Siyaset medyası siyaset meydanı

Güncelleme Tarihi:

Siyaset medyası siyaset meydanı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2010 00:00

ABD’nin en çok izlenen iki Demokrat komedyeni, Kongre seçimlerine 3 gün kala 200 bini aşkın kişiyi “Aklıselimi Kurtarma” mitingi için Kongre önüne topladı. Cumhuriyetçi TV yıldızı Glenn Beck’in ağustosta aynı meydanda yaptığı ateşli mitingde 87 bin kişi Obama’yı protesto etmişti.

GEÇEN hafta 500 bin kişinin oyuyla “Amerika’nın en etkili adamı” seçilen liberal komedyen Jon Stewart ile onun gibi Comedy Central kanalında program yapan ve Cumhuriyetçileri hicvederek ünlenen meslektaşı Stephen Colbert, başkent Washington’da, ABD Kongresi’nin de bulunduğu National Mall’da siyasi miting düzenledi. Birçok ünlünün katılımıyla karnaval havasında geçen “Aklıselimi Kurtarma” mitingine CBS tahminine göre 215 bin kişi katıldı. Ayrıca Stewart ve Colbert hayranları, 84 ülkede 1.160 “mini miting” düzenleyerek olayı küresel bir etkinliğe dönüştürdü.

Irkçılığa karşı itidal

Aynı alanda muhafazakar televizyon ve radyo yorumcusu Glenn Beck’in önderliğinde, yükselen sağ hareket “Çay Partisi” tarafından ağustosta düzenlenen “Şerefimizi Kurtarma” mitingine 87 bin kişi katılmıştı. Bu mitingde ABD Başkanı Barack Obama eleştirilmiş, ırkçı pankartlar açılmıştı.

Stewart ve Colbert ise önceki günkü mitingde Cumhuriyetçiler ile dalga geçti. New York’tan Wisconsin’e dek ülkenin değişik eyaletlerinden başkente akın edenler, yükselen yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve İslam karşıtlığını protesto etti. Stewart, medyanın toplumdaki kutuplaşmayı körüklemesini de eleştirdi.

‘Palyaçolar sahnede’

Bu itidal çağrısına karşın muhafazakar medya, siyasette tansiyonu artırmayı sürdürüyor. Ülkenin en çok okunan haber portalı olan ve Cumhuriyetçilere yakın duran Drudge Report, mitingle ilgili haberinde Stewart ve Colbert’in fotoğraflarıyla birlikte “Palyaçolar sahnede” başlığını kullandı. Ancak bu miting sayesinde
/images/100/0x0/55eb5c5af018fbb8f8bc25f1
Demokratların, Çay Partisi’nin canlandırdığı sağ kanadın psikolojik üstünlüğünü, yarın yapılacak Kongre seçimleri öncesinde dengelemiş olduğu yorumu yapıldı. Demokratlar’ın Temsilciler Meclisi çoğunluğunu kaptırması, Senato çoğunluğunu ise koruması bekleniyor.

Ozzy Osbourne ve Yusuf İslam omuz omuza

Sonradan Müslümanlığı seçerek Yusuf İslam ismini alan ve ilahiler söylemeye başlayan İngiliz şarkıcı Cat Stevens, vatandaşı ve heavy metalci meslektaşı Ozzy Osbourne ile sahneye çıktı. Osbourne hakkında sahnede canlı civcivlerin kafasını kopardığı şeklinde şehir efsaneleri yayılmıştı. Miting kapsamında sahneye çıkanlar arasında ünlü şarkıcı Sheryl Crow da vardı.
/images/100/0x0/55eb5c5af018fbb8f8bc25f3

Madenci kapsülünden çıktı

Colbert sahneye Captain America kostümüyle, Şili’deki madencileri kurtarmak için kullanılan “Anka” kapsülüyle çıktı. İkili, daha sonra nakaratında “Amerika dünyanın en büyük, en güçlü ülkesi” diyen bir şarkıda düet yaptı. Cumhuriyetçilerin büyüklük kompleksine dokundurdu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!