Ortak Çağrı karikatürcü gazetede

Güncelleme Tarihi:

Ortak Çağrı karikatürcü gazetede
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2006 00:00

Bild ile Hürriyet’in karikatür gerginliği karşısında yayınladığı "Ortak Çağrı" Hz. Muhammed çizimleriyle ateşi fitilleyen Danimarkalı Jyllands-Posten Gazetesi tarafından da yayınlandı. Gazete, "iki gazetenin genel yayın yönetmenleri, dünyayı medeniyetler ittifakına çağırdı" dedi.

TÜRKİYE ve Almanya’nın iki büyük gazetesi Hürriyet ile Bild’in, dün karikatür krizi karşısında yaptıkları "Ortak Çağrı", yayınladığı Hz.Muhammed çizimleriyle gerginliği tetikleyen Danimarkalı Jyllands-Posten Gazetesi’nde de geniş yer buldu. Dün internet sitesinde çağrıyla ilgili haberi yayınlayan gazetenin bugünkü baskısında da aynı haber bulunuyor.

Jyllands-Posten haberi şu yorumla verdi:

"Türkiye ve Almanya’nın en büyük iki gazetesi, Müslümanlar ve Hıristiyanlara karşılıklı saygılı olunması ve dostluk çağrısında bulundu. Jyllands Posten gazetesinin yayımladığı Hz.Muhammed karikatürlerinin Ortadoğu ve dünya ülkelerinde yaratmış olduğu olaylar üzerine Hürriyet ve Bild gazeteleri ortak bir çağrı yayınladı. Genel Yayın
/images/100/0x0/55ea60a1f018fbb8f87c0241
Yönetmeni Ertuğrul Özkök ile Kai Diekmann ’Biz Dostuz’ başlığı altında İslam ve Hıristiyan dinlerinin ortak değerlerinin paylaşıldığına dikkat çekerek, ’herkesi bu amaç uğrunda bize katılmaya çağırıyoruz. Herkesi birbirlerinin duyarlılıklarına saygı göstermeye, her türlü hakaret, iftira ve aşağılamadan kaçınmaya, karşılıklı saygı temeline dayalı gerçek bir medeniyetler ittifakı kurmaya davet ediyoruz’ diyerek bu sözleri Türkçe ve Almanca ön sayfalarında yayınladılar." Ortak Çağrı, Politiken ile diğer Danimarka gazetelerinde de yer aldı.

Bild & Hürriyet ses getirdi

ALMANYA ve Türkiye’nin en büyük iki gazetesi, Bild ile Hürriyet’in genel yayın yönetmenlerinin yaptığı ortak çağrı, Alman basınında olduğu kadar, dünyanın önde gelen ajansları tarafından da büyük ilgi gördü. Alman Haber Ajansı dpa, Associated Press (AP), Agence France Press (AFP) ve Reuters gibi büyük ajanslar Hürriyet ve Bild’in ortak çağrısını abonelerine duyurdular.

Ajanslar, "Türkiye ve Almanya’nın en yüksek tirajlı gazeteleri, karşılıklı hoşgörü çağrısında bulundular" derken, çağrının büyük bölümünü aynen yayınladılar. Alman dpa ajansı, "Her iki gazete de, İslamiyet ile Hıristiyanlık arasındaki birleştirici unsurları da ön plana çıkardı" diyerek, "Müslüman ve Hıristiyanların en büyük ahlaki değeri şefkat ve merhamettir" sözlerini verdi.

AP haberinde, "Özkök ve Diekmann karşılıklı anlayış çağrısında bulundular" dedi. AFP, her iki genel yayın yönetmeninin de "dini duyarlılıktan kaynaklanan bir öfke ve uzlaşmazlık" konusunda endişe duyduğunu yazarken, Reuters de, "Bild ve Hürriyet, Müslüman ve Hıristiyanlara karşılıklı saygı çağrısında bulundular" yorumunu yaptı.

40 GAZETE YAYINLADI

Ortak çağrıyı, internet haber sitelerinin yanı sıra şu gazetelerin internet siteleri yayınladı:

Bild, Spiegel Online, Die Welt, Westdeutsche Allgemeine Zeitung, Frankfurter Rundschau, Offenbach Post, Rheinzeitung, Basler Zeitung, Esslinger Zeitung, Aachener Zeitung, Heilbronner Stimme, Westfaelische Rundschau, Leipziger Volkszeitung, Maerkische Allgemeine, Schwaebische Zeitung, Augsburger Allgemeine, Krefelder Zeitung, Fraenkischer Tag, Lausitzer Rundschau, Main Taunus Kurier, Reutlinger General Anzeiger, Merkur, Oberhessische Presse, Lippische Landes Zeitung, Lübecker Nachrichten, Neue Ruhr Zeitung, Passauer Neue Presse, Volksstimme, Neue Osnabrücker Zeitung, Neu-Ulmer Zeitung, Heidenheimer Zeitung, Südwest Presse.

Thüringische Landes Zeitung, Frankenpost, Oberbayerisches Volksblatt, Schwabmünchner Allgemeine, Donaukurier, Rhein Neckar Zeitung, Main Post, Netzeitung.de, web.de, freenet.de.

Diekmann: Sağduyunun sesi olmaya çalıştık

HÜRRİYET
Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök ile birlikte ortak çağrıya imza atan Alman Bild Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Kai Diekmann, Almanya’nın Sesi Radyosu’nun sorularını yanıtlarken, "Sağduyunun sesi olmaya çalıştık" dedi. Radyonun, Ertuğrul Özkök ile ortak yazı yazma fikrinin nasıl doğduğu yönündeki sorusuna Diekmann, şu cevabı verdi: "Uzun süredir tanışıyoruz. Üç hafta önce Türkiye’deydim. Yaşanan gelişmeler Özkök ile böyle bir karar almamıza neden oldu. ’Bir şeyler yapmalıyız’ dedik. Kültürlerimizi ve inançlarımızı ayıran değil, birleştiren değerlere vurgu yapan bir şey olmalıydı bu. Sağduyunun sesi olmaya çalıştık."

Editöre zorunlu izin

HZ Muhammed karikatürlerinin yayınlanması fikrini ortaya atan Jyllands Posten Gazetesi Kültür Editörü Flemming Rose, bilinmeyen bir tarihe kadar zorunlu izine gönderildi. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Carsten Juste, Flemming Rose’nin gelişen olaylar nedeniyle çok yorulduğunu ve dinlenmesi için izne gönderildiğini bildirdi.

Gazetesinin pazar günkü sayısında Hz.İsa ile, İran’da yarışmaya açılan Yahudi Soykırımı karikatürlerini de yayımlayacaklarını açıklayan Flemming Rose, gelen tepkiler üzerine Juste tarafından azarlanmış ve açıklamalarını geri çekerek özür dilemek zorunda kalmıştı. Flemming’in süresiz izne ayrılması, "kovulmuş olabileceği" yorumlarına neden oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!