Son dakika! Eski devlet başkanı çatıya çıkmıştı... Yandaşları polisin elinden aldılar

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2017 11:45

Ukrayna'da bir süredir iktidar karşıtı gösterileri organize eden eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin Kiev'de kaldığı eve operasyon düzenlendi. Çatıya çıkarak, müdahale edilmesi halinde intihar edeceğini söyleyen Gürcü siyasetçi, güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı. Reuters, destekçilerinin Saakaşvili'yi polis aracından aldığını duyurdu.

Haberin Devamı

Bu sabah saatlerinde Saakaşvili'nin Kiev'de kaldığı eve polis baskın düzenledi.

Polis, 3 yıldır Kievde yaşayan Saakashvili’nin kapısını kırarak içeri girdi. Arama yapıldığı sırada Saakashvili binanın çatısına çıkarak intihar etmekle tehdit etti.  Müzakereci polisler Saakashvili'yi intihardan vazgeçirmeye çalıştı. 

Bölgede güvenlik güçleri ve sağlık ekipleri hazır bekledi. Savaashkili, "Ukrayna halkı için direndim, beni bu yüzden kaçırmak istiyorlar! Gizlilik içinde yapmak istediler ama olmadı." dedi.

Son dakika Eski devlet başkanı çatıya çıkmıştı... Yandaşları polisin elinden aldılar

İKNA EDİLDİ GÖZALTINA ALINDI, DESTEKÇİLERİ POLİSLE ÇATIŞTI

3 saatlik uğraşın ardından Savaashkili, güvenlik güçlerince ikna edilerek çatıdan indirildi, gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Gözaltına alınan Saakaşvili’nin Kiev’deki evi aranırken, destekçileri polisle çatıştı. İlerleyen saatlerde Reuters haber ajansı, destekçilerinin Saakaşvili'yi polis aracından çıkarttığını bildirdi.

Saakaşvili’nin tutulduğu, istihbarat servisi SBU’ya ait minibüsü abluka altına alan protestocular, aracın camlarını kırarak muhalif lideri dışarı çıkarmayı başardı.

Son dakika Eski devlet başkanı çatıya çıkmıştı... Yandaşları polisin elinden aldılar

Olay yerinden bildiren 112 televizyonu muhabiri, “Protestocular Saakaşvili’nin bulunduğu otomobile yaklaşmayı başardı. Minibüsün camlarını kırarak onu dışarı çıkardılar. Güvenlik güçleri Saakaşvili’nin yanına yaklaşamıyor” şeklinde bilgi verdi. 

UKRAYNA BAŞSAVCISI AÇIKLAMA YAPTI

Ukrayna Başsavcısı Yuriy Lutsenko, Saakaşvili’nin Ukrayna'da eski Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’e yakın iş adamından finans desteği sağlayarak protesto eylemleri düzenlediğini iddia etti.

Lutsenko, Saakaşvili’nin gözaltına alınması ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Ülkedeki Kremlin yanlısı güçlerin rövanş planını bozmaya yönelik operasyonun bir parçasını gerçekleştirdiklerini söyleyen Lutsenko, bu planın bazı politikacıları ve Saakaşvili'yi de ilgilendirdiğini savundu.

Haberin Devamı

Saakaşvili’nin eski Ukrayna Devlet Başkanı Yanukoviç’e yakın işadamı Sergey Kruçenko’dan yarım milyon dolar aldığını tespit ettiklerini öne süren Lutsenko, "Mihail Saakaşvili ve yakınları bu destek ile Ukrayna'da yönetimi ele geçirmek için organizasyonunu yaptığı protesto eylemlerini finanse etti." ifadelerini kullandı.

Lutsenko, Saakaşvili'nin yarın mahkemeye çıkarılacağını ve savcılığın elektronik bileklik ile evde tutuklu kalmasını talep edeceğini bildirdi.

Son dakika Eski devlet başkanı çatıya çıkmıştı... Yandaşları polisin elinden aldılar

UKRAYNA'DA VALİLİK YAPMIŞ, MUHALİF PARTİ KURMUŞTU

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili'ye Mayıs 2015'te Ukrayna vatandaşlığı vermişti.

Haberin Devamı

Saakaşvili, Odessa Valiliği görevine atanmış ama 2016'da bu görevden istifa etmiş ve Yeni Güçler Hareketi Partisi'ni kurarak muhalefete geçmişti.

Saakaşvili, Temmuz 2017'de ABD’de bulunduğu esnada Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun imzaladığı kararname ile vatandaşlıktan çıkarılmıştı.

Geçen ay muhalefetin de desteğiyle Polonya üzeri Ukrayna sınırından ülkeye pasaport kontrolü olmadan giren Saakaşvili, taraftarları ile Ukrayna Parlamentosu önünde 17 Ekim’den bu yana devam eden protesto eylemleri başlatmıştı.

Ayrıca geçen ay Gürcistan Başsavcılığı, Ukrayna'dan hakkında tutuklama kararı bulunan Saakaşvili'nin gözaltına alınması ve iade edilmesini istemişti.

Haberin Devamı

Gürcistan vatandaşlığından 4 Aralık 2015'te çıkarılan Saakaşvili, 2013'ten bu yana ülkesine dönemiyor.

Gürcistan’da renkli devrimin liderlerinden Saakaşvili, ayrılıkçı bölge Güney Osetya’yı merkeze bağlamak için 2008’de operasyon gerçekleştirince Rusya ile savaşa girmişti. Savaş sonunda ayrılıkçı bölgeler Güney Osetya ve Abhazya tam bağımsızlıklarını ilan etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!