Sen git D'Alema gelsin

Güncelleme Tarihi:

Sen git DAlema gelsin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2001 00:00


Reha ERUS / ROMA
Haberin Devamı

Massimo D'Alema

Berlusconi, Çavuşevsku gibi. Romanya'da da diktatör televizyonları denetliyordu. İtalya'da muhalefet partisi yok, bir adam var adı Berlusconi. Berlusconi gibi hırsızların yeri cezaevi. Berlusconi'ye tek önerim, kendisini pisliklerden kurtarmak için iyi bir avukat bulmasıdır.

Silvio Berlusconi

D'Alema Şarlo'ya benzeyen bir zavallıdır. D'Alema'nın yerinde olmak istemezdim. Solun gerçek lideri odur. Ama karşıma çıkamadığı için çaylak Rutelli'yi önüme sürüyor. Hep solcuların sırtından geçinmiştir.Kara cahilliği başbakanlık koltuğunda iyice ortaya çıkmıştır.

İtalya'da pazar günü yapılacak genel seçimler, ABD tarzı başkanlık yarışına döndü. Seçimlerin favorisi Berlusconi, rakibi Rutelli'ye ‘Benim muhatabım D’Alema'dır. Solun gölge lideri odur. Kendini erkek güzeli sanan bu kaldırım militanını karşımdan alın' diye çatınca yarış iyice kızıştı.

İtalya son dönemin en heyecanlı seçim kampanyasını yaşıyor. İtalya pazar günü için geri sayarken sağ ve sol hakaret ve küfre varan ağız dalaşına başladılar. Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi, merkez sağdaki Silvio Berlusconi ve soldaki Francesco Rutelli'nin ekiplerini ‘terbiyeli’ olmaya davet etti.

Merkez sağ, medya baronu Silvio Berlusconi ile başbakanlığa oynuyor. Merkez sol ise PKK lideri Abdullah Öcalan'ın İtalya'ya sığındığı dönemde sıkça adı gündeme gelen Massimo D'Alema'nın kötü başbakanlık deneyimi ve Giuliano Amato'nun silik hükümetinden sonra yakışıklı, eski Roma Belediye Başkanı Francesco Rutelli ile oy toplamaya çalışıyor.

Rutelli, eski ABD Başkanı Bill Clinton'a özenerek seçim kampanyasında Amerikan tarzı bir strateji belirleyerek, ‘genç ve dinamik’ lider imajıyla Berlusconi'yi alt etmeye çalıştı. Berlusconi yönetimindeki merkez sağ, başlangıçta kamuoyu araştırmalarına göre 5.2 puan öndeydi. Solcu basını arkasına alan Rutelli, D'Alema, Amato gibi akıl hocalarının çizdiği programla yola çıktı, devletin RAI TV kanallarında Berlusconi'nin kirli çamaşırlarını ipe sermeye başladı.

Adı üzerinde ‘Medya Kralı’ Berlusconi bu kez patronu olduğu Mediaset Yayıncılık'ın tüm kanallarını neredeyse günde altı-yedi saat zaptetti. Berlusconi eski tüfek solcuların ipliğini pazara çıkartmaya çalıştı. Merkez sağ aradaki puan farkını seçimlere bir ay kalaya kadar korudu. Ta ki İtalyan genel seçimleri arifesinde yabancı basının anlaşmışçasına Berlusconi'yi karalama girişimine start vermesine dek.

Benito Mussolini'nin faşişt torunları ve İtalya'yı bölmeye çalışan ayrılıkçı Kuzey Birliği ile aynı çatı altında seçimlere katılmayı kabul eden Berlusconi'yi ‘demokrasi için tehlikeli’ gördüklerini öne sürdüler. Hakkında geçmişten kalma rüşvet, yolsuzluk gibi 10 dava bulunan Berlusconi hakkında, İspanyol yargıcın İspanya'da vergi kaçırmaktan dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle İtalyan Dışişleri Bakanlığı'na başvurması merkez sol için bulunmaz bir koz oldu.

PAPA KADERİ DEĞİŞTİREBİLİR

Rutelli ve ekibini Avrupa solcu basınını satın almakla suçlayan Berlusconi, işte bu sırada D'Alema'yı ringe çağırdı. Berlusconi ile D'Alema arasında küfür ve harakete varan ağız dalaşları yaşandı. Tüm bunlar yaşanırken iki ittifak arasındaki fark bir puanın altına indi.

Ve Vatikan. Bugüne kadar genel seçimlerde Papalık hep etkili oldu. Roma Belediye Başkanı iken Rutelli, Papa John Paul'e geçen yıl dört dörtlük bir Kutsal Yıl Jübilesi düzenlemişti. Berlusconi de kanallarında Papa'yı birinci haber yapmayı özen göstermişti. Dindar kararsızlar şimdi Papa'nın fikir beyan etmesini bekliyolar. Ağzından çıkacak bir söz seçimlerin kaderini değiştirebilir.

Berlusconi'den halka 5 vaat

4'ünü yapamazsam hemen çeker giderim

Silvio Berlusconi, önceki gece çıktığı televizyon programında 45 milyon İtalyan seçmen ile canlı yayında sözleşme imzalayarak, ‘Beş maddeli hedefimden dördünü yerine getiremezsem siyasetten çekilirim’ dedi. İşte Berlusconi'nin beş vaadi.

En düşük emekli maaşı 500 Euro (yaklaşık 500 milyon lira) olacak.

11 bin Euro'ya (11 milyar lira) kadar yıllık gelire vergi muafiyeti.

Yeni bir programla halk güvenliği sağlanacak.

5 yılda 1.5 milyon kişiye iş sahası açılacak.

Muhalefetin altyapı projelerinin en az % 40 tamamlanacak.

İtalya'nın İkinci Duce'si

Yabancı basının yükselişini temkinle karşıladığı Silvio Berlusconi'yi İtalyanlar açıkça telaffuz etmeseler bile faşist lider Benito Mussoli'nden sonra en güçlü lider olarak görüyor. Berlusconi ‘Tarihe adımı yazdırmak istiyorum’ diyor. 64 yaşında, evli ve 5 çocuk babası. Hukuk mezunu. Serveti 12.8 milyar dolar. İtalya'nın en zengini. Milan Futbol Kulübü'nün Başkanı. Hakkında açılan 13 davadan delil yetersizliğinden beraat etti.

Seçim sloganı: ‘Nihai ve kesin seçenek’

Kadınlar onu çıplak görmek istiyor

Francesco Rutelli, Richard Gere, George Clooney gibi Hollywood yakışıklılarını geride bıraktı. İtalyan kadınlarının % 73'ü başbakan adayını çıplak görmek istediklerini belirtiyor. 47 yaşında. Evli. Mimarlık fakültesi mezunu. Radikal Parti militanı olarak sık sık gözaltına alındı. Halen asker kaçağı gözüküyor. Pankart asmaktan, slogan atmaktan, silahlı kuvvetlere hakaret etmekten birçok kez fişlendi. Eski Roma Belediye Başkanı.

Seçim sloganı: ‘Geleceğin İtalya’sını siz yönlendirin'

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!