Pahalı Kanzlerin

Güncelleme Tarihi:

Pahalı Kanzlerin
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2005 11:52

Almanya’da 18 Eylül seçimlerinden başa baş çıkan Hıristiyan Demokratlar ve Sosyal Demokratlar nihayet hükümeti kurma konusunda anlaştı. Böylece SPD’li Başbakan Schröder’in 8 yıllık iktidarı son bulurken, CDU’lu Angela Merkel, Almanya’nın ilk doğulu ve kadın başbakanı oluyor. SPD’ye 8 bakanlık verilerek alınan başbakanlık makamı CDU’ya hayli pahalıya mal oldu.

Haberin Devamı

SEKİZ yıldır iktidar özlemi çeken CDU/CSU, önemli bakanlıkların çoğunu SPD’ye kaptırma pahasına rakibiyle ‘büyük koalisyon’ kurmaya razı oldu. Böylece CDU’lu Angela Merkel’e ülkenin ilk doğulu ve kadın başbakanı olma yolu açılırken, CDU, SPD’yi ancak 8 bakanlık koltuğu vererek ikna edebildi.

Seçim öncesi anketlerde önde giden Merkel’in Hıristiyan Demokrat Birliği’nin geleneksel koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti ile anlaşması bekleniyordu. Ancak anketlerdeki hesap, sandıktakine uymadı. Ana muhalefetteki CDU ve Yeşiller ile iktidarda olan SPD, seçim yarışını başa baş tamamladı. 18 Eylül’den beri süren ‘başbakan kim olacak’ tartışmasını ise önceki hafta sonu Dresden’de gecikmeli yapılan seçimlerden CDU’nun galip çıkması sona erdirdi.

Schröder, SPD Genel Başkanı Franz Müntefering, CDU Genel Başkanı Angela Merkel ve CSU Genel Başkanı

/images/100/0x0/55eaf8b7f018fbb8f8a29461
Edmund Stoiber’in 2 haftadır sürdürdüğü nabız yoklaması buluşmalarından sonra önceki akşam yaptıkları ‘üçüncü liderler zirvesinde’ koltuk paylaşımında uzlaşma sağlandı. Schröder, koltuğunu Merkel’e bırakmayı kabul etti. Böylece Almanya Federal Cumhuriyeti’nin tarihinde 1966-1969 yılları arasında olduğu gibi ikinci kez CDU/CSU ile SPD’nin büyük koalisyon oluşturması yolu da açıldı. Başbakanın yanı sıra Federal Meclis Başkanı’nın da CDU/CSU meclis grubundan bir politikacının olması konusunda uzlaşma sağlandı.

SCHRÖDER YOK

Merkel, yeni hükümette Schröder’in görev almayacağını, dün başlayan hükümet kurma görüşmelerinin de 12 Kasım’da tamamlanacağını söyledi. İki partinin hükümette eşit bakanlığa sahip olacağını belirten Merkel, böylece birinin diğerini veto etme hakkının olmayacağını belirtti.

KİM HANGİ BAKANLIĞI ALIYOR

SPD, 8 bakanlık verilerek ikna edilebildi. Anlaşma, başbakan ve başbakanlık dairesi bakanlığının yanı sıra CDU’ya 4, CSU’ya 2 bakanlık verilmesini öngörüyor. Bakanlık paylaşımı şöyle:

SPD: Dışişleri, Maliye, Çalışma, Ulaştırma, Adalet, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma, Çevre, Sağlık.

CDU: Bilim ve Eğitim, Aile, İçişleri, Savunma.

CSU: Yetki alanı genişletilmiş Federal Ekonomi ve Teknoloji Bakanlığı, Federal Tüketicileri Koruma, Gıda ve Tarım Bakanlığı.

Dışişleri Bakanı kim olacak

FEDERAL Savunma Bakanı Peter Struck’un Joschka Fischer’den boşalacak Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturmasının beklendiği söyleniyor. SPD yönetiminin bir dönemler partinin meclis grup başkanlığını da yapan Struck’a tam destek verdiği kaydedildi. Ancak Struck, Dışişleri Bakanlığı’nı düşünmediğini açıkladı. Her ne kadar dışişleri bakanlığı SPD’ye geçse de dış politikada etkisinin sınırlı olacağına işaret ediliyor. Avrupa Reformları Merkezi’nden Katinka Barysch, ‘(Schröder’den) daha zayıf duruşlu biri olacağını sanıyorum, bu da Almanya’nın dış politikasındaki SPD etkisini azaltacaktır’ diyor. SPD ile CDU’nun dış politikada ayrı düştüğü en önemli konu, Türkiye’nin AB üyeliği. CDU, Türkiye’ye ‘imtiyazlı ortaklık’ verilmesini savunurken, SPD, Türkiye’nin tam üyeliğine daha fazla destek veriyor.

