlık sekreteri can verirken, anaokulda bulunan çocuklardan üçü hayatını kaybetti. Kazada son belirlemelere göre 14 kişinin öldüğü açıklandı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski helikopterin düşmesiyle ilgili tüm güvenlik servislerine talimat vererek kaza nedeninin en ince ayrıntısına kadar ortaya çıkarılmasını istedi.

Şüpheli kazada üç ihtimal var
Denis Manastirski

Haberin Devamı

CEPHEYE GİDİYORDU

Facianın yaşanmasına yol açan helikopter kazası dün sabah saat 08.20 sularında başkent Kiev yakınlarındaki Bravari kasabasında yaşandı. Kiev’den cepheye ulaşmak üzere yola çıkan helikopterde Ukrayna İçişleri Bakanı Denis Manastirski, Bakan Yardımcısı Yevgeniy Yenin ve Bakanlık Sekreteri Yuriy Lyubkoviç bulunuyordu. Bravari kasabası sakinlerinin anlattığına göre sabah alacakaranlıkta ilk önce helikopter sesini duydular.

YOĞUN SİSLİ HAVA

Hava aracı çok alçak irtifadan yoğun sis ortamında yol alıyordu. Hemen ardından şiddetli patlama sesiyle göklere yükselen alev yumağı görüldü. İçişleri Bakanlığı’na ait helikopter 9 katlı bir apartmanla hemen yanında yer alan 2 katlı anaokulu binası arasına düştü. Çevreye saçılan yakıt yüzünden anaokulu binası alev aldı. Yaklaşık iki saat sonra yangın söndürüldükten sonra kazanın bilançosu açıklandı.

SİS Mİ SABOTAJ MI

 Kiev bölge valisi Aleksey Kuleba, helikopterde bulunan İçişleri Bakanı, yardımcıları ve mürettebatın, yani toplam 9 kişinin olay yerinde hayatlarını kaybettiğini duyurdu. Yerde biri çocuk, beş kişinin can verdiği belirtildi. 11’i çocuk olmak üzere 25 kişinin ise yaralandığı bildirildi.

Helikopter kazasıyla ilgili Ukrayna savcılığı da açıklama yaparak, “Tüm müfettişlerimiz olay yerinde kaza nedenini araştırmaya başladı. Faciayla ilgili üç ihtimal üzerinde duruluyor. İlki pilotaj hatası. İkincisi hava aracında bulunan kişiler dikkate alınarak sabotaj düzenlenmiş olması ihtimali. Üçüncü şık ise kötü hava koşullarıyla hava aracında teknik bir sorun yaşanmış olması” dendi.

Haberin Devamı

ZELENSKİ’DEN BAŞSAĞLIĞI

Helikopter kazasıyla ilgili Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de bir açıklama yayınlayarak, “Hayatını kaybeden çalışma arkadaşlarımızın yakınlarına, çocuklarını kaybeden ailelere derin üzüntülerimi ve başsağlığı diliyorum. Ülkemizde tüm ilgili bakanlık ve güvenlik servislerine kaza nedenini en ince detayına kadar araştırarak en kısa zamanda ortaya çıkarmaları talimatını verdim” ifadelerini kullandı.

Şüpheli kazada üç ihtimal var

SABIKALI BİR MODEL

Kiev yakınlarında düşen, günümüzde “Airbus Helicopters H225” olarak bilinen ve eski adı “Eurocopter EC225 Super Puma” olan helikopterin geçmişi sabıkalı. Ukrayna medyasına göre düşen helikopter birkaç yıl önce sürekli sorun çıkardığı için Fransa tarafından Ukrayna’ya verilmiş. Helikopterde yaşanan en sık arıza tasarım hatasına bağlı ana pervaneye güç aktaran şanzıman problemi. Bu tipteki helikopter 2012’de bir yıl içinde iki kez İskoçya’da kaza yapmış. 2016 yılında aynı model hava aracı, Norveç’te yere çakılarak 13 kişinin ölümüne yol açmıştı. Fransa 2018 yılından itibaren bu helikopterleri Ukrayna’ya vermeye başlamıştı.

BAKMADAN GEÇME!