Şam’da petrol krizi

Güncelleme Tarihi:

Şam’da petrol krizi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2022 07:00

Önemli petrol sahaları rejim kontrolü dışında kalan Suriye’de ağır enerji krizi yaşanıyor. Başkent Şam’da evler ısıtılamazken, sokaklarda araç sayısı giderek azalıyor. Karaborsada bir depo benzin, iki aylık memur maaşına eşdeğerde.

Haberin Devamı

Savaşın on yıldır sürdüğü Suriye’de enerji krizi yaşanıyor. Petrol ve benzeri ürünlerin karneyle satıldığı ülkede resmi akaryakıt fiyatı sadece bu yıl 4 kez arttırıldı. İş çıkış saatlerinde artık Şam sokaklarında trafik sıkışıklığı yaşanmıyor. Birçok sürücü acil durumlar dışında araçlarını evde bırakıyor. Üniversiteler, akaryakıt krizi yüzünden haftada sadece üç gün ders yapıyor.

TAKSİLER GEZMİYOR

Eskiden haftada bir ucuz yakıt alma hakkı tanınan taksilere artık sadece ayda bir uygun fiyatlı yakıt veriliyor. Bu, taksi ücretlerinin artmasına yol açtı. Haber ajansı AFP’ye konuşan 39 yaşındaki taksici Bassam Zahrawi, artık Şam sokaklarında dolaşmadığını, ancak bir müşteri ararsa aracını çalıştırdığını, bu sayede yakıt tasarrufu yapmaya çalıştığını söyledi. Zahrawi, ayda bir verilen ucuz yakıtın sadece 2 gün yettiğinden şikâyet etti.

Haberin Devamı

BİR DEPO İKİ AYLIK MAAŞ

Karaborsada litresi 1 dolar olan yakıtın fiyatı bu kışla birlikte ikiye katlandı. Ülkede ortalama memur maaşı aylık 21 dolar. Yani bir depo benzin, iki aylık maaşa eşdeğerde. Suriyeliler yakıt kıtlığından ötürü Batı yaptırımlarını suçluyor. Ülkedeki önemli petrol sahaları rejimin değil, YPG/PKK’nın kontrolündeki alanlarda bulunuyor. Öte yandan ABD yaptırımları, Suriye’ye petrol ihracatını önemli ölçüde kısıtlıyor.

SERT ÖNLEMLER

Başkentte geçen haftalarda başlayan uygulama ile evlere günde sadece 2 saat elektrik veriliyor. Bu ay ayrıca, ulaşım ve işyerlerinin enerji talebinin azaltılması hedefiyle memurların çalışma günleri azaltıldı ve bazı ek tatiller ilan edildi. Aralık ayı başlarında bazı telekomünikasyon şirketlerinin çağrı merkezleri, jeneratör yakıtının bitmesi nedeniyle hizmet dışı kalmıştı. Fırıncılar derneği başkanı Bassam Qalaaji de başkentteki özel fırınların yarısının yakıt kıtlığı yüzünden çalışmayı durdurduğunu açıkladı.

Şam’da petrol krizi

EVLER SOĞUK VE KARANLIK

Şam Üniversitesi’nde edebiyat okuyan 20 yaşındaki Ziad al-Ezz, ısıtma olmadığı için evinin aşırı soğuk olduğunu söylüyor. “Mücadele evde başlıyor ancak burada bitmiyor” diyen Ezz, yakıt kıtlığı yüzünden ulaşım olanaklarının azaldığını, yürüyerek ya da bisikletle ulaşılamayacak kadar uzak olduğu için üniversiteye gidemediğini anlattı. Ezz, “İnsanlar sadece bu kış nasıl ısınacaklarını düşünüyor. Bu durumda üniversiteye devam etmeyi nasıl düşünebilirim” dedi.

Haberin Devamı

BİLGİ NOTU: Suriye İç Savaşı 2011’de başladığından bu yana yarım milyondan fazla insan öldü. Ülke ekonomisi ve altyapısı çöktü. Birleşmiş Milletler’e göre nüfusun yüzde 90’ı yoksulluk sınırı altında, 12.4 milyon insan gıda güvensizliği yaşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!