Saldırı kararı Pakistan'da alındı

Güncelleme Tarihi:

Saldırı kararı Pakistanda alındı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD'nin Kenya ve Tanzanya'daki büyükelçiliklerine düzenlenen saldırıların bir numaralı şüphelisi S.Arabistanlı milyarder terörist Osama bin Laden. İddiaya göre Laden'in lideri olduğu İslami Cephe Örgütü, geçen Haziran'da Pakistan'da toplanarak, Irak’a uygulanan ambargonun öcünü almak için ABD çıkarlarına saldırma kararı aldı.

Kenya ve Tanzanya'da patlamadan 48 saat sonra 3 kişi daha sağ kurtarılırken, şüpleliler listesi belli olmaya başladı. Bir numaralı şüpheli Dahran'daki Amerikan garnizonuna ve New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'ne düzenlenen saldırıya adı karışan S.Arabistanlı milyarder terörist Osama bin Laden. Listede yer alan diğer şüpleliler ise İslami Cihad Örgütü'nün liderlerinden İmam Zawahiri ve Irak lideri Saddam Hüseyin.

4200 kişinin yaralandığı ABD'nin Nairobi ve Dar es Salaam Büyükelçilikleri'ne düzenlenen bombalı saldırılarda ölenlerin sayısı 190'a yükseldi. Kullanılan yöntem ve seçilen hedefler açısından ABD'nin bir numaralı şüphelisi daha önce benzer saldırılarda adı geçen Osama bin Laden. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Böylesine bir saldırıyı düzenleyebilecek şüplelilerin listesi hayli kısa ve Bin Laden bir numarada’ dedi.

Amerikan karşıtı görüşleriyle tanınan Laden, geçen Mayıs ayında, üslendiği Afganistan'da ABC Televizyonu'na verdiği demeçte, ABD temsilciliklerine ve sivillere saldırı tehditinde bulunmuştu. Amerikalıları İslam dininin kutsal mekanlarından uzaklaştırmak için cihat çağrısı yapan Laden, ‘Gerillalarımız Amerikan askerlerin ve sivilleri, tahta kasa ve tabutlarla evlerine geri yollayacak. Bizim için üniformalı olmuşlar, sivil olmuşlar önemli değil. Bizim için hepsi birer hedef’ diye açıklama yapmıştı.

Irak için yaptılar

Bu arada Fransız Haber Ajansı AFP'ye açıklamada bulunan İslamcı El-Muhacirin grubundan bir sözcüye göre, geçen Haziran ayında Pakistan'ın Peşaver kentinde Osama bin Laden'in liderliğinde bir araya gelen İslamcı örgütlerin liderleri, Amerikan çıkarlarına saldırı kararı aldılar. Sözcü, saldırının muhtelemen Uluslararası İslami Cephe'nin militanları tarafından gerçekleştirildiğini söyledi. Sözcüye göre saldırıdan bu yana İslami Cephe'de masum insanların hedef alınmasından dolayı çatlaklar oluştu.

Peşaver'deki toplantıya katılan liderler, ‘ABD’ye Körfez'den çekilmek ve Irak'a uygulanan ambargonun kaldırılması için baskı yapmak amacıyla dünya çapında Amerikan çıkarlarını vurma kararı' aldılar. 1990 yılında S.Arabistan'da oluşturulan İslami Cephe'de Mısır'ın İslami Cihad ve İslami Cemaat, Ürdün'ün Muhammed'in Ordusu, Keşmir'in Ansar Hareketi ve El-Muhacirin'in de bulunduğu aşırı dinci örgütler yer alıyor.

1983 yılında Suudi Arabistan'da kurulan El Muhacirin örgütü, halen Londra'da yaşayan Suriye kökenli Ömer Bakri Muhammed adlı bir şeyh tarafından yönetiliyor.

Canlı bomba ihtimali

Dün Nairobi'de olay mahalini ziyaret eden Kenya Devlet Başkanı Daniel arap Moi, saldırının ardında kimlerin olduğu yolunda ipuçları yakaladıklarını söyledi, ancak ayrıntı vermedi. Amerikan ABC Televizyonu'nun Internet sayfasında yer alan bir haberde de bazı ipuçlarını değerlendiren uzmanların, Nairobi'deki saldırının bir intihar bombacısı tarafından gerçekleştirilmiş olabileceği ihtimali üzerinde durduklarını bildirdi.

Hedef Amerikalılarsa bizi niye vurdular

Başkent Nairobi'deki ABD Büyükelçiliği'ne yönelik bombalı saldırıyı şaşırtıcı ve korkunç bulduğunu söyleyen Kenya Devlet Başkanı Daniel Arap Moi, ‘‘Saldırganlar ABD büyükelçiliğini istedilerse, Kenyalıları hedef almamalıydılar. Kenyalılar barışçı insanlardır. İnsan hayatı değerlidir’’ dedi. Saldırıyla ilgili birçok ipucu bulunduğunu belirten Moi, olay yerini gezerken gazetecilere yaptığı açıklamada, ipuçlarının neler olduğu ve olayla ilgili olarak şu ana kadar tutuklanan bulunup bulunmadığı konusunda bilgi vermedi.

