Stoltenberg'den NATO eleştirisi! Almanya Taurus füzesi sevkiyatını reddetti

Güncelleme Tarihi:

Stoltenbergden NATO eleştirisi Almanya Taurus füzesi sevkiyatını reddetti
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2024 17:07

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "NATO müttefikleri Ukrayna'ya yeterli mühimmat sağlamıyor ve bunun savaş alanında her gün sonuçları oluyor" derken, Almanya Federal Meclisi’nde (Bundestag) bugün oylanan Ukrayna'ya Alman yapımı Taurus seyir füzeleri sevkiyatı önergesi, 690 milletvekilinden 495’inin aleyhte oyuyla reddedildi.

Haberin Devamı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın 2023 yılındaki çalışmalarını içeren faaliyet raporunu açıkladı. NATO üyesi ülkelerin halklarının Ukraynalılarla güçlü dayanışmalarını ifade etmeye devam ettiğini vurgulayan Stoltenberg, “İttifak genelinde insanların üçte ikisi ülkelerinin Ukrayna'yı desteklemeye devam etmesini istiyor. Bu önemli, çünkü NATO müttefikleri tüm askeri yardımların yüzde 99'unu sağlamaktadır. 2023'te de topçu ve mühimmat, tanklar ve zırhlı personel taşıyıcıları, devriye botları, hava savunması, helikopterler, dronlar ve radarlarla benzeri görülmemiş düzeyde destek sağlamaya devam ettik” dedi.

"UKRAYNA'YA İHTİYACI OLANI SAĞLAMA KAPASİTESİNE SAHİBİZ"

Stoltenberg, bazı NATO ülkelerinin ilk kez uzun menzilli sistemler de (İngiltere-Storm Shadow ve Fransız SCALP füzeleri) gönderdiğini, ayrıca F-16 uçağı göndermeyi kabul ettiklerini hatırlattı. Stoltenberg, “Müttefikler ayrıca hava savunması, topçu ve insansız hava araçları gibi temel yetenekler için koalisyon oluşturmak üzere bir araya geldi. Ancak Ukrayna'nın daha da fazla desteğe ihtiyacı var. Ukraynalıların cesareti tükenmiyor. Cephaneleri bitmek üzere. Birlikte Ukrayna'ya ihtiyacı olanı sağlama kapasitesine sahibiz. Artık bunu yapacak siyasi iradeyi göstermemiz gerekiyor. Tüm müttefiklerin hızla teslimat yapması gerekiyor. Gecikmenin her gün, Ukrayna'daki cephe hattında sonuçları oluyor. Yani bu kritik bir an. Putin'in galip gelmesine izin vermek ciddi, tarihi bir hata olur. Otoriter liderlerin güç kullanarak emellerine ulaşmalarına izin veremeyiz. Bu hepimiz için tehlikeli olur” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

YETERLİ MÜHİMMAT SAĞLANMIYOR

Stoltenberg, Ukrayna'nın elde ettiği en büyük zaferlerden birinin Rus Karadeniz Filosunu geri püskürtüp bazı gemileri batırması olduğunu ifade ederek, “Ukrayna ayrıca NATO müttefikleri, kıyı devletleri Romanya, Bulgaristan ve Türkiye ile de yakın iş birliği içerisinde çalışmaktadır. Bu da Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin gücünü, becerisini ve yeterliliğini gösteriyor, aynı zamanda NATO müttefiklerinin gelişmiş silahların Ukrayna’ya teslim edilmesinin de önemini gösteriyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Stoltenberg, “Çok sayıda müttefikin desteğine sahip olmasına rağmen Ukrayna ordusunun neden cephanesi tükeniyor? Bu, NATO Müttefiklerinin başarısızlığını mı gösteriyor” sorusunu ise, “NATO müttefikleri Ukrayna'ya yeterli mühimmat sağlamıyor ve bunun savaş alanında her gün sonuçları oluyor. Rusların Ukraynalıları her gün geride bırakabiliyor olması elbette büyük bir zorluk. Rusların son haftalarda ve aylarda savaş alanında bazı ilerlemeler kaydedebilmesinin nedenlerinden biri de bu. Bu nedenle müttefiklerin Ukrayna'ya daha fazla mühimmat sağlamak için gerekli kararları alması acil bir ihtiyaçtır. Bu benim tüm başkentlere mesajımdır. Elbette ABD Kongresi'ndeki süreci çok yakından takip ediyorsunuz. Çünkü ABD, Ukrayna'nın açık ara en büyük silah ve mühimmat sağlayıcısı konumunda. Aynı zamanda ABD’ye mesajım, yalnız olmadıkları, Avrupalı müttefikler ve Kanada'nın da önemli destek sağladığıdır. Ancak hem ABD'nin hem Kanada'nın hem de Avrupa'nın daha fazlasını yapması gerekiyor. Ukraynalıların da plan yapabilmesini sağlamak için uzun vadeli bir taahhüde ihtiyacımız var. Ukrayna'ya ihtiyacı olanı sağlayabilecek kapasiteye, ekonomiye sahibiz. Bu, kararların alınması ve Ukrayna'ya verilen desteğin öncelikli hale gelmesi yönündeki siyasi irade meselesidir. Bu nedenle savunma sanayine daha fazla yatırım yapılması yönünde kararlara ihtiyacımız var. Hükümetlerimizin, üretimi artırmaya yönelik ticari kararlar alabilmeleri için savunma sanayisiyle sözleşmeler imzaladıklarından emin olmalıyız. Tüm müttefiklerin Ukrayna'ya destek, mühimmat ve diğer askeri teçhizat tahsis etme iradesine ihtiyacımız var. NATO müttefiklerinin sağladığı yardım, eşi benzeri görülmemiş bir şey ama devam etmemiz gerekiyor, adım atmamız gerekiyor” şeklinde cevapladı.

Stoltenbergden NATO eleştirisi Almanya Taurus füzesi sevkiyatını reddetti

ALMANYA'DAN TAURUS FÜZESİNE RET

Haberin Devamı

Öte yandan Almanya’da Hristiyan Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) Federal Meclise (Bundestag) sunduğu Berlin'in Ukrayna'ya yerli Taurus seyir füzeleri sevkiyatını talep eden önergesi bugün oylandı.

Toplam 690 milletvekilinin katıldığı oylamada, 495 milletvekilinin aleyhte, 190 milletvekilinin lehte, 5 milletvekilinin ise çekimser oy kullanması sonucu önerge reddedildi.

Teslimata karşı çıkan milletvekilleri, bu önergenin çatışmayı tırmandırma ve Almanya’yı savaşa sürekleme potansiyeline sahip olduğunu savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!