S-400 NATO'dan bağımsız olacak

Güncelleme Tarihi:

S-400 NATOdan bağımsız olacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2017 01:10

Türkiye ile Rusya’nın anlaşmaya vardığı S-400 hava savunma sistemi, sadece Türkiye Hava Sahası güvenliği için devreye girecek. Türk kaynaklar, sistemin NATO hava savunma sistemine entegre edilmeyeceği, tamamen bağımsız olacağı ve NATO’nun güvenliği için bir sıkıntı yaratmayacağını belirtti.

Haberin Devamı

ANKARA ile Moskova arasında S-400 hava savunma sistemi anlaşmasına dair süreç ilerlerken, Türk kaynaklar, söz konusu sisteme Türkiye’nin kendi bağımsız güvenliği için ihtiyaç duyulduğunu, bu durumun NATO’nun güvenliği açısından bir sıkıntı yaratmasının söz konusu olmadığını savundu. Aynı kaynaklar, S-400’ler nedeniyle Türkiye’nin NATO güvenliğinin dışına çıkarılacağı iddialarının da “uydurma haberler” olduğunu söylediler.

İLK TESLİM 2019’DA
Türkiye’nin, NATO üyesi olmasının, geniş yelpazeli dış politika izlemesine veya NATO üyesi olmayan bir ülkeden füze sistemi satın almasına engel olmadığı da vurgulandı. İki ülkenin savunma bakanlarının imzasından sonra yürürlüğe girecek olan anlaşma uyarınca 2.5 milyar dolar karşılığında alınacağı belirtilen sistemin konuşlanması iki aşamalı olacak. Anlaşma uyarınca ilk iki sistem 2019’da Türkiye’ye teslim edilecek. Bu sistemler konuşlandıktan sonra Türkiye ile Rusya diğer iki sistemi ortak üretecek.

KISITLAMA YOK
400 kilometrelik azami menzile ve 50 kilometrenin üstünde irtifa yeteneğine sahip S-400 sistemi, Türkiye Hava Sahası’nı balistik füzeler, uçaklar ve insansız hava araçlarına karşı koruyacak. Rusya sistemin koruyacağı alanlarla ilgili herhangi bir kısıtlama getirmediği için Türkiye’nin özellikle güvenlik açısından en riskli olan Kuzeydoğu (Ermenistan), Doğu (İran), Güney (Suriye) ve Güneydoğu (Irak) bölgeleri de S-400’lerin koruma sahası içinde olacak.

24 BATARYA 96 FÜZE
Türkiye ile Rusya arasında S-400 hava savunma füzesi sisteminin teslimatı anlaşmasının ne zaman imzalanacağı henüz belli olmazken, görüşmelere konu olan füze sayısı ise netleşti. Söz konusu anlaşmada 2.5 milyar dolar (8.9 milyar TL) 2 batarya için değil, 2 bölük füze sistemi için ödenecek. Rus savunma sanayisi yetkililerinin verdiği bilgilere göre bir füze bölüğünde 12 batarya yer alıyor. Dolayısıyla satın alınacak S-400 füzeleri 24 batarya ve toplam 96 uzun menzilli füzeden oluşacak. Her bölüğün ayrıca birer radar ve komuta merkezi aracı bulunuyor. / Nerdun HACIOĞLU / MOSKOVA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!