Stoltenberg: Türkiye-İsveç arasında bazı boşluklar var

Güncelleme Tarihi:

Stoltenberg: Türkiye-İsveç arasında bazı boşluklar var
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2023 07:00

Önceki gün Brüksel’de yapılan ve bir sonuç çıkmayan Ortak Daimi Mekanizma toplantısı sonrası İsveç’in NATO üyeliği İttifak gündeminin ilk sıralarındaki yerini koruyor.

Haberin Devamı

İlerleme sağlandığını söylediği toplantıyı “yapıcı ve iyi” olarak niteleyen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Kapatılması gereken boşluklar var” dedi. NATO’nun 11-12 Temmuz’daki Vilnius Zirvesi öncesinde basını bilgilendiren Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’u, “farklılıkları gidermek niyetiyle” pazartesi günü yüz yüze üçlü toplantıya davet ettiğini söyledi.

EN KISA SÜREDE ÇÖZMEK İSTİYORUZ

Uzmanların da katılacağı toplantıda detaylara, somut konulara ve Türkiye ile İsveç’in pozisyonları arasında farklılık olan başlıklara odaklanılacak. Stoltenberg, “İsveç üçlü muhtıradan doğan yükümlülüklerini yerine getirdi. Aynı zamanda Türkiye’nin bazı gerçek güvenlik endişeleri var. Oturup konuşmamızın nedeni bu. NATO müttefiklerinin de ciddi güvenlik endişeleri olduğunu biliyoruz. Bu nedenle İsveç’in mümkün olan en kısa zamanda üye olmasını istiyorlar” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

NATO’NUN HARCAMALARI TIRMANIYOR

NATO ülkelerinin savunma harcamalarındaki yükseliş eğilimi aralıksız sürüyor. Bu yılki artışın yüzde 8.3 olması bekleniyor. Açıklanan son rakamlara göre Avrupalı müttefikler ve Kanada 2014’ten bu yana savunmaya ekstra 450 milyar dolar yatırım yaptılar. Bu yıl, 31 NATO üyesinden 11’inin 2014’te savunma harcamaları için belirlenen yüzde 2 hedefini geçmesi öngörülüyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!