Salih Müslim kararına çok sert tepki: Peşini bırakmayız

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2018 13:39

Çekya'nın başkenti Prag'da gözaltına alınan terör örgütü PYD'nin eski lideri Salih Müslim Çekya mahkemesi tarafından serbest bırakıldı. Dışişleri Bakanlığı kararın ardından Çekya'ya tepki göstererek, "Çek mahkemesi onlarca masum sivilin terör saldırılarında hayatını kaybetmesini ve onların ailelerinin acılarını umursamadığını göstermiştir" açıklaması yaptı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Çekya'ya nota verdiğini söyledi. Çavuşoğlu, karar sonrası her türlü girişimde bulunulduğunu belirtti, "Başka ülkeye giderse de peşini bırakmayacağız. Ortada mahkeme kararları da var, kırmızı bülten de var. Teröristlerin hiçbirinin peşini bırakmayacağız. Salih Müslim'in de ensesindeyiz. Hukuk çerçevesinde gerekeni yapacağız" diye konuştu.

Haberin Devamı

PRAG'da bir konferansa katılan, Türkiye'nin kırmızı bültenle aradığı, terör örgütü PYD'nin eski lideri Salih Müslim, mahkemeye çıkarıldı. Reuters haber ajansı Salih Müslim'in duruşmanın ardından serbest bırakıldığını duyurdu. 

Şehir mahkemesi sözcüsünden AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Müslim'in duruşması TSİ 13.00'de başladı. Polis, mahkeme önünde geniş güvenlik önlemi alırken, az sayıda terör örgütü yandaşı gösteri düzenledi.  Medya mensupları, mahkeme salonuna alınmadı. Türkiye, Müslim’in geçici olarak tutuklanmasını ve Türkiye'ye iade edilmesini talep etmişti. 

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu kararla ilgili açıklamada  "Çekya mahkemelerinin Salih Müslüm'ü serbest bırakması esasen Avrupa ülkelerini birçoğunun terörle mücadele konusundaki samimiyetsizliğinin bir göstergesidir" dedi.

Çavuşoğlu, ortada mahkeme kararları bulunduğunu, İnterpol'ün de kırmızı bülten yayınladığını hatırlattı.

Çavuşoğlu, İnterpol'ün merkezinin, Çekya ofisinin ve Ankara ofisinin bildirimleri zamanlıca yaptığını kaydederek şunları söyledi:
"Mahkeme kararından sonra kırmızı bülten yayınlandı. Mahkeme kararları da ortada. Kızılay Güvenpark'taki terör saldırısı dahil, Türkiye'deki terör saldırılarından sorumlu bir kişi. Bu konuda mahkeme kararı var sorumlu olduğuna dair. Dolayısıyla hukuka uygun bir işlem yapıldı ama mahkeme savcının tutuklama talebine rağmen serbest bıraktı 'Avrupa sınırlarının dışına çıkamaz' kararıyla." Avrupa içinde isteyenin istediği yere gidebildiğini anımsatan Çavuşoğlu, "Ama biz süreci takip ediyoruz." diye konuştu. Bu gözaltıdan sonra da her türlü temasta bulunduklarını ifade eden Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı olarak nota verdiklerini, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığının da girişimlerde ve iade talebinde bulunduğunu ancak mahkemenin serbest bırakma kararı verdiğini dile getirdi.
Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Mahkemenin bu kararı her şeyin bittiği anlamına gelmez. İşin peşini bırakmayacağız. Başka ülkeye giderse de peşini bırakmayacağız. Ortada kırmızı bülten var, mahkeme kararları da var. Sadece Salih Müslüm için geçerli değildir. Bundan sonra teröristlerin hiçbirinin peşini bırakmayacağız. İster FETÖ olsun, ister YPG ister PKK fark etmez, hepsinin peşindeyiz. Salih Müslüm'ün de her zaman ensesindeyiz. Bundan sonra ona rahat hayat yok. Hukuk çerçevesinde gerekeni yapacağız."

Haberin Devamı

ADALET BAKANI: INTERPOL NEZDİNDE GİRİŞİMLER SÜRDÜRÜLECEK

Haberin Devamı

Adalet bakanı Abdülhamit Gül konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: Siyasi gerekçelerle tutuklama kararı çıkmadı. Muhataplarımızdan bu hatanın telafisini bekliyoruz. İnterpol nezdinde girişimlerimizi sürdüreceğiz.

Bildiğiniz üzere Ankara 4 Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararıyla PKK uzantılı PYD terör örgütünün ele başı Salih Müslim'in yakalanmasına yönelik bir karar verilmişti. Bu kararın neticesinde Interpol üzerinden kırmızı bülten çıkarılmasıyla ilgili girişimler başlatılmıştı ve neticede Prag'da bu kişi yakalanmıştı. Türkiye suçluların iade edilmesine yönelik sözleşmeye taraf ülkedir. 18 günden az olmamak 40 günden fazla olmamak üzere tutuklama kararı verilmesi gerekiyordu. Ancak bugün görülüyor ki hukuki mülahazalardan ziyade tutuklama yönünde bir karar çıkmamıştır. Sözleşmelere aykırı, hukuka aykırı bir karar çıkmıştır Çekya yargısından.

