Ortadoğu gezileri mercek altında

Güncelleme Tarihi:

Ortadoğu gezileri mercek altında
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2015 22:06

ABD’de 4 askeri öldüren Kuveyt doğumlu Muhammed Yusuf Abdülaziz’in evini basan FBI, en az iki kişiyi gözaltına aldı. Bir FBI ajanı, “Her ihtimali değerlendiriyoruz. Terörizm de olabilir, adli bir suç da” dedi. Abdülaziz’in Ortadoğu ülkelerine yaptığı ziyaretler inceleniyor.

Haberin Devamı

ABD’nin Tennessee eyaletindeki Chattanooga kentinde önceki gün iki askeri tesise saldıran ve 4 deniz piyadesini öldürüp ikisi asker biri polis 3 kişiyi yaralayan Muhammed Yusuf Abdülaziz hakkında araştırma yapan Federal Soruşturma Bürosu (FBI), henüz şahsın herhangi bir terör örgütüyle bağlantısını bulamadı. Ancak saldırganın Ortadoğu’ya yaptığı ziyaretler araştırılıyor. En az bir kez Ürdün’e gittiği tespit edilen Abdülaziz’in Yemen’e de gitmiş olabileceği üzerinde duruluyor. 24 yaşında Kuveyt doğumlu bir ABD vatandaşı olan Abdülaziz’in silahlı eylemi bunun bir IŞİD saldırısı olabileceğini akıllara getirmişti. FBI yetkilileri, saldırının ardından Abdülaziz’in Chattanooga yakınlarındaki evine baskın yaptı.

ÇOK SAYIDA SİLAH

Evden iki kadının kelepçelenerek çıkarıldığı görüldü. Gözaltılara rağmen saldırganın yalnız hareket ettiği ihtimali ağır basıyor. Amerikalı yetkililerden alınan bilgilere göre Abdülaziz, ABD’nin terör şüphelisi listesinde de yer almıyordu. Saldırganın Nisan ayında ise alkollü araç kullanmaktan gözaltına alındığı ortaya çıktı. Yetkililer, saldırıyı kullandığı araçtan ateş açarak yapan Abdülaziz’in çok sayıda silah kullandığını ifade etti. FBI ajanı Ed Reinhold, “Dedektifler saldırganı neyin motive ettiği konusunda bir fikre sahip değil. Her ihtimali değerlendiriyoruz. Terörizm de olabilir, adli bir suç da” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ortadoğu gezileri mercek altında

Amerikan New York Times gazetesi ise yetkili kaynaklara dayandırdığı haberinde Abdülaziz’in babasının yıllar önce yabancı bir terör örgütüyle bağı olduğu şüphesiyle terör listesinde olduğunu ve yurtdışına yaptığı bir seyahat sebebiyle sorgulandığını yazdı. Haberde bunun uzun zaman önce olduğu ve sorgulama sonunda Abdülaziz’in babasına bir suçlama yöneltilmediği belirtildi. Babasına dair sorgunun Abdülaziz’le ilgili bir bilgi ortaya koymadığı ve bir süre sonra saldırganın babasının da terör şüphelisi listesinden çıkarıldığı haberde yer aldı. Abdülaziz’in Tennessee Üniversitesi’nin elektrik mühendisliği bölümünden 2012 yılında mezun olduğu ve dövüş sporlarına ve güreşe ilgi duyduğu tespit edildi.

Haberin Devamı

‘ADIM ALARMA YOL AÇIYOR’

Abdülaziz’in eski dövüş hocası Scott Schraeder, saldırgan için “Eğittiğimiz en iyi çocuklardan biriydi. Aşırı dindardı diyemem. Dini pratikleri yapardı. Sabah 6’da kalkıp namaz kılardı ama kılmadığı zamanlar da olurdu” dedi. Abdülaziz’in aşırılık yanlısı olduğunu düşünmediği söyleyen dövüş hocası Schraeder, “Birlikte antrenman yapmayı en çok sevdiği kişi Rus bir Yahudi’ydi” dedi. Radikal dinci hareketleri izleyen SITE adlı internet sitesi, Abdülaziz’in blog sayfasında olaydan 3 gün önce “Hayat kısa ve acı. Müslümanlar Allah’a teslim olma şansını kaçırmamalı” diye yazdığını aktardı. Muhammed Yusuf Abdülaziz’in lisedeki yıllığa ise kendisinden bahsederken, “İsmim ulusal güvenlik alarmına yol açıyor. Sizin isminiz ne yapıyor?” diye yazdığı da ortaya çıktı. Abdülaziz’in o dönemki sınıf arkadaşlarından Kagan Wagner, “O dönem bu ifade komik gelmişti” dedi. Wagner, Abdülaziz’in popüler biri olduğunu ve geniş bir arkadaş grubuna sahip olduğunu da anlattı.

Haberin Devamı

Ortadoğu gezileri mercek altında

OBAMA: TEK BAŞINA HAREKET ETMİŞ

ABD Başkanı Barack Obama, Tennessee eyaletinde iki askeri binaya düzenlenen silahlı saldırıyı ‘çok üzücü’ diye nitelendirerek, şüphelinin tek başına hareket ettiğini söyledi. Obama, Beyaz Saray’da Oval Ofis’te yaptığı açıklamada, saldırıya ilişkin FBI Direktörü James Comey ve Beyaz Saray ulusal güvenlik ekibinden bilgi aldığını kaydetti. Obama, “Bu saldırıların tek başına hareket eden silahlı kişi tarafından yapıldığını görüyoruz. Şu aşamada kapsamlı bir soruşturma yürütülüyor” diye konuştu. Obama ayrıca, Savunma Bakanlığı ile de temasa geçildiğini belirterek, tüm savunma binalarının özenli ve dikkatli bir şekilde korunmalarından emin olunmasını istediklerini ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!