Angie’nin yükselişi

17 Temmuz 1954: Angela Dorothea Kasner, Protestan bir rahibin kızı olarak Hamburg’ta dünyaya geldi, iki yıl sonra babası görevi gereği eski Doğu Almanya’nın Templin kentine göç etti.

1977: Ulrich Merkel ile evlendi. 82’de boşandı.

1986: Leipzig’de fizik doktorasını tamamladı.

1989: Doğu Almanya’da Komünizm son demlerini yaşarken, muhalif Demokratik Uyanış hareketine katıldı.

Mart 1990: İki Almanya’nın birleşmesinden önce doğuda yapılan ilk hür seçimlerde iktidara gelen muhafazakar Lothar de Maiziere hükümetinin sözcü yardımcılığını yaptı.

Ağustos 1990: Başbakan Helmut Kohl’ün Hırıstiyan Demokrat Birliği’ne katıldı. Kohl, bu genç siyasetçiye ‘Das
/images/100/0x0/55eaf8b7f018fbb8f8a29463
Maedchen’ (Kız çocuğu) lakabını takmıştı.

Aralık 1990: Federal milletvekili olarak parlamentoya girdi.

1991: Kadın ve gençlerden sorumlu bakan olarak Kohl hükümetinin en genç üyesi oldu. 37 yaşında CDU’nun başkan yardımcısı oldu.

1994: Çevre Bakanı oldu.

1995: Ülkelerin sera gazı etkisinin azaltılmasını konuştuğu Berlin’deki BM İklim Konferansı’na ev sahipliği yaptı.

Kasım 1998: Gerhard Schröder’in SPD’sinin partinin 16 yıllık iktidarına son vermesinin ardından CDU Genel Sekreteri seçildi.

Nisan 2000: CDU’da yasadışı bağış skandalının patlak vermesinin ardından Wolfgang Schaeuble’nin ardından CDU lideri oldu.

Eylül 2002: CDU, CSU lideri Edmund Stoiber’i başbakan adayı göstererek seçimlere gitti. Schröder kılpayı koltuğunu korudu.

18 Eylül 2005: Seçmen tek başına hükümet kurma yetkisi vermedi.

Haberin Devamı

MERKEL'İN BAŞBAKANLIĞI ALMAN BASININDA: MISS GERMANY!
  
Almanya'da Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel'in başbakanlık görevini üstlenecek olmasına ilişkin haber ve yorumlar Alman gazetelerinin birinci sayfalarında geniş şekilde yer aldı.

Haberin Devamı

Bild gazetesi, tüm diğer gazeteler gibi birinci sayfasında büyük bir fotoğrafına yer verdiği Merkel ile ilgili haberinde “Miss Germany!” başlığını kullandı.
  
“Angela Merkel ile ilgili bugüne kadar bilmediğimiz 50 konu” başlığıyla verilen başka bir haberde, Merkel'in giydiği ayakkabıların büyüklüğünden, küçüklüğünde ve siyaset yıllarında yaşadığı olaylara kadar çeşitli bilgilere verildi.
  
Berliner Morgenpost ve Die Welt gazetelerinin “Merkel Almanya'nın ilk bayan başbakanı” başlığıyla verdikleri haberlerde, Başbakan Gerhard Schröder'in istifa edeceği, Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı Edmund Stoiber'in de Ekonomi ve Teknoloji Bakanlığı görevini üstleneceği kaydedildi.
  
Frankfurter Rundschau gazetesi, “Angela Merkel başbakan olacak” başlığıyla verdiği haberde, Başbakan Schröder'in geleceğinin ise belirsiz olduğunu belirtti.
  
B.Z gazetesi, “Angela Merkel Almanya'nın ilk bayan başbakanı - Ancak SPD'li 8 bakanı denetiminde tutabilecek mi?” başlığıyla verdiği haberde, Brandenburg eyaletinin Templin kentinde protestan bir rahibin kızı olarak dünyaya gelen Merkel'in yaşantısındaki önemli olaylara A'dan Z'ye bir sözlük gibi yer verdi.
  
Berliner Kurier gazetesi de, “Merkel başbakan - Ve burada Schröder üzülüyor” başlığıyla verdiği haberde, Schröder'i, gözünü ovuştururken gösteren bir fotoğrafa yer verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!