Rumlar : Allah belanızı versin

Güncelleme Tarihi:

Rumlar : Allah belanızı versin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kıubrıs Barış Harekatı'nın 25'inci yıldönümü dolayısıyla Lefkoşa'da önceki gün yapılan görkemli kutlamalar Rumları küplere bindirdi. Türklerin gövde gösterisi yaptığını öne süren Rum gazeteleri 7 bakanıyla birlikte Ada'ya gelen Başbakan Bülent Ecevit'e büyük tepki gösterdiler. Başbakan için hakaret dolu ifadeler kullanan gazeteler, ‘Katil, cinayet mahallinde’ başlığını kullandılar. Güney Kıbrıs Resmi Haber Ajansı CNA da ‘25 yıl önce askerlerini Kıbrıs’a gönderen adam, suç işlediği yere geri geldi. Temmuz ve ağustos aylarında işlediği cinayetler nedeniyle hiç suçluluk hissi duymayan Ecevit, utanmadan Kıbrıslı Türklerin coşkusunu paylaşmaya geldiğini söyledi. Kuklası Denktaş'a övgüler düzdü' dedi.

Fileleftheros gazetesi de, Türk tarafında kutlamaların yapıldığı saatlerde, Güney Kıbrıs'ta, 1974'te hayatını kaybedenlerin mezarları başında dualar okunduğunu söyleyerek şunları yazdı: ‘Türk tarafındaki kutlamalardan silah sesleri gelince mezarlığı dolduran Rum ve Yunanlılar hep bir ağızdan ’Allah belanızı versin' diye bağırdı.'

Gazeteler ayrıca Ecevit'in yaptığı sert açıklamalara da değinerek Türkiye'nin Ada'da federasyona tamamen kapıları kapattığını kaydettiler ve Ecevit yeni şantajlar yaptığını savundular.

Hükümet Sözcüsü Kostas Serezis ise, Ecevit'in açıklamalarının Kıbrıs sorununda yeni çıkmazlar yaratacağını öne sürdü.

Bu arada, 15 Temmuz darbesi ve Barış Harekatı sırasında ölmelerine karşın hala kayıp listesinde tutulan 1.619 Rum için dün akşam Ledra Palas barikatında Rum lider Glafkos Klerides, Meclis Başkanı Spiros Kiprianu ve Başpiskopos Hrisostomos'un da katıldığı bir gösteri düzenlendi.

ENDİŞELENMEDİK

ABD'nin Lefkoşa Büyükelçisi Kenneth Brill, Türk tarafındaki törenler sırasında Türk yetkililerin yaptıkları açıklamalardan endişelenmediklerini söyledi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Brill, ‘Bu tür açıklamalar bizi endişelendirmiyor. Alenen söylenen sözler gelip geçer. Bizim yaptığımız şey, bir halkla ilişkiler ya da aleniyet gösterisi değil, ciddi ve sessiz diplomasidir’ dedi.

Hüseyin ALKAN

İşte Rumlar'ı yıkan kafa

Rumlar, Yunanistan'la birleşmek için bir darbe yaparak Ada'nın bölünmesine sebep oldular ama 25 yıldır hatalarından bir ders alamadılar. Rum televizyonu Orokto, Barış Harekatı'nın yıldönümünde 'Kıbrıs, İstanbul ve Ayasofya bizimdir' temasını işledi. Önceki gece yayınlanan bir programda sırasıyla İstanbul ve Ayasofya görüntülerine yer verildi, daha sonra Kıbrıs haritası Yunan bayrağı üzerinde gösterildi, bir papaz konuşturuldu. Enosis hayali üzerine kurulu progamda Yunan bayrağını dikmeye çalışan motorize Rum askerlerini, Kardak Kayalıkları'ndaki karşılıklı bayrak dikmeyi gösterdi, Omorfo, Larnaka, Maraş'dan panoramik görüntüler yayınladı. Daha sonra ölen EOKA-B Subayları'nın fotoğraflarını ve savaşın arşiv filmini gösterdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!