Rusya’dan tahılda oldubitti hamlesi

Güncelleme Tarihi:

Rusya’dan tahılda oldubitti hamlesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2022 07:00

Ukrayna’daki savaş dünyayı tahıl krizine sürüklerken, Rusya’dan sorunu oldubittiye getirme adımı geldi. Rusya’nın atadığı Zaporojye valisi, Rogov işgal altındaki bölgenin tahıllarının sevkıyata hazırlandığını söyledi. Ukrayna ise herhangi bir anlaşma olmadığını açıkladı.

Haberin Devamı

Ukrayna’nın güneyindeki Zaporojye bölgesinin önemli bölümünü işgal eden Rusya, savaş yüzünden dünyada patlak veren tahıl krizinde komşu ülkenin malını sahiplenme girişiminde. Azak Denizi’nde Ukrayna’nın “Berdyansk” limanını tahıl ihracatına açmaya hazırlayan Ruslar, ilk buğday yüklü geminin önümüzdeki günlerde Türkiye, Orta Doğu ve Afrika ülkelerine yola çıkacağını duyurdu.

‘LİMAN İŞLETMEYE HAZIR’

Rusya’nın, Zaporojye bölgesine yasa dışı olarak atadığı olağanüstü hal valisi Vladimir Rogov, Rus resmi haber ajansı RİA’ya yaptığı açıklamada, bölgedeki buğday depolarından tahılların limana taşınmaya başladığını duyurdu. “Azak Denizi’ndeki Berdyansk limanını düzene soktuk, temizledik ve işletime açmaya hazırız. Zaporojye bölgesindeki buğday depolarından tahıllar limana taşınmaya başladı” diyen Rogov, “Buğday yüklü geminin rotası bizden geleneksel tahıl alan ülkeler olacak. Bunların başında Türkiye, Ortadoğu ve Afrika ülkeleri geliyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Rusya’dan tahılda oldubitti hamlesi


UKRAYNA’DAN TEPKİ

Rogov’un açıklamalarına Kiev’den tepki geldi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna’daki tahılın dünyaya taşınmasıyla ilgili henüz anlaşmaya varılamadığını söyledi. Afrika Birliği ile gerçekleştirdiği görüşmede tahıl meselesine değinen Zelenski, “Tahıl Ukrayna limanlarından dünyaya çıkış yapamıyorsa bunun tek sorumlusu saldırgan Rusya. Dünyanın bizden buğday, mısır ve ayçiçek yağı beklediğinin biz de farkındayız. Tahıl ile ilgili çok yönlü görüşmeler devam ediyor. Ancak şu anda olumlu diyebileceğim karara varılmış değil” ifadelerini kullandı.

AVRUPA GÜZERGÂH ARIYOR

Ukrayna Tarım Bakanlığı verilerine göre haziran ayında sadece 48 bin ton buğday ülkeden çıkarılabildi. Savaş öncesi Ukrayna dünya tahıl piyasasına yılda yaklaşık 25 milyon ton ihraç ediyordu. Ukrayna’da halihazırda geçen yılın rekoltesi 22 milyon ton tahıl ihraç edilmeyi bekliyor. Önümüzdeki yıl ise savaş nedeniyle düzenli ekim yapılamadığı için Ukrayna’daki rekoltenin yüzde 40 oranında düşeceği tahmin ediliyor.

BERLİN VE PARİS’TEN ÖNERİ

Türkiye, tahılın çıkarılması için uzlaşma ararken, Fransa, Romanya’nın Köstence limanı üzerinden ihracatın sürmesini önerdi. Almanya ise yük vagonlarını Ukrayna’ya yönlendirerek üç ayda 10 milyon ton tahılı taşımaya hazır olduğunu açıkladı. Fransa ve Almanya’nın hazırladığı alternatif planlar önümüzdeki günlerde AB liderleri zirvesinde ele alınacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!