Seçimi kaybetti ama birinci parti olabilir

Güncelleme Tarihi:

Seçimi kaybetti ama birinci parti olabilir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2016 09:26

Avusturya’da cumhurbaşkanlığı seçimini AB yanlısı Yeşillerli Alexander Van der Bellen’in kazanması Avrupa’ya derin nefes aldırdı. Ama siyasi gözlemciler tehlikenin henüz geçmediğini söyledi.

Haberin Devamı

AVUSTURYA’nın komşusu Almanya, seçim sonucunu sevinçle karşıladı. Başbakan Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert, tebrik mesajı için kesin sonuçların beklendiğini belirtti. Başbakan Yardımcısı ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) lideri Sigmar Gabriel, “Seçim sonucu tüm Avrupa’nın yüreğine su serpti” dedi. Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, “Avrupa’da popülizme karşı iyi bir mesaj” sözlerini kullandı.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, “Van der Bellen’in seçim zaferi milliyetçilik, gericilik ve Avrupa karşıtı popülizm için ağır bir yenilgi” dedi. Fransa hükümeti de seçimi Avrupa yanlısı Van der Bellen’in kazanmasını, “aşırı sağın yenilgisi, aşırı olumlu bir işaret” diye niteledi.

AŞIRI SAĞCILAR ÜZÜLDÜ

Seçim sonuçlarına sevinmeyen taraf ise AB ülkelerindeki aşırı sağ partiler oldu. Fransa aşırı sağının lideri Marine Le Pen, Tweet hesabında Avusturya’daki sağcı parti FPÖ’nün cesurca yenildiğini ama gelecek seçimleri kazanacağını, Hollanda aşırı sağının lideri Geert Wilders de “FPÖ yiğitçe mücadele etti. Derin saygı haketti” diye yazdı.

Haberin Devamı

BİRİNCİ PARTİ OLABİLİR

Avrupa her ne kadar Avusturya’da aşırı sağın yenilgisine seviniyor olsa da, siyasi gözlemciler tehlikenin geçmediği görüşünde. FPÖ’nün cumhurbaşkanı adayı Hofer’in yüzde 48 civarında oy aldığına dikkati çeken uzmanlar, gelecek seçimlerde FPÖ’nün birinci parti çıkabileceği ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.
FPÖ lideri Heinz Christian Strache, Facebook hesabında “2017 bizim yılımız olacak. Zaman geldi” diye yazdı. Siyasi uzmanlar ayrıca cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Avusturya’nın kamplaştığına işaret etti ve yeni cumhurbaşkanının asıl bu kamplaşmayı gidermesi gerektiğini vurguladı.

‘YOK’ DEDİ AMA...

Seçimi kaybeden Norbert Hofer’in, siyasi mücadeleye devam edeceğini açıklaması, FPÖ içinde liderlik tartışmasına yol açacağının işareti olarak algılandı. Strache’nin her ne kadar, “Yok öyle bir şey” demesine rağmen, uzmanlar farklı görüşte. Seçimde yüksek oy alan Hofer’in Strache’nin koltuğuna oturmak isteyeceği sanılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!