Renzi: Sözümüzün arkasındayız

Güncelleme Tarihi:

Renzi: Sözümüzün arkasındayız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2016 17:19

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'ye mülteciler için AB'nin vadettiği 3 milyar Euro yardımı bloke eden İtalyan Başbakanı Matteo Renzi'yi ağırladı.

Haberin Devamı

Berlin'de yapılan görüşmeden sonra iki başbakan basının karşısına çıktı. Başbakan Merkel, Avrupa'da mülteci krizinin çözülmesi ve mülteci akınının azaltılmasının iki ülkenin çıkarına olduğunu vurguladı.

Renzi: Sözümüzün arkasındayız


Merkel, Türkiye ile AB arasında 29 Kasım'da yapılan Eylem Planı'na değindi ve Türkiye'nin bu konuda önemli adımlar atmaya başladığını söyledi. 

'Türkiye'ye mülteciler için verilecek 3 milyar Euro AB bütçesinden ödensin' diyerek, yardımı bloke eden İtalyan Başbakan Renzi ise Türkiye'ye sözlerinin ardında olduklarını belirterek, “Biz sözümüzün arkasındayız” dedi.

Renzi; AB'ye bu konuda bazı sorular sorduklarını, bu sorulara yanıt alamadıklarını, blokenin buradan kaynaklandığını savundu ve Londra zirvesine kadar cevap almayı umut ettiklerini söyledi.

AB, Eylem Planı çerçevesinde Türkiye'ye Suriyeli mültecilerin bakımı için 3 milyar Euro vadetmişti. Bunun 1 milyar Eurosu AB bütçesinden ödenecek. 2 milyar Euro ise ülkelere ekonomik gücüne göre paylaştırıldı.

Almanya'nın payına 427.5 milyon Euro, İtalyan'ın payına ise 300 milyon Euro düşüyor. İtalya bu parayı da AB ödesin diye yardımı bloke ediyordu. Ancak Renzi, Lodra zirvesine kadar yeşil ışık yakacakları sinyalini verdi.

BAKMADAN GEÇME!