İsrail'den yardım önerisi

Nairobi'deki enkaz kaldırma çalışmaları için ekip yollayan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Kenya ve ABD'ye saldırının sorumlularının yakalanması için yardım teklif etti. ABD gerekli görürse, MOSSAD da terörist avında elde ettiği bilgileri Amerikan istihbaratına verecek. Netanyahu'nun sözcüsü David Bar-İlan, ‘‘Biz kendi yöntemlerimizle saldırıların ardındaki güçleri belirlemek için çalışmalara başladık. Büyük olasılıkla fanatik İslami bir örgüt. Ancak hangisi olduğunu henüz belirlemedik’’ dedi.

Uzman köpekler ve hassas cihazlarla beton ve demir yığınları arasında yaşam izi arayan 140 kişilik İsrailli kurtarma timi, saldırıdan 36 saat sonra Kenyalı bir işadamını, 48 saat sonra ise yandaki 22 katlı banka binasının en üst katında mahsur kalan bir anneyle 12 yaşındaki oğlunu kurtardı. Patlama sırasında müthiş bir korku yaşadıkları için aşağıya inmeyi beceremeyen anne ve oğul, İsrailli kurtarıcılar tarafından bulundu. Şoka giren ana-oğul, İsraillilerle anlaşamayınca, Kenyalılar devreye girdi. Olaydan yara almadan kurtulan çocuğun girdiği şok nedeniyle konuşamadığı bildirildi.

İşte şüpheliler listesi

Suudi milyarder Osama bin Laden

New York'taki Dünya Ticaret Merkezi ve 1996 yılında Dahran'daki Amerikan garnizonuna düzenlenen saldırılarda da adı geçen Osama bin Laden, Suudi Arabistanlı zengin bir ailenin oğlu. Mühendislik eğitimi almış olan Laden'in, petrol ve inşaat işlerinden milyarlar kazanıp Sudan ve Yemen'de sürgün yaşadıktan sonra şimdi Afganistan'da bulunduğu sanılıyor. 41 yaşındaki Laden Ortadoğu, Güneybatı Asya, Avrupa'da faaliyet gösteren İslami örgütleri finanse ediyor. Laden, Sovyet işgali sırasında Afganistan'da Amerikalılardan silahlı eğitim aldı. Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nın geçen yılki terör raporunda da, İslami terör örgütlerini finanse eden şahıslar arasında Laden'in adına yer veriliyordu.

Mısır'ın aradığı adam İmam Zawahiri

Uluslararası İslami Cephe'nin kurucularından olan ve İslami Cihad Örgütü'nün de liderleri arasında yer alan İmam Zawahiri kod isimli Dr Ayman Al-Zawahiri de şüpheliler listesinde. Osama bin Laden ile işbirliği içinde çalışan İmam Zawahiri, Mısır'ın da en çok arananlar listesinde yer alıyor. İslami Cihad Örgütü, Mısır'da laik yönetimi zayıflatmak ve devirmek için turistlere düzenlenen çeşitli saldırıların sorumluluğunu üstlenmişti.

Ve yine Saddam

Irak lideri Saddam Hüseyin ile birlikte ABD ile arası gergin olan ülkeler de şüpheliler listesinde yer alıyor. Amerikalı bir terör uzmanı, saldırıda ambargo ve silahların denetime açılması yüzünden ABD ile sürekli gerginlik yaşayan Irak lideri Saddam Hüseyin'in de parmağı olabileceğine işaret etti.

İran da olabilir

Cumhurbaşkanlığı'nda birinci yılını dolduran Muhammet Hatemi'nin ılımlı politikalarına rağmen, ABD Yönetimi Molla rejimine halen kuşkuyla yaklaşıyor. Uzmanlar, Tahran Yönetimi'nin üst kademelerindeki ideoloji çatışmasına dikkat çekerek, İran'ın Filistinli radikal gruplara destek verdiğini, düşük bir ihtimalle de olsa Tahran'ın Kenya ve Tanzanya saldırılarının ardındaki güç olabileceğini belirtiyorlar.

Osama'dan esinlenmişler

Saldırının sorumluluğu ise daha önce adı hiç duyulmamış olan Kutsal Mekanların Kurtarılması için İslami Ordu adlı bir örgüt tarafından üstlenildi. Bombalı saldırıları ‘Kutsal Kabe Operasyonu’ diye adlandıran örgüt, Amerikan askerlerinin İslam dünyasından çekilmesini istediklerini bildirdi. Örgüt, saldırılara bazı Mısırlı ve S.Arabistanlı imamların ve Osama bin Laden'in açıklamalarının esin kaynağı olduğunu vurguladı. İslami Ordu, ABD'de düzenlenen bombalı saldırılar yüzünden müebbet hapse çarptırılan Kör İmam lakaplı Şeyh Ömer Abdülrahman serbest kalıp, ABD, kutsal topraklardan çekilene kadar saldırılara devam etme tehditinde bulundu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!