Pakistan demokrasi yolunda verdiği savaşı kazandı mı?

Güncelleme Tarihi:

Pakistan demokrasi yolunda verdiği savaşı kazandı mı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2008 17:22

Haberin Devamı

Aylardır dünyanın gözü üzerinde..

Önce, sürgünde harcanan yılların ardından Butto Ailesi'nin son ferdi Benazir'i kucakladı..

Onca intihar saldırısı. Onca yitip kaybolan hayat.. Yüzlerce kayıp umut..

Bunca karmaşanın arasında, Benazir Butto'nun gülümseyen yüzü ve halkına aşıladığı ' demokrasi mücadelesi'.

Tehlikeyle rakseden politikacılar, radikal akımlar, medreseler, beklenmedik yerlerde gelişen sokak isyanları.

.........

Beklenmedik bir şekilde, teröristlerce alınan bir hayat..Pakistan halkından çalınan onca umut..

Dünyanın gözü aylardır Pakistan'ın üzerinde. Ve Pakistan, özellikle Benazir Butto suikastinin ardından, dünyanın gözü önünde ilk ciddi demokrasi sınavını verdi.
Daha doğrusu, aylardır türlü karmaşanın içinde debelenip duran kardeş ülke Pakistan, demokrasi sınavının ilk aşamasını geçti. Tamam, seçimler gergin geçti. Seçimlere hile karıştırılacağı artık alenen konuşulur olmuştu. Şiddet olaylarından ötürü seçimlere katılım beklenildiği gibi değildi.

Haberin Devamı

Herşeye rağmen, her engele ve negatif görünen onca koşula rağmen Pakistan seçimleri yapıldı. Suikaste kurban giden eski Başbakan Benazir Butto'nun Pakistan Halk Partisi ile seçimlere girmesine izin verilmeyen eski başbakanlardan Navaz Şerif'in Pakistan Müslüman Birliği parlementoda çoğunluk için yeterli sandalyeyi kazandı.

Şimdi kafalardaki soru işareti, Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in nasıl bir tavır alacağı.

Pakistan'dan bana gelen son haberler, kendisine Müşerref döneminde iki kere başbakanlık teklif edilen Pakistan Halk Partisi'nin ağır toplarından Emin Fahim'in Mart ayı başında ' Yeni Başbakan' olarak açıklanacağı.

Emin Fahim, hem partinin hem de Pakistan politikasının en önemli isimlerinden biri. Benazir Butto, yakın arkadaşı ve partinin kurmaylarından Emin Fahim'in kolları arasında son nefesini verdi. Benazir Butto hayattayken, Fahim'in Müşerref döneminde başbakanlık yapmasını istememiş, deyim yerindeyse Fahim'e ültimatom vermişti. Sakin yapısı, uzlaştırıcı yönü, dünya politikalarına hakimiyeti ve entellektüel kişiliğiyle tanınan Emin Fahim, Pakistan için çok doğru bir seçim.

Haberin Devamı

Kendisiyle yaptığım röpörtajda, ' günün birinde başbakan seçilebilirsiniz' demiştim. Ya da aylardır yakın takipte bulunduğum, köşe bucak gezdiğim, neredeyse Pakistanlı bir gazeteci gibi tanındığım kararsız kardeş ülkeye demokrasi yolunda Butto'nun ardından, ancak böyle bir ismin yakışacağını düşünmüştüm.

Pakistan demokrasi yolunda bir savaş veriyor..

Bakalım, Benazir Butto'nun son aylarda devraldığı bu bayrak şimdi nasıl dalgalanacak...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!