Son dakika: Rus muhalif lider Aleksey Navalni hayatını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Son dakika: Rus muhalif lider Aleksey Navalni hayatını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2024 14:27

Rusya Federal Cezaevi Servisi, tutuklu Rus muhalif lider Aleksey Navalni'nin hayatını kaybettiğini duyurdu. Muhalif liderin bir yürüyüş sonra fenalaştığı ve tüm müdahalelere rağmen kurtarılmadığı belirtildi.

Haberin Devamı

Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni, 47 yaşında hayatını kaybetti. Rusya Federal Cezaevi Servisi'nden yapılan açıklamada muhalif liderin yaptığı bir yürüyüş sonrası fenalaştığı ve bilincini kaybettiği aktarıldı.

Sağlık personelinin acil müdahalesi ve hapishaneye çağrılan ambulansa rağmen Navalni'yi hayata döndürme çabalarının başarısız olduğunu vurgulayan Rusya Federal Cezaevi Servisi, ölüm nedeninin araştırıldığını duyurdu.

Son dakika: Rus muhalif lider Aleksey Navalni hayatını kaybetti

19 YIL HAPİS CEZASI ALMIŞTI

2021'den bu yana Kuzey Kutbu'na yakın Yamal Yarımadası'ndaki bir cezaevinde tutulan Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni'ye, 2023 yılında aşırılık yanlısı örgüt kurmak, finanse etmek ve eylemde bulunmak suçlamasıyla 19 yıl hapis cezası verilmişti.

Son dakika: Rus muhalif lider Aleksey Navalni hayatını kaybetti
Aleksey Navalni  Rusya genelinde geniş kitlelerin hükümet karşıtı protestolara katılmasını sağlayabilecek tek Rus muhalif lider olarak görülüyordu.

SON AÇIKLAMASINDA KENDİNİ NOEL BABA'YA BENZETMİŞTİ

Haberin Devamı

Navalny sosyal medyadan yaptığı son açıklamasında Yamal Yarımadası’ndaki hapishanede olduğunu doğrulamış ve “Geniş önlemler eşliğinde ve garip bir rota izlenerek buraya getirildim. Ocak ayının ortalarına kadar kimsenin beni bulmasını beklemiyordum. Bu nedenle dün hücre kapısı açıldığında 'Bir avukat sizi görmeye geldi' sözlerine çok şaşırdım. Bana beni kaybettiğinizi ve hatta bazılarınızın endişelendiğini söyledi. Desteğiniz için çok teşekkür ederim." ifadelerini kullanmış ve Kuzey Kutup Dairesi’nin içinde yaşadığını belirterek kendisini Noel baba olarak nitelendirmişti.

Son dakika: Rus muhalif lider Aleksey Navalni hayatını kaybetti

Navalni, Rusya elitinin merkezinde olduğu iddia edilen yolsuzluk suçlamalarını dile getirerek öne çıktı. Online olarak yayınlanan belgeselleri milyonlarca kez görüntülendi.

Haberin Devamı

ZEHİRLENDİĞİ İDDİA EDİLİYORDU

Aleksey Navalni daha önce birkaç kez kısa sürelerle hapis yatmıştı.

Son kez izinsiz gösteri düzenlediği gerekçesiyle Temmuz 2019'da 30 gün hapis cezasına çarptırılan Navalni hapiste dermatit geçirmiş ve doktoru muhalif liderin zehirlenmiş olabileceğini söylemişti.

Navalni, Ağustos 2020'de Moskova'ya gittiği uçakta rahatsızlanmış, tedavi için Almanya'ya götürülmüştü. Navalni'nin havaalanında içtiği çaydan zehirlenmiş olabileceği açıklanmıştı.

2021'de iyileştikten sonra, gözaltına alınabileceği uyarılarına rağmen Rusya'ya dönen Navalni, Moskova Vnukovo Havalimanı'na ayak basar basmaz gözaltına alındı.



KREMLİN'NDEN İLK AÇIKLAMA

Navalny’nin ölüm haberinin ardından Kremlin’den de açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Özel talimat vermeye gerek yok, Rusya Federal Cezaevi Servisi gerekli incelemeleri yapıyor” dedi.

Haberin Devamı

RUS MUHALİF LİDER NAVALNY’NİN EŞİ YULİA NAVALNY: PUTİN YAPTIKLARININ SONUÇLARINA KATLANACAK

Rus muhalif lider Alexei Navalny’nin Rusya’da Yamal Yarımadası’ndaki cezaevinde bugün hayatını kaybetmesinin ardından gerginlik sürüyor. Rus muhalif liderin eşi Yulia Navalny, Almanya’da düzenlenen 60. Münih Güvenlik Konferansı’nda konuştu. Eşinin ölüm haberinin Rus hükümet kaynakları tarafından açıklanması nedeniyle şüpheyle yaklaştığını belirten Yulia Navalny, “Ama eğer bu doğruysa, Putin, tüm çevresi, Putin'in arkadaşları ve hükümeti ülkemize, aileme, eşime yaptıklarının sonuçlarına katlanacaklar. Ve bu gün çok yakında gelecek” dedi.

Putin’e ve Putin hükümetine güvenemeyeceklerini vurgulayan Yulia Navalny, gözyaşları içinde, "Onlar her zaman yalan söylerler” dedi. Uluslararası toplumu Rusya’nın “korkunç rejimi” olarak tanımladığı rejime karşı birleşmeye çağıran Yulia Navalny, “Hem bu rejim hem de Putin, son yıllarda ülkeme, ülkemize, Rusya’ya yaptıkları tüm korkunç şeylerin kişisel sorumluluğunu taşımalıdır” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!