Palin’in sonu

Güncelleme Tarihi:

Palin’in sonu
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 24, 2008 00:00

ABD’de Cumhuriyetçilerin Başkan Yardımcısı Adayı Sarah Palin’in büyüsü üç haftada bozuldu. Kendine özgü saç stili, elbiseleri ve makyajıyla önceleri çok çekici bulunan Alaska Valisi Palin, ilkin bir rüzgar estirerek kamuoyu yoklamalarında partisine epey oy kazandırsa da, artık gözden düştü. Palin’in imajı önce sayısız gafı yüzünden sarsıldı. ’Hokey annesi’ne son darbe, bu ekonomik kriz döneminde gardırobuna iki ayda 150 bin dolar, makyajına ayda 13 bin dolar harcadığının ortaya çıkmasıyla vuruldu.

Haberin Devamı

Ä°ÅžTE PALIN'IN FOTOÄžRAFLARI                                                                       Â

BRACUDA KADININ HAYAT HÄ°KAYESÄ°

ABD’de Cumhuriyetçi Parti Başkan Adayı John McCain, Demokrat aday Barack Obama ile arasındaki farkı kapatmak amacıyla ağustos ayı sonunda riskli bir hamle yapmış ve Alaska’nın 44 yaşındaki kadın valisi Sarah Palin’i yardımcı adayı olarak seçmişti. "Şık fakat halktan", "muhafazakar ama kadınsı" imajıyla parıldayan Palin önceleri Demokratları bile etkiledi. Ama ilk birkaç haftanın ardından Palin’in yıldızı sönmeye başladı. Medyanın Palin’e ilgisi yoğunlaştıkça artan haberler, yedi hafta içinde rüzgarın tamamen tersine dönmesine neden oldu.

Kız kardeşini boşayan eski eniştesinden intikam almak amacıyla onun Alaska eyaleti polis gücündeki görevine son verdiği iddialarıyla sarsılan Palin, etik tartışmalarını, "siyasi oyun" diyerek savuşturdu.

Gaf kraliçesi

Palin, "Pakistan hükümetinin izni olmadan, onların topraklarında terörist avlayabiliriz" deyince, McCain, "Bu, rakibimiz Obama’nın görüşü. Biz bu fikirde değiliz" diye düzeltme yaptı. Dış politika tecrübesizliği eleştirilince, "Alaska’daki evimden Rusya görünüyor" diyerek kendisini savundu. Bir röportajda, ’Bush Doktrini’nin ne anlama geldiğini bilmediği ortaya çıktı.

Palin, son gafını pazartesi günü yaptı. Bir Colorado televizyonuna verdiği röportajda, Başkan Yardımcısı’nın görevlerinden birinin Senato’yu yönetmek olduğunu öne sürdü. Palin’in bu ifadesi, ABD Anayasası’nın güçler ayrılığı ilkesine ters düşüyor. ABD’de Başkan Yardımcısı sembolik olarak Senato Başkanı olsa da, oturumlara katılamıyor. Sadece oylamada beraberlik halinde belirleyici oyu kullanıyor.

Popstar makyajı

Hataları bir bir kamuoyuna yansıyan Palin’i asıl bitiren, pahalı elbiseleri ve "süperstar" makyajı oldu. Demokratlara yakın haber sitesi Politico’nun yayınladığı Cumhuriyetçi kampanya harcama kayıtlarına göre Palin, ağustos ayı başından beri gardrobu için 150 bin dolar harcamıştı. Ayrıca Palin ile çalışan "American Idol" (Popstar) yarışması makyözü Tifanie White’a eylül ayı içinde 8 bin 600 dolar, sürekli Palin ile birlikte seyahat eden Emmy ödülü adayı makyöz Amy Strozzi’ye ise 13 bin 200 dolar ödenmişti.

McCain kampanyası, "Böyle zor zamanlarda eteklere ve bluzlara odaklanmayın" diyerek medyayı suçlasa da, ABD kamuoyu, tam da "böyle zor zamanlar" olduğu için Palin’in aleyhine döndü. ABD’de ortalama bir aile, giysiye yılda 1800 dolar harcıyor.

Condi’yi sinirlendirdi

Birçok Cumhuriyetçi, Palin yüzünden saf değiştiriyor. Ford, Reagan ve Baba Bush döneminde savunma bakanlığı ve dışişlerinde üst düzey görevler yapan Cumhuriyetçi "şahin" Ken Adelman, Obama’yı desteklediğini açıkladı. Eski Dışişleri Bakanı, Colin Powell da Obama’ya oy vereceğini söyledi. Eski Başkan Bush’un konuşmalarını yazan Christopher Buckley, "McCain’den desteğimi çekmemin bir nedeni de Palin" dedi. Kadınların iktidardaki yeri üzerine California’da bir tartışmaya katılan Dışişleri Bakanı Condolezza Rice’ın da, Palin ile ilgili sorulara yanıt vermediği ve çok sinirlendiği gözlendi.

Vücut dili alay konusu

McCain’in kamuoyu yoklamalarında ağustos ayından bile daha kötü bir duruma düşmesi ve Obama ile farkın 10 puanı aşması bu yüzden şaşırtıcı değil. ABD seçmenlerinin yüzde 55’i, Palin’in başkan yardımcılığına hazır olmadığını düşünüyor. Yüzde 47’nin Palin hakkındaki görüşü olumsuz. Dolambaçlı konuşma tarzı, göz kırpmaları, kullandığı vücut dili komedyenlere malzeme çıkarıyor. Komedi şovlarına katılıp sempati toplama çabaları da, Palin’i kurtaramıyor.

Bağışlayacak

Cumhuriyetçi başkan adayı John McCain, Palin’in elbiselere ihtiyacı olduğunu, bunları daha sonra hayır kurumlarına bağışlayacağını söyledi. McCain ayrıca kendisinin elbiselerini kendi parasıyla aldığını da vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!