Palalı dehşet

Güncelleme Tarihi:

Palalı dehşet
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2016 00:43

Bangladeş’in başkenti Dakka’da silahlı saldırganlar diplomat, seçkin iş çevreleri, politikacı ve turistlerin gittiği bir restoranı önceki gece bastı. Mekândaki Bangladeşlileri ayıran saldırganlar, çoğu yabancı 20 kişiyi pala gibi kesici aletlerle katletti. Polisin düzenlediği baskında 6 saldırgan öldürüldü, biri sağ yakalandı. İki polis hayatını kaybetti. Katliamı terör örgütü IŞİD üstlendi.

Haberin Devamı

GEÇEN salı İstanbul Atatürk Havalimanı’nda katliam yapan IŞİD, önceki gece güney Asya ülkesi Bangladeş’te diplomatlar ve yabancı turistlerin gittiği bir restoranı basarak 20 kişiyi öldürdü. Başkent Dakka’da yerel saatle 21.20’de büyükelçilik binalarının da yer aldığı Gülşan bölgesindeki diplomatların sıklıkla gittiği Holey Artisan Bakery adlı restoranda meydana gelen olayda bir grup saldırgan el bombası attıkları restoranda personel ile müşterileri rehin aldı.

‘YABANCILARI AYIRDILAR'

Restoranın çevresini saran güvenlik güçleriyle saldırganlar arasında çatışma çıktı. 12 saat süren rehin krizinden sonra özel güvenlik güçlerinin düzenledikleri operasyonda 13 rehine kurtarıldı. Ancak IŞİD militanları 20 kişiyi öldürdü. Ölenlerin arasında dokuz İtalyan, yedi Japon, bir Hint, bir ABD’li de var. Ordu, kurbanların büyük bölümünün pala gibi kesici aletlerle katledildiğini bildirdi. 6 saldırgan öldürüldü. Bir saldırgan ise canlı olarak yakalandı. Katliamın tanıkları yaşadıkları dehşeti anlattı. Fransız AFP ajansına konuşan Rezaul Karim adlı bir görgü tanığı, saldırganların rehineleri ayırdığını söyleyerek “Yabancıları üst kata çıkardılar, Bangladeşlileri bir masanın etrafında topladılar” dedi. Bir görgü tanığı, “Diğerlerini uyarmak için koştum. Bazıları arka taraftan kaçmayı başardı, fakat gerisi kaçamadı. İnsanları sıraya dizdiler. 20-25 personel ve 20-25 müşteri olmalıydı, sonra ışıkları ve kapalı devre kamerayı kapattılar” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘BÖYLE KORKMADIM’

Arjantinli Diego Rossini adlı bir görgü tanığı ise “Kaçanlar saklanıyordu, polis de kalkan olmuştu. Mermilerin çok yakınımdan geçtiğini hissettim. Daha önce hiç böyle bir korkuyu hissetmemiştim” dedi. Rossini ateş altındayken bitişikteki binaya kaçmayı başarmış. İki gün ulusal yas ilan eden Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina, “Çok hain bir saldırı. Bunlar nasıl Müslüman? Bunların dini yok. Bunların inandığı tek şey terör. İnsanların terörizme direnmesi gerekiyor. Hükümetim, Bangladeş’te terörizmin ve militanlığın kökünü kazıma konusunda kararlı” dedi. Dünya genelinde radikal cihatçı siteleri izleyen SITE İstihbarat Grubu, IŞİD’e yakınlığıyla bilinen Amak haber ajansının “Saldırıyı DAEŞ (IŞİD) komandoları düzenledi” ifadeleri kullandığını duyurdu. Beyaz Saray saldırıyı kınadı. Türk Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında ise “Olayda hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa, hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve kardeş Bangladeş halkına başsağlığı diliyoruz” ifadeleri yer aldı.   

Haberin Devamı

ÜLKE SON AYLARDA PEK ÇOK  CİNAYETE SAHNE OLMUŞTU

Bangladeş son aylarda IŞİD ve El Kaide’nin üstlendiği bir dizi cinayete sahne olmuştu. Reuters’ın analizinde bu saldırılarda liberaller, eşcinseller, yabancılar ve dini azınlıkların hedef alındığını belirtti. Son olarak geçtiğimiz cuma başkent Dakka’nın 300 km güneybatısındaki Jhinaidah bölgesinde bir Hindu rahip öldürülmüştü.


Ülkede El Kaide’ye bağlılık ilan eden Ensar-el-İslam ve IŞİD’in takipçisi olduğunu söyleyen Cemaat-ul-Mücahidin adlı iki örgüt var. Bu iki örgüt son 18 aydaki saldırı ve cinayetleri üstlendi.

Restoran baskını Bangladeş’te İslami parti lideri Motiur Rahman Nizami’nin 1971’de Pakistan’dan bağımsızlık savaşı sırasında ayrılık yanlısı laik çevrelere karşı ağır suçlar işlediği gerekçesiyle 11 Mayıs’taki idamı sonrasına denk geliyor.

BİLGİ NOTU

Haberin Devamı


Katliamın yaşandığı Holey Artisan Bakery adlı restoran şık ortamıyla tanınıyor. Mekânda iş anlaşmaları, siyasi tartışmalar yapılıyor. Diplomat, seçkin iş çevreleri ve politikacıların buluştuğu bir yer olarak biliniyor. Nüfusu 171 milyon olan Bangladeş’te halkın yaklaşık yüzde 90’ı Müslüman. Ülke 1971’de Pakistan’dan savaşarak ayrılmıştı. Başbakan Şeyh Hasina’nın laik çizgideki yönetimi İslami çevrelerin tepkisini topluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!