Silo: Menbiç’te 2 bin DEAŞ’lı izinle kaçtı

Güncelleme Tarihi:

Silo: Menbiç’te 2 bin DEAŞ’lı izinle kaçtı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2017 00:45

SURİYE Demokratik Güçleri’nin (SDG) Türkiye’ye kaçan eski sözcüsü Talal Silo, SDG ile terör örgütü DEAŞ arasında Rakka’da yapılan anlaşmanın benzerinin Suriye’nin Menbiç kentinde de yapıldığını öne sürdü. Silo İngiliz Times gazetesine konuştu. Röportajında, SDG’nin DEAŞ militanlarına belge sattığını da söyleyen Talal Silo, “Menbiç’ten yaklaşık 2 bin militan kaçtı. Onlar ayrılırken oradaydım. SDG komutanlarından belge alabildiler” dedi.

Haberin Devamı

‘200 DOLARA GİTTİLER’

Eski SDG sözcüsü, “SDG’nin alt seviyedeki DEAŞ militanlarına, kendi kontrolündeki topraklarda serbestçe seyahat edebilmeleri için 200 dolara (766 TL) seyahat belgesi sattığını, üst düzey DEAŞ’lılar ve yabancı militanların belgeler için bazı durumlarda binlerce dolar ödediklerini, az sayıda SDG komutanının bu belgeleri çıkarma ve kaşeleme yetkisi olduğunu kaydetti. Timesgazetesi geçen yılın ağustos ayının sonunda SDG’nin eline geçen Menbiç’in bir zamanlar Birleşik Krallık’tan çok sayıda militanın bu kente gitmesinden ötürü “Küçük Britanya” olarak tanındığını yazdı.

200 MİLİTAN DENMİŞTİ

Gazete, kentin SDG’nin eline geçtiği dönem 200 civarında DEAŞ’lının “rehineleri canlı kalkan olarak kullandıkları gerekçesiyle” anlaşma yoluyla bu şehri terk ettiğinin iddia edildiğini hatırlattı. Talal Silo, 14 Kasım gecesi karayoluyla gittiği Cerablus’ta Özgür Suriye Güçleri’ne (ÖSO) teslim olmuş, daha sonra da Türkiye’ye götürülmüştü. 

BİLGİ NOTU

Haberin Devamı

‘35 bin DEAŞ’lının akıbeti meçhul’ Güvenlik şirketi Soufan Merkezi ve Global Strategy Network kuruluşunun geçen ekimde yayımlanan raporunu aktaran The Times gazetesi, 400’ü Birleşik Krallık vatandaşı 35 bin civarında DEAŞ’lının nerede olduğunun bilinmediğini hatırlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!