Rejim Dera’da ilerliyor

Güncelleme Tarihi:

Rejim Dera’da ilerliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2018 22:46

Suriye’nin güneyindeki Dera’da bir yandan çatışmalar sürerken diğer yandan Rusya, muhalifler ile rejim arasında aracılık yaparak anlaşma yoluyla bazı ilçelerin Şam yönetimine devredilmesinde rol oynadı. Bu arada NYT’ye göre Amerikalı yetkililer cephedeki muhalif komutanlara “Bizden yardım beklemeyin” mesajı yolladı.

Haberin Devamı

SURİYE’nin güneyinde muhaliflerin elindeki Dera bölgesinde Esad rejimi ve müttefiklerinin 20 Haziran’da başlattığı kara operasyonları sürerken, Batılı haber ajansları muhaliflere dayandırdığı haberlerinde, Rus yetkililerle “Güney Cephesi” adı altında örgütlenen muhalifler arasında ateşkesin tesisi ve tahliye konularında görüşmeler yürütüldüğünü bildirdi. Fransız AFP ajansı, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne dayandırdığı haberinde çatışma sahasında en az 8 ilçenin rejimin müttefiki Rusya’nın aracı olduğu müzakerelerle varılan anlaşmalarla muhaliflerden Suriye hükümetine geçtiğini aktardı.

‘UZLAŞMA’ ANLAŞMASI

Gözlemevi direktörü Rami Abdülrahman, “Kuzey ve güneydeki Dera vilayeti kırsalında 8 ilçe, Rus generalleri ile bu yerellerdeki ileri gelenler ve muhalifler arasında müzakerelerden sonra ‘uzlaşma’ anlaşmalarına vardı” dedi. Suriye’nin resmi SANA ajansı ise Dael, Doğu Gariya, Talul Hlaaf ve Tal el Şeyh Hüseyin kasabalarında anlaşmaya varıldığını duyurdu. Amerikan AP’ye konuşan muhalif grupların sözcülerinden Ibrahim Jabawi, bir heyet oluşturulduğunu ve önceki gün Rus yetkililerle bir araya gelindiğini ve müzakerelerin sürdüğünü kaydetti. Bu devir anlaşmalarında genellikle muhalifler ağır silahlarını bırakıyor. Bu arada Amerikan New York Times (NYT) gazetesinin haberine göre cephedeki muhalif komutanlara gönderilen mesajda Amerikalı yetkililer, “Kararlarınızı bizden askeri müdahale beklentisi veya varsayımına göre almamalısınız” dedi.

Haberin Devamı

Rejim, Dera’da son 10 günde 317 km2’lik bir alanda ilerleyerek, bazı sivil yerleşimleri ele geçirdi. BM yetkilileri, bu bölgede 750 bin kişinin hayatından endişe ettiklerini sık sık yineliyor.

Rejim Dera’da ilerliyor

GUTERRES UYARDI

Bölgede çatışmalar sürerken, kötüleşen insani durumla ilgili BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nden sonra BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’ten de uyarı geldi. Guterres, Suriye’nin güneybatısındaki artan çatışmaların ‘alarm verici’ olduğunu belirterek, askeri operasyonlara acil son verilmesi çağrısı yaptı. Çatışmaların insani yardımları da etkilediğine dikkati çeken Guterres, anlaşmanın garantörlerine, “ateşkese bağlı kalmaları ve askeri operasyonlara acil son verilmesi” çağrısı yaptı.

GÖÇ SÜRÜYOR

Haberin Devamı

Çatışma bölgelerinden sivillerin göçü de devam ediyor. Anadolu Ajansı’nın haberine göre şiddetli saldırılardan kaçan en az 150 bin sivil, Ürdün ve İsrail sınırına göç etmek zorunda kalırken, son 10 günde saldırılarda en az 97 sivil yaşamını yitirdi. Rejim güçlerinin saldırılarından kaçan çoğu çocuk, kadın ve yaşlılardan oluşan kalabalık, ülkenin güneyinde Ürdün sınırında bekliyor, ancak Amman yönetimi bu grupların Ürdün’e geçişlerine izin vermiyor. Deralılar, Ürdün’e geçmek istediklerini belirtiyor. Bu arada İsrail hükümeti, Suriye ordusunun operasyonu nedeniyle Dera’dan kaçarak İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri’ne ulaşan Suriyelilere yardım gönderildiğini ancak mültecilerin ülkeye girişlerine izin verilmeyeceğini yineledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!