Önce Şiraz’ı kurtardılar

Güncelleme Tarihi:

Önce Şiraz’ı kurtardılar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2005 14:40

87 kişilik Türk yardım ekibi, Muzafferabad’a kapalı yolları aşarak vardı. İran’ın Türk yardım uçaklarına geçiş izni vermemesi yüzünden 10 saat gecikmeli hareket eden TSK’nın Özel Kuvvetleri, Pakistan’ın başkenti İslamabad Havalimanı’na akşam saatlerinde indi. Türk ekibi Pakistan hükümetinin ‘Ertesi gün yola çıkın’ önerisini reddederek gece Muzafferabad’a doğru konvoy halinde yola çıktı.

Haberin Devamı

Her zaman kullanılan yolun deprem nedeniyle kapalı olmasından dolayı dağ yolunu kullanan ekip, sabaha kadar süren Hürriyet9 saatlik zorlu bir yolculuğun ardından bir dere yatağını yol olarak kullanarak Muzafferabad Kenti’ne girdi. Silahlı Kuvvetler’e ait DAK arama kurtarma ekibi ile 20 kişilik sivil savunma ekibi sabaha kadar kamyonun arkasında uyumadan yolculuk etmelerine rağmen derhal arama kurtarma çalışmalarına başladı. Kısa sürede çalışmalar meyvesini verdi.

Silahlı Kuvvetler’e bağlı arama kurtarma timi, girdiği bir enkazda 52 saattir kurtarılmayı bekleyen 42 yaşındaki Şiraz adlı kadını hayata döndürdü. Ekip, kadını, kendi araçlarıyla götürerek yetkililere teslim etti.

AKUT EKİBİNE ATEŞ AÇILDI

Haberin Devamı

Keşmir’de BM tarafından Celalabad Başkanlık Ofisi ve konutları bölgesinde görevlendirilen 6 kişilik AKUT ekibine kalaşnikofla ateş açıldı.

Gece operasyona giden ekibin yağmacı sanıldığı bildirildi. Aracının lastiği patlayan AKUT ekibinin görevi BM tarafından iptal edildi. Balakot kentinde ise Fransız uzmanlarla askerlerin okul enkazından 40 çocuğu kurtardığı, 60 çocuğun da cesedinin bulunduğu bildirildi. Hürriyet

AKUT ekibi, ayrıca, kol ve bacaklarında kırık olan yaklaşık 20 kişiye ortopedik tedavi imkanı sağladı.

PAKİSTAN'DA ÖLÜ SAYISI 35 İLE 40 BİN ARASINDA

Pakistan'da depremde ölenlerin sayısının 35 ile 40 bin arasında olduğu bildirildi. Pakistan ordusundan, ülkedeki arama kurtarma çalışmalarını yakından izleyen ve adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, depremde, çoğu Keşmir'de olmak üzere 35 ila 40 bin kişinin öldüğünü söyledi.        
  
Merkez üssü, Pakistan'ın başkenti İslamabad'ın yaklaşık 90 kilometre kuzeyi olan 7.6 büyüklüğündeki deprem Güney Asya'da etkili olmuş, Keşmir'in Pakistan'a bağlı bölümünde yaklaşık 30 bin kişinin öldüğü açıklanmıştı.

CAMMU-KEŞMİR'DE ÖLÜ SAYISI 1244'E ÇIKTI

Haberin Devamı

7,6'lık depremde, Cammu-Keşmir'de ölenlerin sayısının 1244'e çıktığı bildirildi.
  
Polis yetkilisi Cavit Makdumi, son bilgilere göre 1194 kişinin öldüğünü, 5 bin 769 kişinin de yaralandığını söyledi. Bir ordu sözcüsü, ateşkes hattında görev yapan 50 askerin de depremde hayatını kaybettiğini bildirdi. 

MUZAFFERABAD'DA SALGIN HASTALIK RİSKİ

Bu arada Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütü, Muzafferabad'da salgın riskine karşı uyarıda bulundu.
AFP'ye açıklama yapan MSF-Pakistan şefi İsabelle Simpson, Pakistan'ın Keşmir bölgesinin başkenti Muzafferabad'ın depremde fazla zarar gördüğünü belirterek, “Binlerce insan açıkta kaldı, bu da salgın riskini artırıyor” dedi.
  
