Olaylardan Türk esnaf da büyük zarar gördü

Güncelleme Tarihi:

Olaylardan Türk esnaf da büyük zarar gördü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2017 09:50

G20 zirvesini protesto gösterilerinde çıkan şiddet olayları, Hamburg’ta çok büyük hasara yol açtı. Türklerin de etkilendiği şiddet olaylarında 476 polis yaralandı. Merkel, yardım sözü verdi.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Hamburg kenti iki gün boyunca bir yanda dünyanın en büyük 20 ekonomisinin liderlerini ağırlarken, öte yanda çok ağır şiddet olayları ve gösterilere sahne oldu. Küreselleşme karşıtları iki gün boyunca gece ve gündüz kenti savaş alanına çevirdi. Barikatlar kurarak, araçlar ateşe verildi. Olaya müdahale eden polisler ise taşlarla, şişelerle ve havai fişeklerle saldırıya uğradı. 

Hamburg polisi dün düzenlediği basın toplantısında bilançoyu açıkladı: 476 polis yaralandı. 411 gözaltı ve 37 tutuklu var. Zirve bittikten sonra da cumartesini pazara bağlayan gece Hamburg’ta gece boyunca olaylar devam etti. Schanzenviertel semti olayların merkezi oldu. Polis olay çıkaran göstericileri dağıtmak için biber gazı ve tazyikli su kullandı.

Olaylardan Türk esnaf da büyük zarar gördü

Haberin Devamı

TÜRKLER DE ETKİLENDİ
Şiddet olaylarından kentte yaşayan Türkler ve Türk işyerleri de payını aldı. Kendilerine ‘Siyah Blok’ adını veren, koyu siyah giyinip siyah maske takan şiddet yanlısı göstericiler çok sayıda aracı ateşe verdi.
Hamburg Altona’da yaşayan sigortacı Necati Sarıkaya’nın BMW 5 serisi otomobili de tamamen yandı. Sarıkaya, “Arabamı gözümün önünde yaktılar. Şiddeti kınıyorum” dedi.

Olaylardan Türk esnaf da büyük zarar gördü

Olayların yaşandığı Schulterblatt Caddesi çevresinde yaşayan Sevgi Özkan, Türk esnafın şiddet olaylarından çok zarar gördüğünü söyledi. Esnaf Zeki Çelik, polisle göstericiler arasındaki çatışmalarda çok ürkütücü sahneler yaşandığını ve korktuklarını anlattı.

SCHOLZ’A YOĞUN BASKI
Yer yer polisle göstericiler arasında sokak savaşlarının yaşandığı kentte Hamburg Eyalet Başbakanı Olaf Scholz yoğun baskı altında. Eleştirilerin hedefindeki Scholz, “Herkes gibi ben de şoktayım. Görüntüler çok korkunç” dedi. Ancak Scholz, zirvenin Hamburg’ta yapılmasını savundu.

STEINMEIER OLAY YERİNDE
Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, olay yerlerini gezerek, incelemelerde bulundu. Steinmeier askeri hastanede tedavi gören yaralı ve ağır yaralı polis memurlarını ziyaret ederek, geçmiş olsun dedi. Almanya Başbakanı Merkel, şiddet olaylarındaki hasarın karşılanacağını açıkladı. Hamburg polisi ise elindeki video görüntüleri ve fotoğrafları incelemeye alarak, şiddet olaylarını çıkaranları yakalamak için yoğun soruşturma başlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!