Ruhani: Cumhuriyetçiler İran'ın yerini haritada gösteremez

Güncelleme Tarihi:

Ruhani: Cumhuriyetçiler İranın yerini haritada gösteremez
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2015 00:49

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için New York’ta bulunan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, CNN International kanalında dün akşam Christiane Amanpour’un sorularını yanıtladı. Ruhani, İran ile yapılan nükleer anlaşmaya karşı çıkan Cumhuriyetçi başkan adaylarına tepki göstererek, “Onlar İran’ın yerini haritada bile gösteremez” dedi. 

Haberin Devamı

Ruhani, "Bazen vakit buldukça canlı yayında izliyorum. Bazılarını oldukça gülünç buluyorum. Konuştukları şeyler oldukça tuhaf. Bazıları Tahran'ın yerini bilmez. Bazıları İran'ın yerini haritada gösteremez. Dolayısıyla söyledikleri şeyler gerçeklerden çok uzak. İran halkı bu konuşmalara eğlence gözüyle bakıyor ve komik buluyor" dedi. 

P5+1 ülkeleriyle imzalanan nihai nükleer anlaşmaya karşı çıkan Cumhuriyetçi başkan aday adaylarının "anlaşmayı yırtıp atacaklarını" söylemelerine atıfta bulunan Ruhani, "Bunu sadece Saddam yapardı. Saddam Hüseyin 1980 yılında İran'la bir anlaşma imzalamış sonrasında ise bu anlaşmayı paramparça ederek İran'a saldırmıştı" dedi. 

Ruhani sözlerine şöyle devam etti:

"Şimdiki hükümetin yerini alacak olan yeni hükümet yapılan anlaşmayı devam ettirmelidir. Aksi taktirde bu hükümet ve tüm ülke uluslararası alanda güvenirliğini kaybeder."

Haberin Devamı

"HERKES ESAD YÖNETİMİNİ KABUL ETMİŞ DURUMDA"

Ruhani röportajında şunları söyledi:“Şu an İran, ABD’yle direkt olarak Suriye konusunda karşılıklı görüşmelerde bulunmuyor. Fakat eş zamanlı olarak AB ve yanı sıra diğer ülkelerle Suriye konusu görüşülüyor. Bu taraflar da ABD’yle karşılıklı müzakere halinde. Yani belki direkt görüşme olmasa da görüşme var... Bana kalırsa bugün herkes, teröristlerle mücadele edebilelim diye, Beşar Esad’ın yönetimde kalmasını kabul etmiş durumda.

Bununla birlikte, bu hareket çeşitli kademelerde başarılı olup, teröristleri adım adım üslerinden defetmeye başladıktan sonra muhaliflerin seslerine kulak vermek gibi diğer planlar fiiliyata geçirilmeli” İngiltere Başbakanı David Cameron’ın ise İngiltere’nin Sky News televizyon kanalına verdiği mülakatta Suriye’deki iç savaşa siyasi bir çözüm bulunması yolunda Devlet Başkanı Beşar Esad’ın oluşturulacak geçici hükümette rol almasının mümkün olduğunu söylediği belirtildi.

DAVUTOĞLU-RUHANİ GÖRÜŞMESİ

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, BM zirvesindeki temasları çerçevesinde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştü.

Ruhani: Cumhuriyetçiler İranın yerini haritada gösteremez

Haberin Devamı

DHA'nın haberine göre, görüşmede ikili ve bölgesel konular ele alındı. İran Cumhurbaşkanı, P5 +1 müzakere sürecinde geçmişten günümüze ülkemizin göstermiş olduğu yapıcı tutum ve destek için teşekkürlerini sundu. Ayrıca görüşmede bu anlaşma neticesinde yaptırımların kalkmasıyla birlikte ekonomi ve yatırımlar alanında ilişkilerin daha da derinleşeceği konusu konuşuldu. 

Görüşmede Irak ve Suriye'deki gelişmeler ışığında IŞİD ile mücadele de ele alındı. Bölgesel konularda zaman zaman farklı düşünülmesine rağmen diyalogun sürmesi kararlaştırıldı. 

Davutoğlı ayrıca, Ruhani ile görüşmesinde İran basınında Türkiye hakkında çıkan asılsız iddialardan duyduğu rahatsızlığı da dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!