Putin’den tahıl koridoru tehdidi

Güncelleme Tarihi:

Putin’den tahıl koridoru tehdidi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2023 07:00

Ukrayna’nın doğusunda şiddetli çatışmalar yaşanırken ‘Askerimiz tahıl koridorunu sorguluyor’ diyen Putin, BM ve Türkiye arabuluculuğundaki anlaşmadan çekilme sinyali verdi. Putin’in çıkışı, Kiev’in ‘Karşı saldırıda kazanım elde ediyoruz’ açıklamasını izledi.

Haberin Devamı

Dün Kremlin Sarayı’nda gazeteciler ve blogger’larla bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna savaşının gidişatına dair değerlendirmelerde bulundu. Bir blogger’ın “Cephedeki askerler neden tahıl koridoru anlaşmasının bir parçası olduğumuzu anlayamıyor” şeklindeki sözlerine yanıt veren Rusya lideri, “Askerlerimiz için neden tahılın geçmesine izin verdiğimiz net değil. Anlıyorum. Bunu Ukrayna için değil, Afrika ve Latin Amerika’daki dost ülkeler için yapıyoruz. Çünkü tahıl her şeyden önce dünyanın en fakir ülkelerine gitmeli” dedi. Putin, Kiev’i tahıl taşıyan gemileri insansız hava araçlarını kaldırmak için kullanmakla suçlayarak, 17 Temmuz’da bir kez daha yenilenmesi gereken anlaşmaya ilişkin “Çekilmeyi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. Putin’in işgal döneminde elde edilen en önemli diplomatik kazanım olan tahıl koridoruna ilişkin eleştirileri, Ukrayna’nın doğusunda cephenin ısındığı bir döneme denk geldi.

Haberin Devamı

NATO’DAN MÜZAKERE BEKLENTİSİ

Kiev, bir hafta önce başlattığı karşı saldırıda kazanımlar elde ettiğini söylerken iki tarafın da ağır kayıplar verdiği şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Putin, Ukrayna’nın karşı saldırısına ilişkin Kiev’in “Rus güçlerinin 10 katı” kayıp verdiğini iddia etti. Öte yandan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna askeri sahada ne kadar çok yeri geri alırsa Kremlin’i müzakereye zorlama şansının o kadar artacağını söyledi.

Putin’den tahıl koridoru tehdidi

ALMANYA: KAYIP TANKLARIN YENİSİ YOK

Rusya Savunma Bakanlığı, Zaporojye bölgesinde devam eden çatışmalarda Ukrayna’ya ait birden fazla Alman yapımı Leopard tankı ve Amerikan zırhlı Bradley araçları ele geçirdiklerini açıkladı. Rus ordusu, bulduklarında tankların motorlarının “çalışır durumda” olduğunu, bunun Ukranya askerinin araçları geride bırakarak kaçtığı anlamına geldiğini iddia etti. Rusya zırhlılar için “ganimet” ifadesini kullandı, ancak araç sayısına dair bilgi paylaşmadı. Bu gelişme sorulan Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, “savaş dışı kalan her tank için yenisini veremeyeceklerini” söyledi. Artan kamuoyu baskısı üzerine bu yıl başında Kiev’e tank göndermeyi kabul eden Berlin, şu ana kadar 18 adet gelişmiş Leopard 2 tankı sağladı. Daha eski bir versiyon olan Leopard 1’lerin ise teslimatları sürüyor, yıl sonuna kadar 100’den fazlasının cephede yerini alması bekleniyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!