Haberin Devamı

Salih Müslim kararına çok sert tepki: Peşini bırakmayız

DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Dışişleri'nden yapılan açıklama şöyle:

PKK/KCK terör örgütünün Suriye uzantısı PYD terör örgütünün lideri Salih Müslüm’e ilişkin geçici tutuklama talebimizin Çek Mahkemesi tarafından reddedilmesi Çek yargısının uluslararası hukuk ve terörle mücadele konusundaki sorumluluklarıyla bağdaşmamaktadır.

PYD, Çek Cumhuriyeti’nin de üyesi olduğu Avrupa Birliği’nin terör örgütü olarak tanıdığı PKK’nın Suriye yapılanmasıdır.

Çek Mahkemesi Salih Müslüm’ü tutuklamak yerine serbest bırakma kararı alarak, onlarca masum sivilin terör saldırılarında hayatını kaybetmesini ve onların ailelerinin acılarını umursamadığını göstermiştir.

Bu kararla Çekya Avrupa’da terörle mücadeleye ilişkin söylemin ne kadar samimiyetsiz ve inandırıcılıktan uzak olduğunun yeni bir örneğini vermiştir.

Haberin Devamı

Türkiye'nin Prag büyükelçisi Ahmet Necati Bigalı mahkeme kararı ile ilgili yaptığı açıklamada "Türkiye ile Çek Cumhuriyeti arasındaki dostluk ilişkilerine sığmadığını" muhataplarına ileteceklerini ifade etti.

 

HÜKÜMETTEN ÇOK SERT TEPKİ

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, karar için "Hukuka aykırı bir karardır. Suçluların iadesine dair Avrupa sözleşmesine de aykırı bir karardır. Terörle mücadele konusunda gerek BM'nin gerek AB'nin gerek uluslararası toplumun ortaya koyduğu ortak iradeye de aykırı bir karardır. Çok net şekilde bu terör örgütlerine destek niteliği taşıyan bir karardır. Bu karar Türkiye - Çekya arasındaki ilişkileri de olumsuz etkileyecek bir karardır. Şu anda bize ulaşmış bir gerekçe yok. Bakacağız ama sonuç ortada. Sonuç geçmişte bir terör örgütünün kurucusu yöneticisi olan, halen de terör örgütü içerisinde etkin faaliyette bulunan ve pek çok insanın ölmesine yol açan eylemlerin bizzat talimatını veren bir terörist başı maalesef serbest bırakılmıştır. Hem Kumrular Sokak'ta hem Güven Park'ta pek çok vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.

Haberin Devamı

KAÇ MASUMUN HAYATINI KAYBETMESİ GEREK?

Yaptırdığı faaliyetlerin terör faaliyeti olması için daha kaç tane sivil ve masum insanın hayatını kaybetmesi gerekir? Terör örgütlerinin öldürdükleri Türk vatandaşı veya Müslüman olursa o zaman onları öldürenler terör örgütü sayılmıyor mu? Terör örgütü olarak kabul edilebilmesi için AB üyesi ülkeleri veya ABD'nin vatandaşlarından herhangi birine zarar vermesi şart mıdır? Bütün dünya da Çekya da biliyor ki PYD/PKK, DEAŞ gibi azılı eli kanlı bir terör örgütüdür.

4 MİLYON ÖDÜLLE ARANIYOR

PYD/PKK'nın eski eşbaşkanı Salih Müslim'in ismi, İçişleri Bakanlığı'nın "Terörden Arananlar Listesi"nde 4 milyon liralık ödülle kırmızı kategoride yer alıyor.

Salih Müslim kararına çok sert tepki: Peşini bırakmayız

MÜSLİM HAKKINDA BİR YAKALAMA KARARI DAHA ÇIKMIŞTI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Çulurambar’daki vergi dairesinde birkaç hafta önce gerçekleştirilen patlamaya ilişkin soruşturmada, PYD’nin eski eşbaşkanı Salih Müslim hakkında dün yakalama kararı çıkarmıştı. Başsavcılık, kararı iade talepnamesine eklenilmesi için Adalet Bakanlığı’na göndermişti. Daha önce de Merasim sokak ve Güvenpark patlaması ile ilgili hakkında yakalama kararları verilmişti.

BİNALİ YILDIRIM: ÇEKYA İÇİN İMTİHAN GÜNÜ

Başbakan Binali Yıldırım da, bugün grup toplantısında şunları söylemişti: "PKK/PYD elebaşlarından Salih Müslim 24 Şubat'ta Çekya'da gözaltına alındı. Bu teröristin iadesi için gerekli çalışmaları başlattık. Gerekli temaslar sürüyor. Gün NATO müttefikimiz Çekya'nın imtihan günüdür. Dileriz ki Çekya bu teröristi bize iade eder. Sonuç ne olursa olsun, şu kesindir. Bundan sonra eli kanlı terör örgütlerinin elebaşları ellerini kollarını sallayarak gezemeyecekler. Dünyayı onlara dar etmeye devam edeceğiz."

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!