MSF yetkilisi, depremden kurtulanların içme suyuna ihtiyacı bulunduğunu, oysa su şebekesinin çöktüğünü hatırlatarak, insanların açık su kaynaklarına yönelmek zorunda kaldığını, bunun da hastalık riskini artıran başka bir etmen olduğunu anlattı.
  
Paktistanlı yetkililere göre, dörtte üçü yerle bir olan Muzafferabad'da 11 bin kişi hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Onun payı çok büyük

Binbaşı Ali Arslan Kılıç komutasındaki TSK’nın DAK Arama Kurtarma Timi, 42 yaşındaki Şiraz isimli kadını 52 saat sonra kurtardı. Şiraz’a ulaşılmasında 7 yaşındaki Golden Retriever cinsi Levi’nin payı çok büyük. Çünkü Şiraz’ın sağ olduğunu DAK’a o haber verdi.

İlk giden GEA, 6 kişiyi canlı çıkardı

PAKİSTAN
’da 08 Ekim 2005’te meydana gelen depremin ardından bölgeye ilk giden kurtarma ekibi, GEA (*) Arama Kurtarma Grubu oldu. Aynı gün, THY’nin İstanbul-HürriyetKaraçi seferini yapan tarifeli uçakla saat 19.00’da yola çıkan 8 kişilik tam donanımlı ekip, olaydan 23 saat sonra depremin merkez üssü Muzafferabad’a ulaştı. Saat 09.15’te çalışmalarına başlayan GEA ekibi, ilk olarak, altında 20 kişinin kaldığı söylenen tamamen yıkılmış çocuk hastanesinin enkazına müdahale etti. Çevrede çok sayıda altından çığlıklar gelen bina olduğu için ekip ikiye ayrıldı. İkinci grup National Bank’ın yıkıntıları arasında canlı insanları aramaya başladı. GEA ekibi 14.5 saat içerisinde 6 kişiyi enkaz altından canlı olarak kurtardı.

Haberin Devamı

KIZILAY'IN YARDIM HESAP NUMARALARI

Kızılay, bağış sisteminde toplanan ve Kızılay'ın öz kaynaklarından ayrılan paraları Pakistan'a gönderecek.
Merkez üssü İslamabad olan Afganistan ve Hindistan'da da hissedilen 7,6 büyüklüğündeki depremin ardından, binlerce ölü ve yaralı veren Pakistan'ın yardım çağrısına Türk Kızılay'ı cevap vermeye devam ediyor.

Pakistan'a bu günlerinde yardım etmek isteyen vatandaşlar da Kızılay'ın bütün bankalardaki 2868no'lu hesabına (YTL, Dolar ve Euro) bağış yapabilecekler ya da tüm GSM operatörlerinden 2868'e mesaj göndererek, her bir mesaj için 5 YTL yardımda bulunabilecekler.   

TÜRKİYE 1 YARDIM UÇAĞI DAHA GÖNDERİYOR
  
Pakistan'da meydana gelen deprem sonrası Türkiye'den yardım amacıyla gönderilen 4 uçağa ilaveten 1 uçak daha gönderiliyor.
  
Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Pakistan yönetiminin talebi ve bölgede bulunan Türk ekiplerinin tespitleri sonucu, Genelkurmay Başkanlığı'na ait 1 yardım uçağı daha gönderilecek. Askeri nakliye uçağıyla bölgeye 14 doktor, 1 ambulans, 1 arazi aracı, çeşitli tıbbi malzeme ve ilaç sevk edilecek. Çarşamba günü de 1 askeri nakliye uçağıyla Kızılay Genel Müdürlüğü'ne ait 11 ton çeşitli gıda, çadır ve çeşitli insani yardım malzemesi ile 12 personel gönderileceği belirtildi.
  
Açıklamada, afet bölgesindeki ihtiyaca binaen, 1 adet sahra hastanesi ve yeteri kadar uzman hekim ile diğer personel gönderilmesinin planlandığı da kaydedildi.

* 1994 yılında Yeni Yüksektepe Kültür Derneği bünyesinde kurulan GEA adı, bir kısaltma değil; mitolojideki yaşamın ve bereketin kaynağı ‘Toprak Ana’dan alınmış.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!