EUROPOL: PYD, PKK’nın Suriye uzantısı

Güncelleme Tarihi:

EUROPOL: PYD, PKK’nın Suriye uzantısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2016 19:32

Avrupa Polis Teşkilatı (EUROPOL) yıllık raporunda, PYD’nin, AB’nin terör örgütü kabul ettiği PKK’nın Suriye’deki uzantısı olduğunu belirtti. EUROPOL, temmuz 2015’te ateşkesin bitmesinin ardından PKK’nın Avrupa’daki faaliyetlerinin de arttığını kaydetti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’den gelen, PYD’nin terör örgütü ve PKK’nın Suriye’deki uzantısı olduğu, iki örgüt arasında doğrudan bağlantı olduğu yönündeki açıklamaları dikkate almayan bir yaklaşım sergileyen Avrupa Birliği’ne kendi içinden Ankara’nın tezlerini destekleyen bir tespit geldi. Avrupa Polis Teşkilatı (EUROPOL) tarafından her yıl yayımlanan TE-SAT Raporu’nda (Avrupa Birliği Terörizm Durumu ve Eğilim Raporu), AB’nin terörist olarak görmediği PYD’nin, Birlik tarafından terör örgütü olarak görülen PKK’nın Suriye’deki karşılığı olduğu ve PKK’nın PYD’ye para aktardığı vurgusuna yer verildi. Ayrıca, Temmuz 2015’te ateşkesin sona ermesinin ardından PKK’nın Avrupa’daki faaliyetlerini arttırdığı da belirtildi:

Raporda, “PKK tarafından elde edilen hasılatın örgütün silahlı kanadı HPG ile Suriye’deki karşılığı PYD ve onun askeri kanadı YPG’ye aktarıldığına inanılıyor” vurgusuna yer verildi. Bu tespit, iki örgüt arasında organik bağ olduğunu göstermesi açısından önem taşıyor. Europol daha önceki raporlarında PKK ile PYD ve YPG arasındaki mali bağlantıya vurgu yapmamıştı. TE-SAT 2016’da, başta PKK olmak üzere, Türkiye merkezli bazı terör örgütlerinin AB ülkelerindeki faaliyetlerine ilişkin çarpıcı tespitler de yer alıyor:

Haberin Devamı

PKK, AB tarafından terörist örgüt olarak görülmeye devam ediyor, ancak üye ülkelerin büyük çoğunluğu bu örgüt tarafından ortaya konan tehdidin düşük olduğu görüşünde. PKK, 2015’te AB’de herhangi bir saldırıda bulunmadı.

PKK, Temmuz 2015’te Türkiye ile ateşkesin sona ermesinin ardından Avrupa’da para toplama, propaganda ve eleman toplama faaliyetlerini artırdı. PKK’nın yıllık para toplama faaliyetlerinde bulunduğu ve bu faaliyetlerin sürdüğü Avusturya, Belçika, Fransa, Almanya, Yunanistan, Romanya, İsveç ve İsviçre tarafından rapor edildi. Para toplama işlemleri, bağış, üyelik aidatı ve diğer kaynaklar vasıtasıyla yapılıyor.

PKK’nın AB vatandaşlarına ya da onların çıkarlarına yönelik bir saldırı eğilimi olduğuna dair kanıt yok. Bununla birlikte Kürt ayrılıkçılar ile Türk milliyetçiler arasındaki çatışmalar Suriye ve Türkiye’deki soruna paralel olarak tırmanabilir. Bu durum PKK’ya bağlı grupları AB’deki faaliyetlerini yaygınlaştırmaya provoke edebilir. Almanya, Fransa ve İsviçre’de Kürt ve Türk diasporaları arasında şiddetli sürtüşmeler yaşandı.

Haberin Devamı

DİĞER TERÖR ÖRGÜTLERİNİN DURUMU

DHKP-C (Devrimci Halk Kurtuluş Partisi - Cephesi): DHKP-C sempatizanları, örgüte Türkiye’de mali ve lojistik destek sağlamayı sürdürdü. Yasal dernekleri kullanarak terör eylemleri açık şekilde övüldü. Mali desteğin büyük bölümü işyerlerinden, bağış toplamadan, yayın satışlarından ve konserlerden geliyor. 2015’te bazı DHKP-C üyeleri tutuklandı ve mali faaliyetler ve propaganda nedeniyle sorgulandı. Almanya, Yürüyüş adlı dergiyi yasakladı. Bu yasak Hollanda ve Belçika tarafından da uygulandı.

TKP/ML (Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist): TKP/ML de Avrupa’da varlık gösteren sol kanat terör örgütü. Avrupa’daki ağları Türkiye’deki örgüte lojistik ve mali destek sağlıyor. Nisan 2015’te Fransa, Almanya, Yunanistan ve İsviçre’de 11 örgüt üyesi tutuklandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!