Rusya’da üç günlük seçim başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Rusya’da üç günlük seçim başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2024 07:00

İki yılı aşkın bir süredir devam edan Ukrayna savaşının ardından Rusya’daki ilk devlet başkanlığı seçimi bugün başlıyor.

Haberin Devamı

Yarın ve pazar günü de devam edecek seçimde 112 milyon 309 bin kayıtlı seçmen oy kullanacak. Rusya’nın 2014’te Ukrayna’dan ilhak ettiği Kırım’da, 2022’de işgal ettiği Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde de sandık başına gidilecek. Seçimde mevcut Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dışında Liberal Demokrat Parti Başkanı Leonid Slutski, Komünist Parti’nin adayı Nikolay Haritonov ve Yeni İnsanlar Partisi adına ise Vladislav Davankov yarışacak.

KATILIM ARTACAK MI

24 yıldır ülkeyi yöneten 71 yaşındaki Putin’in seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakılırken sandığa olan rağbet, Ukrayna’daki savaş ve Putin’in izlediği siyasetin Rus halkı tarafından onaylanıp onaylanmadığını gösterecek. 2018 yılında gerçekleştirilen devlet başkanlığı seçimlerinde ve Putin’in görev süresini uzatan 2020’deki anayasa değişikliği referandumunda katılım oranı yüzde 67 seviyelerinde gerçekleşmişti. Bu seçimde eski katılım oranının aşılıp aşılmayacağı merakla bekleniyor.

Haberin Devamı

PROTESTO ÇAĞRISI

Öte yandan geçtğimiz günlerde kaldığı cezaevinde şüpheli şekilde hayatını kaybeden muhalif Rus siyasetçi Aleksey Navalni’nin eşi Yulia Navalnaya, seçimlerde Putin’e yönelik protesto çağrısında bulundu. Rus seçmenden özellikle öğle vakti oy kullanmaya gitmesini isteyen Navalnaya ‘Putin’e karşı öğle vakti’ sloganıyla başlatılan eylemde Rus liderin aleyhinde ya da geçersiz oy kullanılmasını istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!