Rum Kesimi'nde zafer komünistlerin

Güncelleme Tarihi:

Rum Kesiminde zafer komünistlerin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2001 00:00


Haberin Devamı

Kıbrıs Rum Kesiminde dün yapılan genel seçimlerde oyların yüzde 84.4'ü sayıldı ve önde giden komünist AKEL partisi, birinciliği garantiledi. Seçime katılan 8 parti de, Meclis'e girmeye hak kazandı.

Sayımı yapılan oyların yüzde 34.7'sini AKEL alırken, Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) yüzde 33.63, Demokratik Parti (DİKO) yüzde 16.16, Sosyal Demokratlar Hareketi (KİSOS) yüzde 6.58, Yeni Ufuklar (NEO) yüzde 2.29. Birleşik Demokratlar Hareketi (EDİ) yüzde 2.50, Demokratik Mücadele Hareketi (ADİK) 2.27, Yeşiller (Çevreciler) yüzde 1.94 oranında oy aldı.

Sayımı yapılan oylara göre, 56 sandalyeli Meclis için AKEL 20, DİSİ 19, DİKO 9, KİSOS 4, NEO, EDİ, ADİK ve Çevreciler birer milletvekilli çıkardı.

Seçimle ilgili açıklama yapan AKEL Genel Sekreteri Dimitris Hristofyos, ''AKEL'in gösterdiği ciddiyet ve ilkelere olan tutarlı yaklaşımı nedeniyle bu seçimlerden başarı ile çıktığını'' söyledi. Seçime katılan, partisinin 56 adayını kutlayan Hristofyas, seçimi kazanıp kazanmamanın önemli olmadığını, önemli olanın AKEL'in oylarınıatırma hedefini gerçekleştirmesi olduğunu kaydetti.

DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis ise, ''partisinin çok zor bir seçim mücadelesi verdiğini, seçmenin DİSİ'nin belirleyici rolünü bir kez daha teyid ettiğini'' belirtti. Birinci parti konumuna gelen AKEL'i kutlayan Anastasiadis, partisinin izleyeceği ilkelerden ödün vermeyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

DİKO Başkanı Tasos Papadopulos, partisinin denge partisi olacağını ifade etti. Partisinin, bu seçim için iki hedef belirlediğini ve bundada başarılı olduğunu dile getiren Papadopulos, bunların, parti içinde birlik ve düzeni sağlama, denge partisi konumunu sürdürmek olduğunu kaydetti. KİSOS lideri Vasos Lissarides de, partisinin, seçmenin verdiği mesajı aldığını ve bu mesajın, partinin tüm yetkili organlarında ayrıntılı biçimde ele alınacağını belirtti.

NEO Başkanı Nikos Kutsu, partisinin oy oranını ikiye katladığını ifade ederek, Meclis'te etkili bir muhalefet yapacaklarını söyledi. EDİ Başkanı Yargo Vasiliu da, partisinin bu seçim sonuçlarını beklemediğini ifade etti. ADİK lideri Dinos Mihalides, partisinin, kamuoyu yoklamalarının aksine Meclis'e girmeyi başardığını söyledi.

FANATİKLER OY ARTIRDI

Seçimlerde, ''göçmenlerin evlerine geri döneceği'' propagandasını etkili işleyen partiler oylarını artırırken, federal çözümü savunan partilerin oylarında düşüş oldu.

Birinci parti konumundaki AKEL, Kıbrıs'ın Kuzeyi'nin ''işgal'' altında olduğunu iddia ederek, Türk askerinin adadan çıkması, Türkiye'den gelenlerin geri dönmesini, birleşik bir Kıbrıs'ı ve göçmenlerin eski evlerine dönmesini savundu. AKEL, KKTC'deki bazı partilerle de yakın işbirliği içinde bulunuyor.

Haberin Devamı

Meclis'e bir milletvekili sokmayı başaran NEO da, federal bir çözüme karşı oldu. İki kesimliliği de reddeden parti, Türkler'e ancak azınlık haklarının verilmesini savundu. NEO oylarını ikiye katladı.

'Federal çözüme karşı olmayalım, yoksa Avrupa Birliği (AB) üyeliğimiz tehlikeye girer' diyen ve Rum Yönetimi'nin AB müzakere heyeti başkanı da olan EDİ Başkanı Yorgo Vasiliu'nun partisi ise büyükoy kaybetti. Meclis'te ancak bir milletvekili ile temsil hakkı kazananEDİ, 1996 seçimlerine oranla, oylarının yüzde 50'sini kaybetti. Tercihli oyun da kullanıldığı seçimde, kesin sonuçların bugün öğleden sonra alınması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!