Rum medyası iddia etti: KKTC için Tayvan modeli konuşuluyor

Güncelleme Tarihi:

Rum medyası iddia etti: KKTC için Tayvan modeli konuşuluyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2024 07:00

Kıbrıs Rum ve Yunan medyası, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın müzakere masasına oturmak için Kosova ve Tayvan modellerinde olduğu gibi KKTC’nin AB ve üçüncü ülkelerle ticari ilişki kurmasına izin verilmesi talebinde bulunduğunu, BM ve Batılı arabulucuların, ‘ayrı devlet sayılmaz’ düşüncesiyle olumlu yaklaştığını öne sürdü.

Haberin Devamı

Yunan Kathimerini ve Rum Fileleftheros gazeteleri, ‘Çözümden önce Kosova ve Tayvan modeli istiyorlar’ başlığıyla yayınladığı haberlerde, Türkiye ve KKTC’nin, ‘egemen eşitlik’ adı altında KKTC’nin ayrı varlık olarak tanınması, ticaret yapabilmesi için uluslararası örgütlere üyeliğinin önünün açılması taleplerinde bulunduğunu iddia etti.

‘EŞİT EGEMENLİK’ ŞARTI

Her iki gazete de Türk tarafının, Kıbrıs sorunu çözülsün ya da çözülmesin, Kıbrıslı Türklerin ‘ertesi günkü’ statüsünü güvence altına almaya çalıştığını belirtti.

RUM LİDER DİRENİYOR

Gazetelerin haberlerine göre, Batılı arabulucular Rum lider Nikos Hristodulidis’e “İki ayrı devlet anlamına gelmiyor” diye Türk taleplerini kabul etmesi telkininde bulundu. Türk ve Rum liderler ile görüşmeler yürüten, garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’de de temaslarda bulunan BM temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar ise Rum lider Nikos Hristodulidis’ten ‘iyi niyet jestlerinde’ bulunması istedi. Hristodulidis ise KKTC’ye ‘Kosova ve Tayvan’ statüsü verilmesi sonucu getirecek adımlara şiddetle karşı çıktı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!