Şaron'dan Arafat'a 'yeni başlangıç' mektubu

Güncelleme Tarihi:

Şarondan Arafata yeni başlangıç mektubu
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2001 00:00


Haberin Devamı

İsrail'in yeni Başbakanı Ariel Şaron, Filistin lideri Yaser Arafat'a bir mektup göndererek, şiddete son verilmesi ve barış görüşmelerine yeniden başlanması için aralarında temas kurulmasını istedi.

İsrail Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Şaron, mektubunda, ''Gerçek barışa ulaşma doğrultusunda ekonomi ve güvenlik konularında işbirliğini yeniden başlatmak, kan dökülmesi, kin ve tahrike son vermek amacıyla yakın bir gelecekte temas kurmamızın yolunu bulacağımızı umuyorum'' dedi.

Ariel Şaron, anlaşmalar ve yazılı taahhütler ışığında, diyalog ve doğrudan müzakerelerin barışı sağlamada tek yol olduğunu ifade etti. Şaron'un mektubu, başbakanlık görevine başlamasından sonra, Filistin lideri Arafat'ın gönderdiği kutlama mesajına yanıt niteliği taşıyor.

Haberin Devamı

İsrail Savunma Bakanına keskin nişancı ateşi

Filistinli bir keskin nişancının, İsrail'in yeni Savunma Bakanı Binyamin Ben-Eliezer'e ateş açtığı, bakanın saldırıda yara almadığı bildirildi. İsrail radyosunun haberine göre, ateş açıldığı sırada Ben-Eliezer,Gazze Şeridi'nde İsrail askeri karargahının çatısından Filistin bölgesini gözlüyordu.

Haberde, keskin nişancının bir el ateş ettiği, Ben-Eliezer'in dahasonra çatıdan indiği belirtildi. Güvenlik güçleri ve askerler, üstündeçelik yelek bulunmayan bakanı, kendi vücutlarını siper ederek korudular.

Eski bir general olan Ben-Eliezer, Çarşamba günü parlamentodan güvenoyu alan Ariel Şaron hükümetinde Savunma Bakanı olarak görev aldı.

İsrail Suriye'nin BM Güvenlik Konseyi üyeliğine karşı

İsrail, Suriye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne üyeliğine karşı çıkıyor. Yeni Başbakan Ariel Şaron'un sözcüsü Raanan Gissin, ''Topraklarında terörist örgütleri barındıran bir ülke olan Suriye'nin, BM Güvenlik Konseyi'ne girmemesi daha iyi olur kaatindeyiz'' dedi.

Sözcü, İsrail basınındaki Suriye'nin olası üyeliğine ilişkin haberler üzerine yaptığı konuşmada, ''Suriye'nin üyeliğe girmesi için,en azından terörist örgütlere hamilik yapmaktan vazgeçmesi gerekir'' diye konuştu.

İsrail'in BM nezdindeki Büyükelçisi Yeruda Lancry de, Haaretz gazetesine verdiği demeçte, Suriye'nin Konsey'e üyeliğinin, BM'nin, bir ülkenin üyeliğe kabul edilmesi için uluslararası barış ve güvenliğe katkıda bulunması şartını öngören 23. maddesine aykırı olduğunu söyledi. Haberde ayrıca, ABD'nin Sudan ve Libya'ya yaptığı gibi Suriye'nin Konsey üyeliğini engellemesinin zor olduğu, çünkü Suriye'nin İsrail ile barış görüşmelerine katıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

BM Güvenlik Konseyi'nin daimi olmayan 10 üyesi yakında belirlenecek. Daimi üye olmayan ülkeler, daimi 5 üye ülke Çin, ABD, Fransa, İngiltere ve Rusya ile birlikte 2 yıl çalışıyor. Genellikle, söz konusu 10 üye ülkeden biri Arap ülkelerinden seçiliyor. Suriye'nintalip olduğu bu görevde şu anda Tunus bulunuyor.

Lindh şiddetin devam ettiği Filistinde

İsrail'de Ariel Şaron'un başbakanlığı üstlenmesinden sonra, Filistin topraklarında dün de şiddet olayları devam etti. İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde bulunan Netzarim Yahudi yerleşim birimine Filistinlilerin dün havan topuyla saldırıda bulunduklarını, karşılıklı ateşte can kaybı olmadığını açıkladı.

Açıklamada, Batı Şeria'nın Nablus kenti yakınlarında da İsrail askerleri ile Filistinliler arasında ateş açıldığı, 2 Filistinlinin yaralandığı belirtildi. Ordunun açıklamasında, Ramallah ile Guş Katif yakınlarında ve BatıŞeria'nın diğer yerleşim birimlerinde de ateş açıldığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Bu arada, AB dönem başkanı İsveç'in Dışişleri Bakanı Anna Lindh'ingelecek hafta Ortadoğu'yu ziyaret edeceği bildirildi. Lindh, Filistin lideri Yaser Arafat ve İsrail Başbakanı Ariel Şaron ile görüşecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!