Pamuk’tan Erdoğan ve Alpay’a destek

Güncelleme Tarihi:

Pamuk’tan Erdoğan ve Alpay’a destek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2016 00:27

New York Times gazetesi 15 Temmuz sonrası ile ilgili Orhan Pamuk’un görüşlerine de yer verdiği bir makale yayımladı. Pamuk, Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay’ın hapiste tutulmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times’ta (NYT) Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında birçok alana müdahale edilirken ilginç bir şekilde edebiyat dünyasına pek dokunulmadığını öne süren bir makale yayımlandı.

Makalede Orhan Pamuk’un görüşlerine de yer verildi. Pamuk, “Hayranlık duyduğum Aslı Erdoğan, bir semboldür, durumu yürek parçalayıcı. Adını bir gazeteye ödünç vererek sadece sembolik bir eylemde bulundu.

Necmiye Alpay gibi Türk okurlarını Türk dilinin çetrefilliği ve ihtişamıyla ilgili eğiten büyük bir edebiyat eleştirmenin ‘hain’ olduğu iddiasıyla hapiste tutulmasını kabul etmek de kolay değil” diye konuştu. Orhan Pamuk, “Haklarında bir delil varsa yargılanmaları gerekir, ancak hüküm giymeden önce cezaevine konmamaları gerekir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Gazete, Türkiye’de edebiyat dünyasına şu ana kadar neden vize verildiğinin belirsiz olduğu yorumunu yaptı. NYT, bazı çevrelere göre bu durumun kitap dünyasının statüsünün gazetecilikten daha yüksekte olması ve Türkiye’de önceki otoriter dönemlerde yazarların baskı altına alınmasının hoşa gitmeyen çağrışımları yansıttığını yazdı. Başka çevreler ise yazarların otosansüre başvurarak problem yaratabilecek meselelerden kaçınıyor olabileceklerini ileri sürdü. Gazete, bu durumun sadece kısa ömürlü bir safha olabileceği yönünde uyarılara da yer verdi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!