Rusya Ukrayna cephaneliğini yeniledi: Silah takviyesi cepheye yansıyor

Güncelleme Tarihi:

Rusya Ukrayna cephaneliğini yeniledi: Silah takviyesi cepheye yansıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2024 07:00

Ukrayna yönetimi Batılı müttefiklerinden gelişmiş silah yardımı beklerken, Rusya; İran, Çin ve Kuzey Kore’den aldığı silahlar ve hem de yerli üretimiyle cephaneliğini yeniledi. Silah üstünlüğü Rus ordusuna cephede somut kazanımlar sağlıyor.

Haberin Devamı

Ukrayna’nın Batılı müttefiklerinden beklediği silah yardımını alamadığı ve ciddi bir mühimmat eksikliği yaşadığı dönemde askeri üretimini arttıran Rusya, cephede silah üstlünüğünü bariz bir şekilde ele geçirmiş durumda. Amerikan Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, 2022 Şubat’taki işgalden sonra Batı ülkelerinin ağır yaptırımları sonucu kısa süre içerisinde silah stoğu tükenme noktasına gelen Rusya’nın toparlanarak üretimini arttırması Batı ülkelerini bile şaşırtırken, bu denge değişiminin sonuçlarının cephede doğrudan görüldüğü belirtiliyor.

SAVUNMA BÜTÇESİ ARTTIRILDI

Savaşın ilk yılında cephaneliğindeki silahları önemli ölçüde kaybeden Rus ordusu, Batı’nın uyguladığı yaptırımlara rağmen Çin, İran ve Kuzey Kore gibi müttefikleri aracılığıyla silah temin etmeyi başardı. Moskova yönetimi ayrıca savunmaya ayrılan bütçeyi savaş öncesi döneme göre ciddi oranda arttırdı. Savaştan önce yüzde 14 seviyelerinde olan savunma bütçesi geçen yıl yüzde 21 olarak gerçekleşirken, Moskova bu oranı 2024 için ise yüzde 29 olarak belirledi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu aralık ayında yaptığı açıklamada savaş öncesi döneme göre 17.5 kat daha fazla mühimmat, 17 kat daha fazla dron ve 5.6 kat daha fazla tank ürettiklerini söylemişti.

Haberin Devamı

Rusya Ukrayna cephaneliğini yeniledi: Silah takviyesi cepheye yansıyor

MODİFİYE TANKLAR, BOMBALAR

Batılı askeri analistler rakamlar şaşırtıcı olmasına rağmen söz konusu üretimin ne kadarının yeni askeri teçhizatlar olduğu ve kalitesi hakkında kuşkular bulunduğu görüşünde. Rusya’nın bazı tank üretim fabrikalarının etrafındaki uydu görüntülerini analiz eden uzmanlar, Moskova’nın yeni tank üretmek yerine Sovyet döneminden kalan eski araçları modernize etme yoluna gittiği görüşünde.Öte yandan ABD basınına göre Sovyet döneminden kalan ve 15 metrelik kraterler açabilecek kadar kuvvetli bir patlama oluşturan FAB-1500 isimli bombayı güdümlü bir silaha dönüştüren Rus ordusu, Ukrayna mevzilerinde ciddi tahribat yaratıyor. Donetsk bölgesinden son videolar, bombayı Ukrayna hava savunma sistemlerinden kaçınabilecekleri 60-70 kilometrelik mesafeden bırakan Rus jetlerinin, Ukrayna ordusunun savunmalarını koordine ettiği termik santrallerı, fabrikaları ve kule bloklarını vurduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

UKRAYNA’YA F-16’LAR EN ERKEN TEMMUZDA

Ukrayna’nın Avrupalı müttefiklerinden geçen yıl sözünü aldığı 45 adet F-16 savaş uçağının pilot eğitimleri ve sevkıyatla ilgili teknik sorunları aşılamıyor. 45 uçaktan en fazla 6’sının en erken temmuz ayında Ukrayna’ya teslim edilebileceği belirtilirken, Danimarka, İngiltere ve ABD’de F-16 eğitimi alan ve bu yaz uçabilecek duruma gelmesi beklenen Ukraynalı pilot sayısı ise yalnızca 12. Ukraynalı pilotların yeterli kabiliyete ulaşmasının zaman alacağı belirtiliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!