Rus ekonomisi alarm veriyor: Rublede rekor değer kaybı

Güncelleme Tarihi:

Rus ekonomisi alarm veriyor: Rublede rekor değer kaybı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2023 07:00

Ukrayna savaşı 540 günü geride bırakırken, Rus ekonomisi savaşın başından bu yana en olumsuz sinyallerinden birini verdi.

Haberin Devamı

Rus Rublesi, dolar ve Euro başta olmak üzere tüm yabancı para birimleri karşısında ciddi değer kaybı yaşarken, Rusya Merkez Bankası faizi yüzde 12 seviyesine çıkarma kararı aldı.

MB OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI

Savaşın ilk aylarından sonra 70-80 bandında tutulan dolar-ruble paritesi, ağustos ayı ile beraber yükselmeye başlamıştı. Rublenin değer kaybı giderek hızlanırken, geçen hafta sonu 1 dolar 101 ruble, 1 Euro ise 110 ruble seviyesine geldi. Rublenin ciddi değer kaybının ardından pazartesi akşamı olağanüstü toplanan Rusya Merkez Bankası, yüzde 8.5 seviyesinde olan faizi yüzde 12’ye çıkardıklarını açıkladı. Açıklamanın sonrasında dolar-ruble paritesi 96’ya inse de salı sabahı borsanın açılmasıyla birlikte 1 dolar tekrar 99 ruble seviyesine fırladı. Rus ekonomi uzmanları faiz arttırımı kararının savaş devam ettiği sürece geçici etkisi olacağı görüşünde.

Haberin Devamı

YEN VE RUPİ HAMLESİ İŞLEMEDİ

Ekonomistler rubledeki değer kaybını bütçe açığı, askeri harcamalar ve döviz girdisinin azalmasıyla ilişkilendiriyor. Rusya’nın en büyük finans şirketlerinden Alfa Kapital’den uzman Vladislev Silayev, rublenin değer kaybının devam edeceğini öngörerek, yaptırımların ve bütçe açığının bu durumda etkili olduğunu söyledi. Silayev, “Rusya yönetiminin düşman listesine aldığı ABD ve AB para birimi yerine ihracatını Çin Yeni veya Hindistan Rupisi’yle yapması dolar ve Euro talebinin önüne geçemedi” yorumunu yaptı.

ASKERİ HARCAMA ARTTI, PETROL GELİRİ DÜŞTÜ

Rus ekonomisinin sarsılmasında 100 milyar dolara ulaşan askeri harcamaların da etkisi olduğu belirtiliyor. Savaş yüzünden daha fazla tank, top ve mühimmat üretmek zorunda kalan Rusya ekonomisi kâğıt üzerinde artıda görünmesine rağmen katma değer yaratmayan silah üretimi ekonomiyi aşağıya çekiyor. Rusya’nın 2022 yılına kıyasla petrol ve doğalgaz satışından elde ettiği gelirin yüzde 45 azalması döviz girdisini azaltan bir diğer önemli unsur.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!